Csak szántogat az MSZP

2010.04.21. 11:20 Módosítva: 2010.04.21. 18:09
Tíz olyan körzet van, ahol a Fidesz több tényező együttállása esetén akár vereséget is szenvedhet - reális esély erre két választókerületben van. Ennek ellenére nincs nyoma annak, hogy - ahogy az első forduló után ígérték - a szocialisták felszántanák ezeket a körzeteket, jelöltjeik inkább a nyomát is eltüntetik, hogy szocialisták lennének.

Budapest, 16-os választókerület, Újbuda: A kerület szocialista polgármestere, Molnár Gyula 6,26 százalékos hátrányból várja a második fordulót. A fordítás érdekében elsőként eltávolított reklámanyagairól minden olyan szöveges és vizuális jelzést, amiből arra lehetne következtetni, hogy az MSZP jelöltje. Ehelyett szórólapján azt hangsúlyozza, hogy lehet más a politika. Lendvai Ildikó cinikus nyilatkozata szerint a lehet, a más és a politika szavak általában is szerepelnek a szocialisták szóróanyagain, Molnár Gyuláról pedig mindenki tudja, hogy szocialista képviselő. A választók tudatos megtévesztése mellett még egy újonnan átadott fejlesztés került Molnár kampányának középpontjába, az új térfigyelőrendszer.

Ellenfele, az első fordulóban a szavazatok 44,5 százalékát megszerző Simicskó István etikátlansággal vádolta szóróanyagai miatt Molnárt.

A második fordulóba jutott még Diószegi Ernő Endre, az LMP jelöltje is. Nem találtuk nyomát a sajtóban, hogy bármiféle kampányt folytatott volna, de az LMP határozott álláspontjának megfelelően nem lépett vissza.

Mindent egybevetve, bár Molnár talán elhalászhat szavazatokat Diószegitől, Simicskónak nagyobb tartalékot ad a Jobbik jelöltjére az első fordulóban leadott közel nyolc százaléknyi szavazat, így 80 százalék esélyt adunk győzelmére.

Budapest, 19-es választókerület, Újlipótváros: Talán erről a választókerületről hallhattunk a legtöbbet az elmúlt héten, hála Szanyi Tibor ámokfutásának. A szocialisták az első fordulóban vesztes jelöltje már a választások éjszakáján csalásokat emlegetett, bár a tények ellentmondanak vádjainak. Aztán kiderült, hogy maga Szanyi is voksturizmusra buzdított, bár állítása szerint ez csak elvetett ötletként merült fel.

Ellenfele, Szalay Péter, aki az első fordulóban 429 szavazattal nyert, a hétvégén részt vett a Fidesz a szomszédos 20-as körzetben tartott kampányzáróján, amúgy pedig a kerület több pontján próbál közvetlen kapcsolatot teremteni a választókkal.

A választások eredményét alapvetően a harmadik továbbjutó, az LMP-s Tordai Bence szereplése döntheti el. Ha hívei kitartanak a második fordulóban is, az Szanyi képviselőségébe kerülhet. Szanyi igazi tartalékát az MDF-es Tarján András 3,6 százalékos bázisa jelenti, Szalay pedig Tordai jó szereplése mellett 8 százaléknyi jobbikos szavazóra is számíthat. Összességében 70 százalék esélye van a Fidesznek a győzelemre.

Budapest, 20-as választókerület, Angyalföld: Az MSZP utolsó bástyája, Kádár János örökös választókerülete. Az egyetlen, ahol az első fordulóban nem a Fidesz jelöltje végzett az élen, hanem Tóth József, a kerület szocialista polgármestere. Az MSZP logója, ha nem is feltűnően, de látszik a plakáton.

Fideszes ellenfele, Spaller Endre 8,44 százalékos hátrány mellett próbál fordítani, két forduló közötti kampányának fő üzenete, hogy Angyalföld nem lehet ellenzékben.

