Két lány minden fiúnak

2010.04.17. 19:33
Ne Angyalföld legyen az egyetlen választókerület, ahol nem a Fidesz nyer - nagyjából ezzel foglalható össze Spaller Endre, az egyetlen olyan fideszes jelölt kampányüzenete, aki nem nyert az első fordulóban. Szerinte három dologra van szükség. Munkahelyekre, értékálló nyugdíjra és közbiztonságra, ezt pedig egy kormánypárti képviselő jobban biztosíthatja. Kampányát Rogán Antal, Mészöly Kálmán és Pataky Attila segítette.

Two girls for every boy (két lány minden fiúnak) - szól a hangszórókból minden idők egyik legeltaláltabb véletlen kampányígérete a Tahi utcai lakótelep paneljainak árnyékában. A vulkáni hamu ellenére szikrázó napsütésben a Fidesz kerületi kampányzárójára érkeznek az emberek - a légvárra és az ingyen vattacukorra tekintettel elsősorban a kisgyerekek és a hozzájuk tartozó szülők-nagyszülők.

A vattacukor is narancssárga volt
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A helyszín Angyalföld, azon belül is a 20-as választókerület, mintapolgárunk otthona. Az egyetlen, ahol nem a Fidesz jelöltje nyerte az első fordulót. Furcsa, hogy máris kampányzárót tartanak. Hamar kiderül, hogy nem is, Spaller Endre, a jelölt még a kettőre meghirdetett kezdés előtt adott interjújában arról beszél, hogy a szombatig minden nap kampányolni fog. A fő rendezvényt, a "kampányzárót" azonban hétvégén szerette volna tartani, így állt elő a fura helyzet.

Az esemény maga családi piknik hangulatát idézi. Mint kiderült, a két órai kezdés valójában az ingyenpopcornról, vattacukorról és a gumivárról, illetve a hetvenes évek kaliforniai slágereinek felidézéséről szólt, a beszédek végül csak négy óra húszkor kezdődtek. Házigazdaként Spaller kezdett. Fő üzenete az volt, hogy "Angyalföld nem lehet ellenzékben". Szerinte a kerület érdekeit jobban képviselhetné ő "a legalább 250 fős" kormánypárti frakcióban, mint ellenfele - a kerület polgármestere, Tóth József - "egy megosztott, ötven fős frakcióban".

Spaller reformokat emleget, "amikre vállalkozik az új kormány", ezek végrehajtásához pedig kétharmados többség kell. A kerület választópolgárainak három dolgot ígér: új munkahelyeket, a nyugdíjak reálértékének megtartását és jobb közbiztonságot. Ugyanerről beszélt két és fél órával korábban, amikor interjúvoltuk. Esélyeit mindkét megszólalásában kiválónak értékelte, az interjúban már azt is nagy eredménynek nevezte, hogy egyáltalán második fordulót tartanak a körzetben. Bízik benne, hogy ha már eldőlt, ki kormányozza az országot, az angyalföldiek is beállnak mögé.

Spaller Endre és Mészöly Kálmán

Spallert egy angyalföldi legenda, Mészöly Kálmán követte, aki beszéde elején rögtön Vasas-pálya siralmas állapotán kesergett, "de ezeket a negatív dolgokat hagyjuk". A választásokat a kupához hasonlítja. "Az első meccset megnyertük" - mondja, majd rájön, hogy nem jó a hasonlat. A gólkülönbséget emlegeti, de inkább kifarol a gondolatból, és azt mondja, "abba még belemennék, hogy a Tóth Jóska nyerjen, de mindenhol máshol nyerjen a Fidesz".

"Nem mindegy, hogy a nyugdíjasoknak milyen jövője lesz" - mondja, majd "Hajrá, Magyarország, hajrá, Vasas!" köszöntéssel búcsúzik - nem úgy, mint Koós János, akinek a szocialisták múlt heti miskolci kampányzáróján sikerült hajrá, Fradival elköszönnie.

Spaller és Rogán Antal magasházi választópolgárokat szemléz

Mészölyt a rendezvény, a nap, a hét fénypontja, Pataky Attila követi. "30 lemezem jelent meg, mind arany, négy platina, kettő gyémánt" - mutatja be magát, majd szétlopott országról, a remény tavaszáról és a jövőkép hiányáról beszél, meg arról, hogy nehéz az élet. "Az egyik helyen az ember vesztette el a munkáját, a másik helyen az asszony" - magyarázza. Spallert végig polgármester urazza, a polgármestert dicséri, pedig a polgármester az ellenfél.

A Hűtlen című száma eléneklése közben hiányolja a közönség lelkesedését, amit annak tud be, hogy nem osztanak pálinkát. "Nekem már nem kell" - mutat rá a nyilvánvalóra - "én reggel egy autóversennyel egybekötött pálinkafesztivált nyitottam meg Miskolcon". Talán az alkoholfogyasztás és a vezetés rafinált összekapcsolásának ötletéből merítve reményt ekkor már arról beszél, hogy "a boldog, magyar jövőben hiszek".

A kör közepén állt

Fellépését a Kör közepén állok című számmal zárja - előtte arról beszél, hogy a dal üzenete valamilyen módon a Fidesz jövőbeni kormányzására is értelmezhető, de nem fejti ki, pedig a kép feloldásra szorulna. Lejön a közönség közé, még Rogán Antalt is megénekelteti. Rogán, akit részben XIII. kerületiek választottak a parlamentbe már az első fordulóban, a rendezvény utolsó szónoka egyben. Mivel Pataky már utalt rá, hogy Rogán a tavalyi Edda-táborban színpadra lépett, ezzel a képpel is nyit.

"Akkor Attiláék belém diktáltak egy üveg pálinkát, de most 25-ig meg kell őrizni a józan eszünket. Az ő üzenete is az az angyalföldieknek, hogy ne a vesztes csapatba küldjenek képviselőt. "Le kell zárni nyolc esztendőt, ezt a jövő vasárnap tehetik meg" - mondja, majd sokak megelégedésére még megígéri, hogy "lesz elszámoltatás".