Előkerült egy videó a szocialisták adatbázisáról is

2010.04.08. 21:53 Módosítva: 2010.04.08. 22:58
Egy csütörtökön az internetre felkerült videón egy eltorzított hangú ismeretlen állítása szerint az MSZP választói adatbázisának működését magyarázza. Eszerint a szocialisták az elmúlt nyolc év összes választásáról rendelkeznek adatokkal, emellett fideszes politikusok neve és címe is szerepel a rendszerükben. Az MSZP úgy reagált, valóban van választói adatbázisuk, de az, és az abban szereplő adatok teljesen legálisak.

Az MSZP provokációnak nevezte azt az internetre felkerült videót, amelyen egy eltorzított hangú ismeretlen  a szocialisták választói adatbázisáról beszél. A felvétel egy nappal azután került ki az internetre, hogy a Kuruc.infón nyilvánosságra hozott hangfelvételen Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója beszélt a párt választói adatbázisáról.

A csütörtök este előkerült videóban egy besötétített szobában feltehetően egy férfi - bár időnként mintha nőinek tűnő hajtincs himbálózna a képernyő előtt -  egy számítógép monitora előtt beszél, amelyen az MSZP adatbázisa látható. A rendszer működését magyarázva azt állítja, hogy azt Ron Werber, az MSZP korábbi kommunikációs tanácsadója hozta Magyarországra, és ezzel nyerték meg a szocialisták a 2002-es választást. A videón szereplő személy szerint az MSZP már 2001 óta arra kérte az aktivistáit, hogy gyűjtsék az adatokat a szimpatizánsokról, támogatókról.

A videó szerint a szocialisták az ajánlószelvény gyűjtésekor kapott adatokat rögzítették, amelyhez aztán "a központ" nyilvános és titkos adatbázisokból mindenkihez telefonszámot rendeltek, azokhoz is, akik azt nem közölték maguktól. A videón hallható, hogy egy szűrés alapján fideszes politikusok, külső bizottsági tagok, szavazatszámlálók és családtagjaik nevét és címét is el lehet olvasni. A nyilatkozó szerint a többi politikai párt szimpatizánsainak, képviselőinek adatait is nyilvántartják.

Állítása szerint a szocialisták az elmúlt nyolc év összes választásáról rendelkeznek az ajánlószelvények adataival, amelyet aztán fel tudnak használni a kampányban. Mint mondta, az MSZP adatokat rögzített az önkormányzati és az európai parlamenti választásokkor is.

Létezik az adatbázis, de az MSZP szerint teljesen legális

Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke az Indexnek azt mondta, hogy a videón látható adatbázis valóban az övék, azonban állítása szerint abban csak legális forrásból szerzett adatokat kezelnek.Szerinte rágalmazó csúsztatás az, hogy az adatbázisban a fideszes szimpatizánsokat és azok családjait is nyilvántartja az MSZP.

A kampányigazgató tájékoztatása szerint az MSZP adatbázisának egyik eleme a pártok számára jelöltállító szervezetként legálisan, pénzért hozzáférhető teljes választói névjegyzék, amelyet az Országos Választási Iroda (OVI) minden magyarországi jelöltállító szervezet számára biztosít. Az anyag tartalmazza a szavazó nevét, szavazókörét, egyéni és területi választókerületét és lakcímét. Ezen kívül szintén megvásárolható évtizedes bontásban a választók életkora is, ami azt jelenti, hogy csak azt tudják az adott választóról, hogy életének hányadik évtizedében jár, illetve fel vannak tüntetve az első választók, a nemük pedig a nevükből egyértelműen következik, mondta az MTI-nek.

Az Indexnek azt mondta, hogy Orbán Viktorról és más fideszes politikusokról is rendelkeznek a legálisan megvásárolható választói adatokkal, ahogy szerinte a Fidesz is megvette Mesterházy Attiláét és más MSZP-s politikusokét.

Az MSZP online adatbázisában benne vannak továbbá a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) megvásárolható azon információk, amelyek tartalmazzák a települések adatait a csatornázottságtól a népesség összetételéig Szigetvári állítása szerint a rendszer harmadik eleme az a sok százezres támogatói adatbázis, amely kizárólag azokat a választókat tartalmazza, akik szimpatizánsként 2006-ban, az EP választáson vagy azóta hozzájárultak ehhez.

Mint mondta, a rendszerben nincs benne, hogy kik adták oda az ajánlószelvényüket a pártnak, csak azok adatai szerepelnek, akik támogatóként kérték a párttól, hogy menjenek ki a lakásukra kopogtatócéduláért. Állítása szerint adatbázisban nem szerepel sem 2002-es, sem 2006-os, sem korábbi választói névjegyzék, mert azokat az MSZP megsemmisítette, ahogy ez kötelező a választások lezárulta után. A rendszer artalmazza viszont a korábbi országgyűlési választások eredményeit részletes bontásban, szavazóköri mélységben.

Pénteken bemutatják a rendszert

Szigetvári még a vasárnapi választás előtt részletes bemutatót ígért a saját rendszerük működéséről, és az abban kezelt információkról. Szerinte ez teljesen legális, nem lehet összehasonlítani a Kubatov Gábor fideszes pártigazgató által egy szerdán kikerült hangfelvételen említett fideszes adatbázissal.

Az Index úgy tudja, hogy az MSZP-ben külön vizsgálatot kezdtek, hogy kiderítsék, hogyan törhettek be a párt védett rendszerébe. A videón szereplő alakról Budai Bernadett, az MSZP szóvivője azt mondta az MTI-nek, hogy az abban szereplő férfi nem ismerős nekik, vélhetően egy fideszes statiszta.

A csütörtökön az internetre feltett videón szereplő rendszerről a HírTv már szerdán este bemutatott képeket.

Kubatov felvételével kezdődött

A Kuruc.info szerdán publikált egy részletet Kubatov 2009 szeptemberében fideszes fiatalok nyári egyetemén tartott előadásából, amelyen a pártigazgató arról beszél, hogy milyen választói nyilvántartási rendszert hoztak létre az elmúlt években. A csütörtökön nyilvánosságra hozott hanganyagrészlet szerint pedig a pécsi időközi választáson kampánycsend alatt szórtak ki az MSZP-s szórólapokat.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint több jogszabályt is megsértett a Fidesz a választók adatainak gyűjtésével, a testület ezért hivatalból feljelentést is tesz a rendőrségen. A testületet az MSZP kampányfőnöke kérte a jogsértések megállapítására. Az MSZP ügyészségi feljelentést is tett az ügyben.