Jobbikból "Lobbik"

Lapszemle

2010.02.04. 08:33
A választásokat megelőző pozícióharcok nyilvánvalóvá tették, hogy az alulról építkező radikális párt látszólagos demokratizmusa ellenére sem mentes a hatalmi reflexektől: a pártközpont több helyen a helyi alapszervek akaratát felülírva állított jelöltet. Ezzel jópár Jobbik-közeli értelmiségit sikerült megharagítani. Sokan a kampány miatt szükséges kommunikációs előírások, így a cigányozás és a zsidózás visszafogását nehezményezik – írja az eheti Magyar Narancs.

Cirkusz a választókerületekben

Az egyik csalódott Seres Tamás, volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gárdakapitány, aki 2008-ban alapította meg a fehérgyarmati Jobbikot. A jelöltállítás azonban nyilvánvalóvá tette  számára, hogy a Jobbik éppúgy a megbízható embereit hozza pozícióba, ahogy a jelenlegi parlamenti pártok.

"A legtöbb jelölt volt MIÉP-es. Mi csak tölteléknek kellettünk” – mondja Seres. Miután – szerinte koholt vádak alapján – kizárták a pártból, több volt szabolcsi, hajdú-bihari, borsodi jobbikossal együtt a múlt héten megalapította a Kuruc Szövetség Népmozgalmat.

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója Serest tehetségesnek, de túl mohónak tartja, aki mindenáron be akart kerülni az országgyűlésbe, és ha nem lett volna túl mohó, ez sikerül is neki. "A Jobbik demokratikus rendszere kilöki azokat, akiket kizárólag az egyéni ambíció hajt” – reagált Seres vádjaira. Seres szerint viszont a párt a gárdát csak a médiacirkusz érdekében használta: akiket a rendőrök vertek, fizethetik a büntetéseket, a hátul sunnyogók pedig most képviselők lesznek.

Gyöngyösön, Vona Gábor pártelnök körzetében még súlyosabb, elvi kérdésekre is kiterjedő konfliktus alakult ki. Az alapszervezetet a jelölési folyamat során a pártközpont feloszlatta, és helyette újat hozott létre. Laczik Attila kizárt gyöngyösi Jobbik-elnök szerint dr. Nyujtó Zsolt indítása a hatvani választókerületben etikátlan, mert Nyujtónak közös cége van a gyöngyösi kórház privatizátorával, ami hiteltelenné teszi a Jobbik egészségügyi privatizáció-ellenes programpontjait. Amikor tiltakozott, először megpróbálták megpuhítani, majd kizárták.

Kaszinótulajdonos kampányfőnök

A gyöngyösi alapszervezetben sokan megdöbbentek, hogy a körzet kampányfőnökének Faragó Tamást jelölték. A Vezér Tomi néven ismert Faragó szerencsejátékkal foglalkozik, Gyöngyösön kaszinót üzemeltet. Az egyik alapszervezeti tag elfogadhatatlannak nevezte, hogy szerencsejátékkal foglalkozó egyén legyen a pártelnök kampányfőnöke. Kiderült azonban, hogy kiválasztásánál a morális szempontokat felülírta az a tény, hogy pénze és szabadideje is van. A tiltakozások miatt Faragó végül nem lett kampányfőnök.

A többek között a fentiek miatt a párt etikai bizottságához fordult Laczikot végül egy fegyelmi eljárással kizárták. Szabó Gábor pártigazgató szerint elégedetlenek voltak a munkájával, mert két év alatt csak 14 főre duzzadt a gyöngyösi alapszervezet. "Az etikai bizottság végül kizárta az önellentmondásokkal teli nyilatkozatot adó Laczikot a pártból, vele tartott nyolc ember. Azóta a gyöngyösi alapszervezet soha nem látott virágzásnak indult.”

