Farkas Tibor tagadja, hogy jogtalanul gyűjtött ajánlószelvényeket

2010.03.27. 16:25
Farkas Tibor MDF-es képviselőjelölt szombaton visszautasította azt az állítást, hogy törvénytelenül kapott volna ajánlószelvényeket, és közölte: büntetőfeljelentést tesz az ügyben.

"A leghatározottabban visszautasítom azt a nemtelen támadást, amely személyem és az MDF ellen irányul és amelyben egy feljelentő azt állítja, hogy törvénytelenül kaptam ajánlószelvényeket" - írta közleményében.

Hozzátette: ilyen nem történt, ezért hamis vád miatt büntetőfeljelentést tesz, valamint arra biztat mindenkit, hogy hozzá hasonlóan "minden jogi eszközzel lépjen fel a gáncsoskodókkal szemben".

"A Fővárosi Bíróság döntései és az Országos Választási Bizottság döntése részben visszaadta a hitünket, hogy van még értelme küzdeni a demokratikus eljárásért" - fogalmazott a képviselőjelölt, aki a XVII. kerületben, a főváros 25-ös számú választókerületében indul az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy szombat délelőtt a rendőrség közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatott: ajánlószelvényeket foglalt le a XVII. kerületben, mert pénteken feljelentés érkezett, amely szerint egy képviselőjelölt a szabályoknak nem megfelelően gyűjtötte azokat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A rendőrök a jelölt összes ajánlószelvényét lefoglalták.
A HírTV péntek este azt közölte, hogy Farkas Tibor MDF-es jelöltre leadott cédulákat foglalt le a rendőrség. A televízió honlapján azt írta, hogy Farkas Tibor választási indulását már jóváhagyta az illetékes választási bizottság, így nem tudni, hogy az ügy befolyásolhatja-e még az MDF-es képviselőjelölt sorsát. Farkas Tibor a lefoglalás tényét elismerte, de nyilatkozni nem akart az ügyről.
Somogyi Zoltánt, az MDF képviselőjelöltjét egy szombati, más témában tartott sajtótájékoztatón kérdezték az ügyről. A politikus válaszában arra hívta fel a figyelmet: szerte az országban csak az MDF jelöltjeit jelentették fel, és a hasonló esetek döntő többségében az derült ki, hogy hamis volt a vád. Közölte: jogi ellenlépéseket, viszontfeljelentést fognak tenni az ügyben. (Farkas Tibor mostani közleménye feltehetőleg ezt erősíti meg.)
Kiemelte, hogy Farkas Tibor egy népszerű, ismert személy és ő volt az MDF első elfogadott jelöltje. Mint hozzátette, maximálisan biztos abban, hogy semmilyen törvénytelen dolog nem történt.
Arra a kérdésre, hogy érvényes, de le nem adott ajánlószelvényekről van-e szó, Somogyi Zoltán azt mondta: "érvényes, elfogadott" szelvényekről van szó. Arra a felvetésre pedig, miért nem semmisítették meg az előírt határidőig (március 22-éig) a be nem adott szelvényeket, azt mondta: nem ismeri a folyamat részleteit, őt úgy tájékoztatták, hogy minden teljesen törvényes volt.