Harmadikként itt is egy LMP-s, Vári György fordult, egyelőre nem folytat intenzív kampányt. Tartalékai a kerületben így itt is inkább a Fidesznek vannak, a Jobbik jelöltje az első fordulóban 8,9 százalékot szerzett. Ennek ellenére nem Spaller a második forduló esélyese, a Fidesz győzelmére 40 százalékot adunk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg, 3-as választókerület, Tiszavasvári: Tiszavasváriban kisebbfajta csoda kellene ahhoz, hogy ne a Fidesz jelöltje, Karakó László nyerjen. Karakó ugyan csak a szavazatok 41,77 százalékát szerezte meg, messze elmaradva pártja átlagos szereplésétől, de így is 8,72 százalékpontos előnye van a második helyen végzett, jobbikos Császár Józseffel szemben. Az MSZP jelöltje, Juhász Ferenc 18,17 százalékos eredménnyel csak a harmadik lett.

A számolást a körzetben egy független jelölt, Rozgonyi Attila jó szereplése nehezíti meg, megtippelhetetlen, hogy 4,86 százaléknyi szavazója kit választ a második fordulóban. De még ha nem is a Fidesz jelöltjét, akkor is csodára lenne szükség Karakó győzelmének megakadályozására. Például arra, hogy Juhász Ferenc támogatóinak a fele a második fordulóban Császárt támogassa.

A Jobbik és az MSZP összefogása ugyan mindkét párt számára felvállalhatatlan, de nem megvalósíthatatlan. Elvben az MSZP számára most a Fidesz kétharmados győzelmének a megakadályozása a legfontosabb, a Jobbik szereplése tulajdonképpen már mellékes. Hivatalosan a demokratikus erők összefogásában bíznak, és az LMP szavazóitól remélnek támogatást - de a jelszólopás és a kizárólag a kölcsönös visszalépések kikényszerítésére vagy a felelősség áthárítására tett lépésként értelmezhető egyoldalú visszaléptetések után kétséges, hogy ez működhet.

Tiszavasváriban - és még Ózdon, Edelényben és Kazincbarcikán - viszont működhetne, ha a mozgatható szavazók, a párttagok, aktív szimpatizánsok utasíthatóak lennének az átszavazásra. Ez a fajta együttműködés viszont csak helyben dőlhet el, Juhász pedig mindezidáig határozottan elutasító volt a Jobbikkal szemben.

Akár átszavaznának a szocialisták hívei, akár nem, a Fidesz győzelmére legalább 90 százalék esélyt látunk. De ha valaki csodát akar látni vasárnap, Tiszavasvárira érdemes lesz odafigyelnie.

Pest, 2-es választókerület, Vác: Itt is egy független jelölt, a második fordulóba jutott verőcei polgármester, Bethlen Farkas teheti izgalmassá a küzdelmet. Bethlen a Kossuth téri tüntetők támogatójaként szerzett országos ismertséget, így bizton számíthat az első fordulóban kiesett, de 13,94 százalékos támogatottságú jobbikos jelölt szavazóira. Elméletben még így sem szorongathatja meg a Fidesz jelöltjét, aki 21,1 százalékos előnnyel fordul vele szemben, de fokozhatja az izgalmakat. Két forduló közötti kampányának fő mondandója, hogy a választóknak most már nem pártszimpátia, hanem a jelölt személye alapján kéne dönteniük, természetesen mellette. Az első fordulóban a második helyen végzett szocialista, Jakab Zoltán kilátásai sem sokkal jobbak Bethlenénél. Ő több mint 15 százalékos hátrányban van, aminek a ledolgozásához az is kevés, ha az első fordulóban elbukott LMP-s jelölt mind a 9,13 százaléknyi szavazatát besöpri - a két párt egyre elmérgesedőbb viszonyát tekintve pedig kevés az esély rá, hogy minden elempés átszavazzon.

