Az MSZP visszahívja Hagyó Miklóst

2010.02.01. 10:27 Módosítva: 2010.02.01. 11:09
Hagyó Miklós nem lesz a szocialisták országgyűlési képviselőjelöltje, és az MSZP budapesti elnöksége azt akarja, hogy fővárosi képviselőségéről is mondjon le.

Az MSZP felkéri Hagyó Miklóst, hogy ne induljon az országgyűlési képviselőválasztáson sem egyéni körzetben, sem a párt fővárosi listáján, jelentette be hétfő délelőtti sajtótájákoztatóján Burány Sándor, a párt budapesti elnöke.

Hagyót a fővárosi képviselői posztjáról is vissza akarják hívni, párttisztségeit, valamint országgyűlési képviselői mandátumát megtarthatja, vagyis az új parlament felállásáig van mentelmi joga Hagyónak. (Az ügyészség még a héten átveheti a rendőrségtől a BKV-s ügy nyomozását, és akkor kérhetik akár Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését is. A parlament február közepén-végén még ülésezik.)

Burányéknak arra az esetre nincs forgatókönyve, hogy mi lesz, ha Hagyó nem vonja vissza jelöltségét.

Burány szerint Hagyó egy négyszermközti beszélgetésen kijelentette: nem akar a mentelmi jog mögé rejtőzni. Burány és Hagyó hétfőn újból találkozik. A budapesti elnökség az ügyet még a héten le akarják zárni.

Arra a kérdésre, hogyha bíznak Hagyó ártatlanságában, akkor miért mondjon le a képviselőjelöltségről és a fővárosi képviselőségről, Burány így válaszolt: az állítások súlya miatt.

Erkölcsi egészség

„Az idő és az igazság jó barátok, azaz előbb-utóbb minden kiderül. Én az idővel és az igazsággal is szembe tudok nézni.” Ez áll Hagyó Miklós hétvégén kiadott közleményében, amikor már tudni lehetett: összecsaptak a hullámok a feje fölött. A nyilatkozatot a honlapjára már nem töltötte fel, mert az fejlesztés alatt áll. Ott van azonban Hagyó mottója, egy Kennedy-idézet: „A demokrácia ereje polgárainak fizikai és szellemi fittségében, erkölcsi egészségében van.”

Bejelentik Hagyó visszahívásátFotó: Huszti István
Bejelentik Hagyó visszahívását
Fotó: Huszti István

A BKV-nál tartott keddi házkutatás és Antal őrizetbe vétele napján  Hagyó a fővárosi MSZP-frakció ülésén jókedvűen telefonálgatott, mint aki nincs tisztában azzal, hogy a nyomozás elérhet hozzá is, miután a feltételezések és egy dokumentum szerint is kézi vezérléssel irányította a BKV-t. Hétvégén már Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje sem védte meg egyértelműen egykori szövetségesét: "Akit igaztalanul vádolnak, megvédjük, akiről pedig kiderül, hogy hibát vétett, nem védjük meg."

A rendőrségen az elmúlt hónapokban több olyan BKV-szerződés ügyében is nyomozás indult, amit Antal Attila (és Hagyó Miklós) idején kötöttek.

A héten őrizetbe vett, majd házi őrizetbe helyezett Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója az atv.hu szerint Hagyó ellen vallott. A fővárosi MSZP listán befutó helyre tett, és a XII. kerületben Pokorni Zoltán ellen indított Hagyó ugyanakkor egyáltalán nem kampányolt. Miközben a többi szocialista jelölt plakátjai megjelentek az utcákon, Hagyó-plakát egyáltalán nincs.

Archív kép
Archív kép

A BKV-s nyomozás újabb állomásaként egykori városházi szóvivőjét előállították, majd pedig Horváth Éva ügye lett a vizsgálat fő csapásiránya. Hagyó szóvivőjének párhuzamos foglalkoztatása miatt három volt és jelenlegi vezetőt is hűtlen kezeléssel gyanúsítottak meg a közlekedési vállalatnál a rendőrök. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója egy meghallgatáson szintén nagy teret szentelt az ügynek azt állítva, hogy jogszerűtlenül bujtatott állást tartottak fenn a főpolgármester-helyettes emberének, aki ráadásul rendszeresen utasítgatta a menedzsmentet, sőt magát Kocsist is megfenyegette.

Horn hatására lett politikus

A 42 éves Hagyó Miklós, elmondása szerint, Horn Gyula kormányzásának hatására lépett be 1998-ban az MSZP-be, 2002 óta parlamenti képviselő. 2006 végén lett főpolgármester-helyettes.

Felívelő karrierje során legfélelmetesebb Hagyó-képet egy ismeretlen szerző írása festette. A politikai körökben 2009 tavaszán „szamizdatban terjedő” leveleket külföldi tárhelyeken tették fel az internetre. A hosszú, bennfentes információkat tartalmazó írás szerint Gyurcsány Ferenc gazpromos terveinek valóváltása után Hagyó Miklósnak adná át a pártot. A sötét összeesküvéselmélet Hagyót a Stasi embereként jellemzi, mert egykor vezetője volt több olyan vállalkozásnak is, amelyet a svájci Zeno Meier üzemeltetett Magyarországon. A HVG már 1998-ban megírta, hogy a volt NDK pártállami pénzeit részben a bécsi CW Bankon keresztül bontották le, és az egyik közreműködő a svájci ügyvéd volt. Hagyó erről 2007-ben azt mondta a Magyar Narancsnak, hogy a CW-hitelek idején még nem dolgozott a budapesti Meier-cégekben.

Kinevezésekor így nyilatkozott az Indexnek azokról az ügyekről, amiket ebben a ciklusban akar megoldani: „Nagyon érdekes a szerepem, talán azért, mert egyedül vagyok, mint főpolgármester-helyettes. Remélem, hogy mihamarább lesznek további helyettesek. Én a mindennapok megoldásának embere szeretnék lenni. Ahhoz, hogy céljainkhoz közelebb kerüljünk, a mindennapokban kell megtalálnunk a kérdésekre a válaszokat: szisztematikus, következetes lépésekkel szeretnék közelebb kerülni azokhoz a célokhoz, amiket a koalíciós szerződésben, illetve a kampány során vállaltunk.”

Hagyó tavaly augusztus 31-én mondott le a BKV felügyeletéről, miután feszültté vált a viszonya Kocsis István BKV-vezérigazgatóval és Demszky Gáborral a BKV-s végkielégítések ügye, valamint sajtóreferensének BKV-s foglalkoztatása miatt. Az MSZP októberben kilépett a fővárosi koalícióból, és visszahívta főpolgármester-helyetteseit, így Hagyó Miklóst is.