Miskolcon az alapszervezet kétharmados többséggel visszahívta a három elnökségi tagot. A megyei elnök, Egyed Zsolt erre feloszlatta a szervezetet. Azóta a két leváltott elnökségi tagból országgyűlési képviselőjelölt lett – mesélte a Narancsnak a miskolci alapszervezet egyik tagja. Az azóta szélnek eresztett miskolciak úgy vélik: visszatetsző és erkölcstelen, hogy míg a párt a parlamenti képviselők visszahívhatóságát hirdeti, addig helyi szinten sem képes betartani a saját alapszabályát.

„Mindenki alkalmasnak tartja magát a jelöltségre. Ez a történet a személyes sértődésekről szól” – értékelte a Miskolcon történteket Egyed Zsolt. A Borsod megyei Jobbik-vezető, korábbi gárda-kapitány szerint a miskolci alapszervezet feloszlatására azért volt szükség, mert a helyi vezető megosztotta a tagságot, ráadásul a feloszlatás még a jelöltállítás előtt történt.

Teljesítetlen ígéretek

A miskolci, gyöngyösi és fehérgyarmati kilépett vagy kizárt jobbikosok úgy vélik: az EP-választások óta megváltozott a párt, a siker politikai fordulatot hozott. A talán legnagyobb vesztes Szima Judit lett. A Tettrekész Magyar Rendőrszakszervezet (TMRSZ) vezetőnője tavaly választási megállapodást kötött a Jobbikkal, ő maga pedig a párt EP-listájának negyedik helyére került.

Szima szerint Vona azt ígérte neki: ha bejutna a harmadik jelöltjük, Szegedi Csanád visszalép a javára. "Ez egy szóbeli ígéret volt, de nyilván a Jobbik testületei máshogy döntöttek, a pártérdek mást kívánt” – mondta lapunknak Szima.

Van, aki összeesküvést sejt a Jobbik változásának hátterében. Szöőr Anna, a 2006-os rendőri jogsértéseket kivizsgáló Civil Jogász Bizottság volt tagja szerint azért nem akar nyerni a Jobbik, mert a megbízói, a nemzetközi zsidóság vezetői, akik a pártot az ellenségkép fenntartására használják, nem engedik. Ezért nincsenek élsportolók, művészek, közismert értelmiségiek a listán.

Szöőr, akit szerinte meg sem hallgattak képviselő-jelöltként, úgy véli, Vona Gábor óriásit hibázott, amikor kezéből a személyzeti politikát. A jogász Mátészalkán, a Torgyán-Kisgazda Koalíció színeiben indul.

Kommunikációs irányváltás

A Jobbikban csalódottak "Lobbiknak" nevezik a pártot, vezetőit pedig kívülről, a zsidók által irányított báboknak tartja. A legkeményebben Posta Imre, a Köztársasági Őrezred volt pszichológusa fogalmaz. Ő az EP-választások előtt még a Jobbik és a gárda ünnepelt sztárja volt, ám júniusban gyengülni kezdett a pozíciója. Posta szerint a Jobbikban túl sok a zsidó, Izrael pedig kétmillió zsidó betelepítésén fáradozik, részben ezt készítik elő Vonáék.

A jelöltek részére tartott kommunikációs tréningeken tartalmi kérdésekről is szó esett: öncélú zsidózás, cigányozás helyett a párt belső kommunikációs anyagában súlyponti témáknak nevezett ügyekkel kell kampányolni. A cigánybűnözés-kérdéskört háttérbe vonták, inkább a politikusbűnözésre került a hangsúly. A gárdát is takaréklángra állították: bár a hivatalos magyarázatok szerint ennek a hatalom általi üldöztetés az oka, a valóságban több jobbikos jelölt számára kínos a keveredés.

Szabó Gábor pártigazgató mindezt tagadja: a gárda a folyamatos rendőri atrocitások és az utcai jelenlétet lehetetlenné tevő hideg miatt húzódott vissza. Nem igaz az sem, hogy mérsékelték volna retorikájukat, de tény, hogy a hangsúlyt a politikai elit árulására, bűneire és a kéz-kezet-mos politika támadására helyezik – áll az eheti Magyar Narancsban.