Három órával volt hosszabb a kampánycsend

2010.04.11. 22:58 Módosítva: 2010.04.11. 23:02
A szavazókörök hivatalos zárása után több órával meg kellett hosszabbítani a kampánycsendet, mert a rossz szervezés miatt néhány ezer, lakóhelyétől távol szavazó polgár a sorban állás miatt nem tudta leadni szavazatát este 7 óráig. A problémát egy 2007-es törvénymódosítás okozta, amelyet az Alkotmánybíróság kifogása miatt kellett életbe léptetni.

Az Országos Választási Bizottságnak vasárnap este 7 óra után határozatlan ideig meg kellett hosszabbítania a kampánycsendet, mert az igazolással lakóhelyüktől távol szavazók közül néhány ezren álltak még sorba a szavazókörök hivatalos 19 órai zárásakor. Az OVB vasárnap délután úgy döntött: aki este hét óráig beállt a sorba a szavazókörnél, annak lehetőséget kell adni arra, hogy szavazzon. Emiatt több órával elhúzódott a kampánycsend időszaka, és az eredményeket sem lehetett közölni.

Az OVB azonban negyedórával hét után – vagyis tizenöt perccel a kampánycsend elvi lejártát követően – jelentette be a hosszabbítást. Ezért addigra az Index – és több más portál és tévé is – közölte a közvélemény-kutatási eredményeket.

Minden még nyitva tartó szavazókörben ellenőrizték, hogy csak 19 óra előtt érkezettek szavazhassanak. Volt, ahol sorszámot osztottak, máshol bezárták a bejáratot. Sok helyen az utcán álltak az emberek vagy a szavazókörnek kijelölt épület folyosóján ácsorogtak órákon át.

Néhány szavazókörben lehetetlen állapotok alakultak ki. Az egyik Bocskai úti általános iskolában kialakított szavazókörben este 7 órakor 719 sorszámot osztottak ki a sorban állóknak, az angyalföldi Kassák Lajos Gimnáziumban pedig 450 várakoztak este hét óra után a szavazásra. Tudósítónk két olyan emberrel is találkozott a Kassák-gimnáziumban, aki azt mondták: este hét óra után jutott be, de megígérték, hogy nem fognak szavazni.

A választás első fordulója előtt több mint 66 ezer ember kérte, hogy igazolással a lakóhelyétől távol szavazhasson. Az Országos Választási Bizottság szerint a fennakadások a választók kevesebb mint egy ezrelékét érintették.

A problémát az okozta, hogy a lakóhelytől távol, igazolással szavazás gyakorlatát egy 2007-es törvénymódosítás megváltoztatta. A korábbi előírások a választókra bízták, hogy a választás napján melyik településen vagy a főváros mely kerületének melyik egyéni választókerületében adják le szavazatukat. A törvény csak azt írta elő, hogy előzetesen ehhez igazolást kellett kérniük a lakóhelyük jegyzőjétől. Ezzel az igazolással akár a választás napján, a szavazóköri választási bizottságnál is bejelentkezhettek.

Az Alkotmánybíróság azonban kifogásolta, hogy a választójog ezzel lehetővé tette a második fordulós szavazást azoknak, akik az első fordulóban olyan körzetben szavaztak, ahol a választás eredményes volt. Ez lehetőséget kínált arra, hogy egyes szavazók kétszer is eredményes szavazáson vegyenek részt, ami sérti az egyenlő választójog elvét.

A 2007-es módosításról szóló javaslatot Bajnai Gordon akkori önkormányzati és területfejlesztési miniszter nyújtotta be . Az új szabályt először a 2009-es EP-választáson alkalmazták. Ennek értelmében településenként (illetve kerületenként) egy kisorsolt egyéni választókerületben egyetlen olyan szavazókört kellett a helyi vagy a fővárosban a kerületi jegyzőnek kijelölnie, ahol mindenki leadhatta a szavazatát, aki igazolással szavazott. A mostani sorban állásokat ez okozta.

Szollár Domokos kormányszóvivő állítása szerint Salamon László, KDNP-s képviselő javasolta egy bizottsági ülésen, hogy településenként csak egy helyen szavazhassanak az átjelentkezők. Szollár szerint ezt végül az összes parlamenti párt elfogadta.

Salamon László az Indexnek azt mondta, hogy "Ilyen javaslatot én nem tettem". Bár jelezte, hogy egy három évvel ezelőtti bizottsági ülés összes elhangzott mondatára nem tud visszaemlékezni.

Szigeti Péter, az OVB elnöke a nyilvánvalóan rossz szervezésről azt mondta az MTI-nek, hogy „korai még arról beszélni, hogy ezért ki a felelős”.

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter szóvivő azt mondta: furcsállja, hogy „bár az Országos Választási Bizottság  a szavazás előtt arról beszélt, mindenben felkészült az országgyűlési választásokra, ehhez képest egyes embereknek hosszú órákat kell sorban állniuk ahhoz, hogy élhessenek alkotmányos jogukkal”. Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke szerint arról van szó, hogy "nagyon komolyan felsültek a választási szervek".

Az MSZP azt javasolja, hogy a parlament vizsgálja újra a választási törvény módosítását, amelyet az Alkotmánybíróság írt elő és amelynek során a kétharmados többség Salamon László (KDNP) javaslatát magáévá tette - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.

Lendvai Ildikó azt firtatta: fölmerülhet-e a gyanú, hogy "a választás utolsó óráiban Kubatov-szavazók jelentek meg a szavazófülkéknél, máshonnan megjelent szavazók". Szerinte meg kell vizsgálni, hogy történt-e a törvénymódosítással való visszaélés.

A kampánycsend meghosszabbítása ellenére a szavazókörök többségében megkezdték a szavazatok összeszámolását. Az Országos Választási Bizottság vasárnap 22 óra 15 perckor döntött úgy, hogy lehetővé teszi az eredmények közlését. Este fél tizenegykor így már közel 99 százalékos feldolgozottságban jelenhettek meg az adatok az Országos Választási Iroda honlapján.