Demokratikus forródrótot indított az MSZP

2010.03.27. 13:10 Módosítva: 2010.03.27. 13:48
Ezen várják minden olyan választási szabálysértés bejelentését, amely befolyásolja a kampány menetét és sérti a kiegyensúlyozottságot.

Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt szombaton jelentette be: a 06-40-200-977-es telefonvonalon és a forrodrot@mszp.hu email-címen várják továbbá a bejelentéseket arról, ha valakit szóbeli vagy fizikai inzultus ér, illetve, ha valakinek a tudomására jut olyan törvénysértés, amelyet jobboldali politikus követett el.

A szocialista politikus a forródrót elindítását az elmúlt napok eseményeivel indokolta. Mint mondta, számos olyan tapasztalata volt, hogy a Fidesz és a Jobbik megpróbálta a kampányrendezvényeket megzavarni vagy megfélemlíteni a szocialista aktivistákat.

Példaként említette, hogy MSZP-s rendezvényeken jobbikosok videokamerával felvételeket készítenek, lefényképezik az autók rendszámát, és azt mondják a szimpatizánsoknak, hogy dokumentálják, ki azok, akik részt vesznek a szocialista kampányeseményen.

Ide sorolta azt is, hogy nemrég Karcagon a fideszes polgármester a Jobbikkal karöltve hazaárulózott, felidézte Létai János, a kunhegyesi alapszervezet vezetőjének megverését és azt, hogy Törő Gábor fideszes jelölt autójával leszorított az útról egy szórólapozó családot.
Mesterházy Attila úgy látja: ellenfeleik stratégiát váltottak. Olyan érzése van - mondta -, mint 2006-ban, amikor Orbán Viktor a kampányban arra buzdította aktivistáit, hogy nyugodtan sértsenek törvényt, majd a jogászok megoldják.

A kampány normál menetét és a kiegyensúlyozottságot is sérti az iskolai kampány, a plakátrongálás vagy az, ha a helyi médiában a vitákban nem lehet ott a szocialista politikus - tette hozzá. 
A szocialisták kormányfőjelöltje közölte: a bejelentőknek - ha szükséges - jogi segítséget nyújtanak, illetve az adott ügyet bemutatják a médiának.

A Fidesz már feljelent

A Fidesz három ügyet máris bejelentetett az MSZP által szombaton elindított demokratikus forródróthoz.

Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője közleményében azt írta: a Fidesz ezúton jelenti be az MSZP "demokratikus forródrótjának" az országszerte törvénytelenül terjesztett "MSZP-s mocskolódó szóróanyag", a Narancsvidék ügyét, Kulcsár József zuglói fideszes országgyűlési képviselőjelölt megfenyegetését, valamint a közpénzből folytatott MSZP-s kormányzati kampánytevékenységet.