Egy év múlva talán megtudhatjuk, ki volt spicli

2010.02.22. 17:15 Módosítva: 2010.02.22. 17:21
Egy év, és rendeződhet az állambiztonsági szolgálatok ügynöklistáinak sorsa. Bajnai Gordon utolsó parlamenti munkanapján egy interpellációra válaszolva jelentette be, hogy egy éves határidőt szabott az iratok megismerhetővé tételére. Napirend előtt pedig utat mutatott az országnak, amit a szokásosnál is indulatosabb vita követett. Kovács Tamás legfőbb ügyész is kapott búcsúajándékot, kivételesen nem szavazta le a parlament.

Eseménydús lett a parlament utolsó ülésnapja. Mindkét lényegi történés főszereplője a miniszterelnök volt, aki egyrészt napirend előtti felszólalásban értékelte országlását és mutatott irányt - bővebben itt -, másrészt a szabad demokrata Bőhm András interpellációjára reagálva bejelentette, hogy civil bizottságot hozott létre Kenedi János vezetésével, melynek feladata az állambiztonsági iratok minősítésének felülvizsgálata. Bajnai egy éves határidőt szabott arra, hogy a bizottság a nemzetbiztonsági szolgálatokkal közösen kutathatóvá és elérhetővé tegye a népköztársaság állambiztonsági szerveinek ügynöknyilvántartását.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Mivel a ciklusban többet már nem lesz rá lehetőségük, a képviselők mindent beleadtak az anyázásba a parlament utolsó ülésnapján. Bajnai Gordon beszédét követően Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője nyitotta a reagálók sorát. Elsőként azért bírálta Bajnait, hogy jótanácsokat osztogat távoztában, pedig ha ennyi gondolata van az országról, akár folytathatná is a politikusi munkáját. Már ekkor éles szóváltásba keveredett a szocialista frakcióval, akiknek megígérte, hogy hozzájuk is lesz egy-két jó szava.

10

Lett is, a szocialistákat az ország tönkretételével vádolta. Előtte még azzal vádolta Bajnait, hogy a miniszterelnök örül a válságnak. Ezt abból vezette le, hogy Bajnai sikeresnek minősítette a válságkezelést. Végezetül azt tanácsolta Bajnainak, hogy az ígéreteit mindig tartsa be.

18

Meglepőbb volt a kereszténydemokrata Hargitai János felszólalása, aki egyrészt azt mondta, hogy Bajnai korszakalkotó volt, bár végül maga is elismerte, hogy az elmúlt éveket inkább lehet Gyurcsány-korszaknak nevezni, mint Bajnai-korszaknak. Kifejtette véleményét, hogy Magyarország két éve az IMF és az EU gyarmata, majd bírálatában eljutott addig a pontig, ahol rájött, hogy tulajdonképpen egyetért a miniszterelnökkel. Például a felvázolt nemzeti célokban.

11

Utolsó mondatai pedig egy fogalmazási hiba miatt egészen komikus tartalmat kaptak. Bajnai beszédében utalt rá, hogy Magyarország 2001-ben letért a fenntartható pályáról. Hargitai ezt úgy értette, hogy Bajnai szerint az ország teljesít rosszul, pedig szerinte a kormány - ezek szerint annak idején az Orbán-kormány is, bár ezt Hargitai János biztos nem akarta mondani.

14

Kóka János reakciójában az elmúlt hetek korrupciós botrányairól szólva azt mondta, rossz az, ha bilincsben viszik el az állami vállalatok vezetőit, mert ez rámutat a korrupcióra és növeli a szélsőségesek támogatását. Nem biztos, hogy ezt akarta mondani.

12

Mesterházy Attila felszólalásában kioktatta Navracsicsot, hogy illene tisztelettel beszélnie a miniszterelnökkel, meg meg kéne hallgatnia, nem pedig egy "két-három hónapja előre megírt" választ adnia. "Amit fontosnak gondoltam, elmondtam, ami itt elhangzott, az véleményemet nem változtatta meg, inkább megerősítette" - zárta le a vitát Bajnai.

13

A további napirend előtti felszólalások során Pető Iván az egész SZDSZ nevében elbúcsúzott a parlamenttől, hiszen az már biztos, hogy SZDSZ néven nem indul párt a tavaszi választásokon. Beszélt pártja felelősségéről is, ami szerinte kicsi.

15

Harrach Péter egy nehezen kiejthető szót adott felszólalása címéül. Az ország útelágazáshoz ért, mondta. Szerinte az országot eddig a nyereségcentrikus gondolkodás jellemezte, amit ő rossznak tart. A jövőt szerinte a felelősség fogja jellemezni.

1

Varga Mihály szerint Bajnai egy rakás csődöt hagy a Fideszre, a kormányt pedig látszólag jobban érdeklik Makaó, mint Makó problémái - ez volt valószínűleg a ciklus utolsó igazán jó poénja.

17

Az utolsó interpellációk a miniszterelnök már tárgyalt bejelentésén túl egyetlen igazi meglepetést tartogattak. Bár mindenki biztosra vette, hogy a parlament búcsúzóul még leszavazza Kovács Tamás legfőbb ügyészt, a szocialista Török Zsolt váratlanul elfogadta Szijjártó Pétert, Deutsch Tamást és Gyopáros Alpárt inszinuáló kérdésére adott, leginkább kitérő válaszát.