Így Bábiné Szottfried Gabriellának, az első forduló nyertesének csak egyben kell tartania szavazóbázisát, így, ha szoros versenyben is, de győzhet. Legalább 80 százalék a valószínűsége a Fidesz mandátumszerzésének.

Heves, 3-as választókerület, Gyöngyös: „Balázs József (Fidesz) és Vona Gábor (Jobbik) már országgyűlési képviselői mandátumot nyert” - ezzel a szöveggel kampányoltak Magda Sándor szocialista képviselő megválasztása ellen Gyöngyösön. Hogy kik, az egyelőre nem tisztázott, Magda tagadja, hogy köze lenne a hirdetésekhez. Akárki is tette, azt jól látja, hogy Magdának csak így lehet esélye Balázs legyőzésére. A városban két erős jobboldali jelölt van, a Jobbik elnöke 26,1 százalékkal végzett a harmadik helyen, Balázs 39,3 százalékkal nyert. Vona szimbolikus jelentősége miatt biztosan megismétli első fordulós szereplését. Balázs ugyan veszíthet szavazókat - kérdés, hogy a Fidesz szavazói mennyire mozgósíthatóak -, de Magda legfeljebb az elempés Lukács Zoltán 6,3 százaléknyi szavazójával számolhat, és velük se biztosan. Hátránya 11 százalék, ledolgozhatatlannak tűnik.

Vona szerint viszont nem lefutott a körzet. Nem tudni, hogy a Fidesz jelöltje mit tenne a körzetért, miközben ő megvédené a Mátrai Erőművet. Az Indexnek nincs tudomása róla, hogy az erőművet bármi fenyegetné.

Balázs József megnyugtató előnyből várhatja a második fordulót. Bázisa jellemzően falusi, fegyelmezettebb szavazó, mint a városiak. Bár szoros verseny várható, 75 százalék, hogy nyer.

Borsod-Abaúj-Zemplén, 8-as körzet, Edelény:Ha van körzet, ahol esély van a Fidesz első kör után vezető jelöltjének a legyőzésére, az edelényi az. Négy jelölt is a második fordulóba jutott, és bár a Fideszes Daher Pierre 12,4 százalékpontos előnnyel fordult, visszalépésekkel-átszavazásokkal megakadályozható győzelme.

A legegyértelműbb akkor lenne a helyzet, ha a 19,1 százalékkal a harmadik helyen végzett jobbikos Miklós Árpád visszalépne a 24,1 százalékkal második Molnár Oszkár javára.

A Fideszből kizárt, a roma nőket magzataik szándékos megkárosításával gyanúsító edelényi polgármester függetlenként indult, nézetei kompatibiliesek a Jobbikéival. A Jobbik megyei elnöke szerint az sem kizárható, hogy Molnár lépjen vissza a javukra, de ettől Molnár elzárkózott, értelme sem feltétlenül lenne sok. Támogatói nem feltétlenül szavaznának a Jobbikra.

Ahogy Miklós Árpád szerint az ő támogatói sem Molnárra. A döntést ugyanakkor nem a jelölt, hanem a párt elnöksége mondja ki. Molnár az Origónak nyilatkozva nem kifogásolta, ha a Jobbik támogatói rá szavaznának. "Én minden tisztességes szavazópolgár támogatását köszönettel veszem."

(Cikkünk megjelenése után a Jobbik bejelentette, Molnárt támogatják a második fordulóban.)

Mivel a körzetben reális esély van egy szélsőséges jelölt győzelmére, felmerült, hogy a negyedik helyen a második fordulóba jutott szocialista Gúr Nándornak vissza kéne-e lépnie a Fidesz jelöltje javára. Gúr - bár megyei listán már mandátumot szerzett - a múlt héten tagadta, hogy bárki javára visszalépne. Hétfői sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó azt mondta, a Fidesz jelöltje "buzizott", az MSZP pedig sem homofóbok, sem rasszisták javára nem lép vissza.

