Hab a szegedi kampányon: Virág cukrászda

2010.04.23. 13:33
Váratlan ajándék volt a kampány idején a szegedieknek, hogy a város tizenhat év után újra tulajdonba veheti a Virág cukrászdát. Botka László szocialista polgármester gyors akcióval márciusban le is zavarta az adásvételt, és nyárra már megnyitót ígért, attól a ténytől azonban nagyvonalúan eltekintett, hogy az egész ügyeletet még megtorpedózhatja egy bírósági eljárás.

Három hónapja ismét zárva van Szeged egyik ismert intézménye, a Virág cukrászda. A Klauzál tér két oldalán elhelyzkedő, két külön ingatlanból álló, óriási teraszos vendéglátóhely működését akkor kellett beszüntetni, amikor felszámolás indult az eddigi tulajdonos, György Attila cége ellen, amely több mint félmilliárd forintos tartozást halmozott fel.

A Fővárosi Bíróság által kijelölt felszámolóbiztos az év elején meghirdette a Kis Virág bérleti jogát és a Nagy Virág tulajdonjogát, amelyre két cég pályázott. A győztes vállalkozás 300 milliót ajánlott az üzlethelyiségekért, de mivel a szegedi önkormányzatnak elővásárlási joga van a műemlék jellegű épületre, a városvezetés dönthetett, akarja-e ennyi pénzért a cukrászdát.

A Virág 2003-ban, amikor hosszú tulajdonjogi viták és felújítási munkák után újra megnyílt (Fotó: Németh György)
A Virág 2003-ban, amikor hosszú tulajdonjogi viták és felújítási munkák után újra megnyílt (Fotó: Németh György)

Március közepén Botka László polgármester és MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy eldöntsék, az önkormányzat megvásárolja-e a Virágot. A szocialisták szerint az ingatlan rendkívül jó állapotban van, és a 300 millió kiváló vételár az önkormányzat számára, ezért meg is szavazták az ügyletet. A szavazásnál a Fidesz tartózkodott, mert a célt ugyan támogatandónak ítélte, de szerintük a polgármester által javasolt pénzügyi megoldás törvénybeütköző, és az önkormányzat korábbi állásfoglalását is sérti. Hűvös László frakcióvezető az Indexnek azt mondta, hogy pártja szerint is önkormányzati tulajdonban van az ingatlan helye, de érthetetlennek tartják azt a sietséget, amivel átverték a testületen a döntést.

Az önkormányzat végül megszavazta a 300 milliós vásárlást, és a napokban már előkészítette a bérlői pályázat kiírását is. Annak ellenére, hogy a rendkívüli közgyűlés előtt mindenki számára kiderült, a csődbe ment volt tulajdonos egyik fő hitelezője az egész adásvételt veszélyeztető bírósági pert kezdeményezett a felszámolóbiztos ellen.

D  RG20030106035

Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere azt mondta, hogy egyelőre nem fizették ki a vételárat, mert első körben a Kis Virág bérleti díjfizetéséről kellett megállapodni a felszámolóval. Miután ez megtörtént, az önkormányzat szakbizottsága kidolgozott egy olyan pályázatot a bérbe adásra, amely kötelezi a leendő bérlőt, hogy a két helyiséget csak egy üzletként kezelheti, és csak cukrászdát üzemeltethet szegedi Klauzál téren.

Az alpolgármester elismerte viszont, hogy a volt tulajdonos hitelezője, a CIB Bank bírósághoz fordult, mert úgy látta, hogy a felszámolóbiztos több törvénysértést is elkövetett az értékesítéskor. Kifogásolták, hogy a biztos nem tartott be eljárási határidőket, és nem nyilatkoztatta az önkormányzat elővásárlási jogát felülíró, elővásárlási joggal rendelkező kulturális tárcát, hogy ők nem akarják-e megvenni a cukrászdát. Ezért szerintük az egész adásvétel jogilag támadhatóvá válhat. Szentgyörgyi Pál úgy vélte, hogy ezt az indítványt nem fogja befogadni a bíróság, ám ha mégis, akkor kútba esik az egész cukrászdavásárlás, és hónapokba telhet, amíg ismét eljut az adásvételig a felszámoló.

Az Index megkereste a CIB Bankot is, hogy milyen eljárási hibáktól tartanak pontosan, ám a bank jogi vezérigazgató-helyettese, Király Gábor a pénzintézetre kötelező banktitok miatt nem kívánta kommentálni a történteket.

A hírek szerint a cukrászda bérleti jogára pályázni kíván a Szeged központjában több ingatlannal rendelkező KÉSZ Kft. is, amelynek tulajdonosa, Varga Mihály már az év elején vásárlóként is bejelentkezett a felszámolóknál. A Délmagyar kérdésére Botka László polgármester akkor el is ismerte, hogy tárgyalt Vargával a Virág sorsáról.