Forsense: Rejtőzködhetnek a jobbikosok

2010.04.08. 16:47 Módosítva: 2010.04.08. 16:47
A Fidesz hatvan százaléknyi számíthat, míg az MSZP támogatottsága 19 százalékos a Forsense felmérése szerint. A Jobbik 12 százalékon áll, szimpatizánsainak egy része azonban titkolja szimpátiáját, vagy ingadozik a Fidesz és a Jobbik között. Az LMP bejuthat a parlamentbe, az MDF-nek azonban erre nincs sok esélye.

Az LMP bejuthat, az MDF-nek azonban csekély az esélye a parlamentbe kerülésre a Forsense csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatása szerint. Az intézet 60 százalékos részvételre és 60 százaléknyi Fidesz-szavazóra számít.

Adataik szerint bár növekedett azok aránya, akik már eldöntötték, melyik pártra voksolnak, a választópolgárok negyede továbbra is bizonytalan, egytizedük pedig csak az utolsó napokban dönti el, hogy kire szavaz.

A Forsense mérése azt mutatja, hogy a Fideszt a teljes népesség 31 százaléka támogatja, az MSZP 11, a Jobbik 7, az LMP 3, az MDF pedig 1 százalékon áll. A biztos szavazó pártválasztók körében 60 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága, az MSZP 19, a Jobbik 12 százalékos választási eredményre számíthat. Az Fidesz mögé így 60 százalékos részvétel esetén két és félmillió választó sorakozhat fel, amíg az MSZP 800-900 ezer szavazatot várhat reálisan.

Mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent a Jobbik támogatottsága az egy hónappal korábbihoz képest. A Forsense elemzése szerint azonban a párt szimpatizánsai között növekedett a választásukat eltitkolók aránya, így a Jobbikot támogatók száma 550 és 800 ezer között lehet. Emellett szól az is, hogy a Forsense vizsgálata szerint mintegy 300 ezer szavazó még ingadozik a Fidesz és a Jobbik között.

Bizakodhat az LMP

A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP továbbra is a parlamenti küszöb felett, 6 százalékon áll. 30 százalék körül van azok aránya, akik el tudják képzelni a párt parlamentbe jutását, a válaszolók mintegy fele pedig örülne is neki. Több mint egyharmaduk a kormányban is szívesen látna LMP-s politikust a Forsense szerint.

Az LMP-t segítheti még, hogy nagyjából 150 ezer szavazó második kedvenc pártjaként a Lehet Más a Politikát nevezte meg, ők fele-fele arányban Fidesz, illetve MSZP szavazói.

Az MDF támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2 százalék, így a párt várhatóan nem jut be a parlamentbe, áll a Forsense elemzésében.

A Forsense kutatása március 19. és április 2. között, 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével zajlott.