A visszalépés elutasítása ellenére az MSZP-nek van játéktere a versenyben. Tiszavasvárihoz hasonlóan itt is rá lehetne venni néhány szocialista szavazót akár Miklós, akár Molnár támogatására. HaMiklóst visszaléptetik Molnár javára, már egy-két százaléknyi szocialista szavazó is meggátolhatja a Fidesz mandátumszerzését. Ha mind a négy jelölt versenyben marad, 65 százalék, hogy a helyi kampányban Kósa Lajost is bevető Fidesz nyer. Visszaléptetések esetén inkább csak 45.

Borsod-Abaúj-Zemplén, 5-ös választókerület, Ózd: A választások előtt a Jobbik biztosra vette, hogy itt nyerhet, de jelöltjük, Kisgergely András 8,8 százalékos hátránya behozhatatlannak tűnik. Hiába szerepelt bőven az országos átlag felett, 32,1 százalékos eredménye csak a második helyre volt elég. Fordítani pedig csak akkor tudhat, ha a 22,3 százalékos eredménnyel harmadik, MSZP-s Tóth Istvántól vesz el szavazatokat. Nem véletlenül szerepel Ózd a titkos Jobbik-MSZP összjátékról szóló találgatásokban.

Kisgergely érdekében Vona Gábort is beveti a Jobbik. Riz Gábor viszont valószínűleg nem kap központi segítséget. Igaz, így is ő a választás esélyese, 75 százalék, hogy a Fidesz nyer.

Borsod-Abaúj-Zemplén, 7-es körzet, Kazincbarcika: A fideszes Tamás Barnabás az első forduló előtt már azzal is elégedett lett volna, hogy egyáltalán lesz második forduló. A körzetben az elmúlt négy választásból három már az első fordulóban eldőlt, a negyediken csak pár szavazaton múlt a szocialista jelölt 50 százalék feletti eredménye. Most mégis ő a második forduló toronymagas esélyese, 8,6 százalékkal előzi a 28,8 százalékos eredménnyel második helyet szerzett jobbikost, Endrésik Zsoltot.

Endrésik már az első forduló előtt arról beszélt, hogy az igazi harc közte és Tamás között folyik, támadások is csak a Fidesz oldaláról érték. A Fidesz támogatottsága hagyományosan 37 százalék körüli a körzetben, Tamásnak ezt sikerült is megszereznie az első fordulóban. Endrésik láthatóan a szocialisták kárára szerzett szavazatokat, így előzhette meg 0,3 százalékkal Kazincbarcika szocialista polgármesterét, Szitka Pétert.

A Fidesz jelöltjének legyőzésére Kazincbarcikán is csak a Jobbik és az MSZP összejátszása teremtene valós esélyt. Szitka ráadásul Kazincbarcikán erős, ahol Tamás Barnabás a leggyengébb, kampányigéretei pedig nem állnak távol a Jobbikétól. Jelszavai a rend és a szociális segélyezés átalakítása, munkához kötése. Ennek ellenére 80 százalék, hogy a Fidesz nyer.

Csongrád, 3-as választókerület, Szeged: Bár a Szegeden állva maradt két szocialista jelölt közül Botka László szerzett kisebb, 36,23 százalékos támogatottságot, Ujhelyi Istvánnal szemben neki matematikai esélye még van a fordításra. Az első fordulóban az LMP jelöltje 8,8 százalékot szerzett, negyedik lett. Ha minden választója Botkára szavazna, a szocialista második generáció vezetője egyéniben is mandátumot szerezhetne. Hátránya, hogy bázisa jellemzően városi, fideszes ellenfele, Bohács Zsolt főleg a körzet kistelepülésein erős, a falusi szavazók pedig legendásan fegyelmezettebbek. Látványos kampányról nem érkeztek hírek a településről, talán az érdekes, hogy Botka, sok párttársával ellentétben egyértelműen az MSZP jelöltjeként kampányol - pedig személyes népszerűsége bőven megelőzi a pártét. A Fidesz-győzelem esélye 80 százalék.