Fodor az MDF színeiben indulhat Gyöngyösön

2010.01.27. 19:41
A Fidesz és az SZDSZ után az MDF színeiben is képviselőjelölt lehet Fodor Gábor. Értesüléseink szerint az SZDSZ volt elnöke szülővárosában, Gyöngyösön indulhat, így egyik ellenfele Vona Gábor, a Jobbik elnöke lesz. Az MDF budapesti listavezetője John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője lehet, és őt indíthatják Újlipótvárosban is.

Várhatóan tizenkilenc fővárosi választókerületben állíthat az SZDSZ jelölteket az MDF-fel kötött megállapodás alapján, értesültünk a tárgyalások menetét közelről ismerő szabad demokrata forrásainktól. Ez azt jelenti, hogy az MDF a budapesti választókerületek (32 van) több mint felét átengedné az SZDSZ-nek.

John Emese
John Emese

Az ismertebb szabad demokrata politikusok közül forrásaink szerint John Emese fővárosi frakcióvezető a fővárosi 19-es körzetben, vagyis Újlipótvárosban, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a VI. kerületben a 8-as körzetben, Szolnoki Andrea a XX. kerületben, Szabadai Viktor a XIII. kerület 20-as körzetében, illetve a párt tavalyi elnökválasztásán Kóka János jelöltjeként elkönyvelt, de az új vezetéssel kiegyező Badacsonyi Szabolcs pedig Óbudán, a 3-as körzetben indulhat.

Fodor-Vona párharc

Az egyeztetések menetét ismerő szabad demokrata forrásaink szerint Fodor Gábor is az MDF színeiben indul majd a választásokon. Szülővárosában, Gyöngyösön küzdhet meg a város másik szülöttjével, Vona Gáborral, a Jobbik elnökével. Fodor megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Egy közeli munkatársa szerint amíg az SZDSZ és az MDF közti együttműködésről nincs hivatalos szerződés, addig nincs miről beszélni, és minden hasonló felvetés találgatásnak minősül. MDF-es forrásaink annyit elismertek, hogy a jelenlegi tervek szerint Gyöngyösön valóban az SZDSZ állíthat majd jelöltet.

03

Értesüléseink szerint az MDF budapesti listáját John Emese vezetheti - a listavezető mellett a 3. és a 4. helyre is a szabad demokraták jelölhetnek. "Egyeztetések folynak, több szempontot kell mérlegelni" - reagálta John Emese, amikor a listavezetői helyéről kérdeztük. Az egyéni körzetekkel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy "nincs lezárva még a kérdés".

Ikvai-Szabó Imre is hasonlóan nyilatkozott. "Pénteken és szombaton döntenek majd a párt vezető testületei, addig nem áll módomban nyilatkozni". Szolnoki Andrea viszont megerősítette, hogy ő indulhat a 20-as választókörzetben.

Így lesz

Boruzs András, az SZDSZ budapesti elnöke ugyanakkor megerősítette, hogy pontosak az értesüléseink. "Valóban kapacitáljuk John Emesét, hogy fogadja el a listavezetői posztot, bár még nem mondott igent". És bár a budapesti választmány pénteki ülésén még csak arról döntenek, hogy mely választókerületekben állítsanak majd jelöltet, megerősítette, hogy a felsorolt körzetekben valóban a megnevezett politikusokat kívánják indítani - csak Fodor Gáborról nem nyilatkozott, de ő nem is Budapesten indulna. Az SZDSZ hivatalosan még ugyan nem döntött a választási együttműködésről az MDF-fel, de a budapesti szervezetekben Retkes Attila pártelnök hívei nagy többségben vannak.

Retkes Attila
Retkes Attila

Az SZDSZ és az MDF hetek óta tárgyal, az eddigi megbeszéléseken az már eldőlt, hogy az SZDSZ önállóan nem méreti meg magát, de a fővárosban és vidéken is az MDF színeiben indulhatnak politikusai. Vidéken, ahol az SZDSZ gyengébb, jellemzően az MDF feladata a jelöltállítás, Budapesten viszont, ahol Dávid Ibolyának meggyűlt a baja az MDF helyi szervezeteivel, elsősorban a szabad demokraták állíthatnának jelölteket.

A két párt tárgyalásai pénteken fejeződhetnek be, ezen értesüléseink szerint már csak formalizálják a megállapodást. Az MDF fővárosi választmánya a múlt szerdán egy három órásra nyúlt tanácskozás után végül rábólintott, most szombaton arról is dönthet, kik induljanak a fennmaradó 13 budapesti választókörzetben.

Az MDF-nek nincsenek jelöltjei

Úgy tudjuk azonban, hogy a pártban nagy a tanácstalanság, egyelőre nincsenek jelöltek. A budapesti választmány tagjai attól tartanak, hogy szombaton Dávid Ibolya és a pártvezetés arra kér majd felhatalmazást, hogy az idő rövidségére tekintettel az országos elnökség saját hatáskörben dönthessen a budapesti egyéni jelöltekről.