Eladta vagy megvédte a magyar földet a fideszes jelölt?

2010.03.25. 17:17 Módosítva: 2010.03.25. 17:18
Aljas támadásnak minősítette a Fidesz lenti jelöltje, hogy a hvg.hu egy tizenkét éve perirat alapján telekcsalónak nevezte. Pintér László szerint ő mindig is akadályozni akarta, hogy a hazai termőföldek külföldi kézbe kerüljenek. A Pintért feljelentő osztrák gazda képviselője szerint viszont ennek az ellenkezője az igaz, üzletelt a földdel, sőt még duplán is fizettetett, majd nem írta át a tulajdonjogot.

Ugyanazt a földet kétszer is eladta a kilencvenes évek közepén Pintér László, állította szerdán a hvg.hu egy 1998-as ügyészségi feljelentés alapján. A Fidesz lenti egyéni jelöltje a föld adásvételi szerződés megkötése idején a Zala megyei Kerkakutas polgármestere volt.

A feljelentés egy - Magyarországon azóta jelentős méretű gazdaságot kiépítő - osztrák mezőgazdasági vállalkozó tette. Maximilian Hammer a nyomozó hatóság előtt azt állította, hogy Pintér két részletben kérte a vételárat, a második részletet azonban – ahogy azt egy magnófelvétel is tanúsítja – kétszer is átvette, egyszer a vevőtől, illetve a koordináció hiányát kihasználva annak megbízottjától. Hammer szerint Pintér saját telke eladásakor úgynevezett „polgármesteri pótlékként” 125 ezer forintot is felszámolt pluszban, de később a szerződés visszatartásával megakadályozta az értékesített föld földhivatali tulajdonbejegyzését.

Pintér a távirati irodán keresztül kiadott közleményben reagált a lap állításaira, aljas, félrevezető támadásnak bélyegezve a cikk állításait. A fideszes képviselőjelölt, aki az eset idején még a Torgyán József vezette FKGP-ben politizált, azt állította, hogy polgármesterként éppen az volt a célja, hogy megakadályozza a magyar föld „illetéktelen kezekbe” kerülését. „Az ügy érintettje rossz szemmel nézte, hogy nem került a nevére a termőföld, ezért bíróságon feljelentett, de a Zala Megyei Bíróság jogerősen nekem adott igazat.” – állítja Pintér.

Az osztrák gazda magyarországi képviselője viszont az Indexnek azt mondta, hogy a Lenti Városi Bírósági ítélete éppen ellenkezőleg, Maximilian Hammernek kedvezett. Hammer korábbi megbízottja azt mondta, a büntető ügyben meghozott döntés több milliós kártérítés és büntetés megfizetésére kötelezte Pintért.

A Lenti Városi Bíróságon nem nyilatkoztak az ügyről, az Index megkereste a Zalaegerszegi Bíróságot is, ám ott nem sikerült elérni a sajtóosztályt.

Az telekügy érdekessége, hogy Orbán Viktor 2001-ben Pintér faluja, Kerkakutas szomszédságában, Kálócfán üzent hadat az osztrák gazdákkal kötött zsebszerződések gyakorlatának. Az akkori miniszterelnök a kihelyezett kormányülésen szögezte le: "Ennek az osztrák vircsaftnak, ami itt folyik, véget kell vetni, minden osztrák gazda, aki Magyarországon földet vásárolt, örüljön, hogy ezt ép bőrrel megússza".

A termőföld külföldiek tulajdonba adása a MAGOSZ révén a Fidesz mostani kampányába is bekerült. A szervezet már tavaly jelezte, hogy az uniós állampolgárok földvásárlási moratóriuma csak 2011-ben jár le, az elmúlt időszakban azonban becslésük szerint 1 millió hektárra köttetett zsebszerződés.