Jövő héten kiderül kik lesznek az OVB-tagok

2010.02.07. 11:32
Várhatóan a jövő héten megnevezi az új Országos Választási Bizottság tagjainak javasolt személyeket Varga Zoltán, a választás lebonyolításáért felelős önkormányzati miniszter.

A Választási eljárásról szóló törvény szerint az OVB öt tagját az Országgyűlés választja meg, személyükre - a pártok javaslataira is figyelemmel - az önkormányzati miniszter tesz indítványt. Az új OVB tagjait az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 51. napon - azaz február 19-éig - kell megválasztani. Az Országgyűlés a tervek szerint eddig az időpontig egyszer ül össze, február 15-én és 16-án, így várhatóan akkor választják meg az új OVB tagjait.

A jelenlegi, még 2006-ban, az országgyűlési választás előtt megválasztott OVB-nek öt, az Országgyűlés által választott tagja van - Fazekas Marianna, Halmai Gábor, Ivancsics Imre, Molnár Miklós és a testület elnöke, Szigeti Péter, megbízatásuk a következő általános választásra létrehozott választási bizottság alakuló üléséig tart. A jogszabály szerint az országgyűlés egyszerű többséggel dönt az OVB új tagjairól, akik ezt követően esküt tesznek. A testület megválasztott tagjai alakuló ülést tartanak, ahol maguk közül elnököt választanak. Az OVB az új testület megalakulása után egy rövid ideig csak az öt választott tagból áll. A választáson országos listát állító pártok azonban jogosultak lesznek arra, hogy tagokat küldjenek e testületbe. Az OVB tagjainak száma így tehát attól függ, hány, választáson induló szervezet tud országos listát állítani.