Megtáltosodott az MDF

2010.03.18. 10:58
Nagy biznisz, vagy nagy pánik áll az MDF váratlan feltámadása mögött? A rossz nyelvek szerint a Munkáspárt ajánlott fel nagyobb mennyiségű kopogtatócédulát a bajban lévő pártnak. Az MDF szerint Dávid Ibolya múlt heti segélykiáltása hatott, csütörtöki sajtótájékoztatója óta "naponta százával ömlenek" az ajánlószelvények a székházba. Egyelőre csak öt budapesti jelöltjük gyűjtötte be a szükséges ajánlásokat, de ha a trend folytatódik, péntekre meglehet a listaállításhoz szükséges nyolc jelölt.
Király Zoltán
Király Zoltán

Nagy nehézségek árán, de a párt legutóbbi közlése szerint biztosan listát állít Budapesten is az MDF. A sikeres EP-választás után ismét Bokros Lajos köré szervezték a párt kampányát, egyben folytatták a párt középre kormányzását, a szavazóbázis lecserélését. Ennek jeleként újra felbukkantak az MDF környékén az 1998-as pártszakadás után MDNP néven új pártot alapító politikusok - Katona Tamás, Pusztai Erzsébet -, valamint olyan régi nagyágyúk, mint Király Zoltán. A középre tolódást jelezte az SZDSZ-szel kötött budapesti választási megállapodás is.

Ennek ellenére a párt komoly nehézségekkel küzdött. Az SZDSZ-szel kötött szövetség nem váltotta be a reményeket. Az egyezséget az SZDSZ oldaláról egyengető Mesterházy Ernő letartóztatása kommunikációs csapdahelyzet volt, ráadásul kiesésével az SZDSZ gyakorlatilag nem tartotta be az egyezménybe foglalt ígéreteit. Lévai Zoltán, az MDF időközben kizárt, az egyezséget eredetileg támogató budapesti elnöke szerint sem az ajánlószelvények gyűjtésében, sem a kampány finanszírozásában nem teljesítették vállalásaikat.

Ráadásul problémát okozott, hogy az SZDSZ és az MDF megállapodása értelmében közös jelöltjeik SZDSZ-MDF néven indultak, így őket nem lehetett figyelembe venni a listaállításnál. Az MDF önállóan csak 14 budapesti körzetben indított jelöltet, közülük szerda délelőttig csak egyet vett nyilvántartásba a választási bizottság, hárman döntésre várnak. A listaállításhoz legalább nyolc egyéni jelöltre lenne szükség.

Törvényes keretek közt már lehetetlen

Ahhoz, hogy egy pártnak országos listája legyen, legalább hét területi (megyei, illetve budapesti) listát kell állítania, de tényleges esélye csak akkor van, ha mindenhol listát állít (az eddigi választásokon csak a KDNP tudott úgy parlamentbe kerülni, hogy nem volt 20 területi listája). A budapesti lista mindenképpen fontos az MDF-nek, tekintve, hogy az előző választások adatai szerint a fővárosban a legnagyobb a támogatottságuk.

A budapesti listára már csak azért is szüksége lenne a pártnak, mert legnagyobb riválisuk, az LMP már biztosan listát állíthat. Ez nagyban növeli az LMP esélyeit, így, ha az MDF nem tud fővárosi listát állítani, az MDF helyzetét reménytelennek látók is átpártolhatnának az LMP-hez.

postaladak D SOS20100209022

A múlt héten még az tűnt valószínűbbnek, hogy az MDF nem tud listát állítani a fővárosban. A kétségbeesést jelezte Dávid Ibolya azon lépése is, hogy az Országos Választási Bizottsághoz fordult az SZDSZ-MDF jelöltek ügyében. Kérdése az volt, hogy utólag módosítható-e az ajánlószelvényelvényen a jelölő szervezet neve. Az OVB határozata szerint azután, hogy a választópolgár átadta a szelvényt a jelöltnek, már nem. Előtte viszont igen, az pedig ellenőrizhetetlen, hogy a javítás mikor történt. A lényeg, hogy javított ajánlószelvényeket is elfogadnak választási bizottságok.

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje egy március eleji sajtótájékoztatóján azt mondta az Indexnek, hogy a várost "sáskakommandók" tarolják le. Ezek "egyik pártnak sem gyűjtenek, csak lerabolják a terepet". Szerinte "vannak kifejezetten erre szakosodott vállalkozók, akik ezeket a cédulákat begyüjtik, és az utolsó pillanatban, ha valakinek kell, mert nem tudta összegyűjteni a 750-et, dupla áron eladják".

Lévai, akit azután zártak ki az MDF-ből, hogy az MDF szorult helyzetéről és az SZDSZ-szel kötött megállapodás felmondásáról beszélt az Indexnek, kizárása után adott nyilatkozatában azt mondta, "törvényes keretek között már lehetetlen a listaállítás".

Kávéra sincs pénz

Ehhez képest a hétvégén hirtelen elkezdtek áramlani a kopogtatócédulák az MDF-hez - a párt kedden már úgy nyilatkozott, hogy biztosan meglesz a listaállításhoz szükséges jelöltszám.

"Kávéra sincs pénz" - utasította el a cédulabizniszes felvetést egy, a neve elhallgatását kérő MDF-es kampánymunkás. A stáb szerint amúgy az sem kérdés, hogy honnan lehet még kopogtatócédulát szerezni. Ha a Fidesz össze is gyűjtött kétmilliót, és ha a Jobbik, az MSZP és az LMP sem állt meg egymillióig, akkor is még 3,5 millió kopogtatócédula van a választóknál.  A nevüket nem vállaló forrásaink szerint Dávid Ibolya csütörtöki sajtótájékoztatója, "segélykiáltása" után kezdtek tömegével érkezni az ajánlószelvények.

"Már csütörtök délután sokan jöttek, azóta folyamatosan jönnek. Levélben is érkeznek, és sokan telefonálnak, hogy nekünk adnák" - mondta a kampánymunkás. Állítása szerint naponta több száz kopogtatócédula érkezett múlt csütörtök óta.

Valakik ajánlottak valamit

Szerkesztőségünk értesült egy alternatív elméletről is. E kombináció szerint az idei kopogtatócédula-gyűjtésben feltűnően gyengélkedő, Budapesten még a jelöltállításra is képtelen Munkáspárt ajánlotta fel megvételre budapesti ajánlószelvényeit az LMP-nek és az MDF-nek.

A Munkáspárt, illetve elődje, az MSZMP eddig az összes 1990 utáni választáson listát állított Budapesten. A kilencvenes években rendre 3 százalék feletti eredményt értek el, igaz, 2002-ben már 2, 2006-ban pedig egy százalék alatti szavazatot kaptak csupán.

Thürmer Gyula a Munkáspárt elnöke
Thürmer Gyula a Munkáspárt elnöke

Az elmélet szerint a Munkáspárt kitöltött ajánlószelvényeket adott volna át, melyek adatait más forrásból származó, kitöltetlen ajánlószelvényekre lehetett volna átvezetni.

Üres ajánlószelvények pedig biztos vannak a piacon. Február elején, a cédulák kipostázásakor csak Budapesten 800-900 postaládát törtek fel és loptak el belőlük akár kétszer ennyi kopogtatócédulát. Régebben nem kellett lopni a cédulákat, elég volt fénymásolni is azokat, de a 2009 januári ferencvárosi időközi választáson több jelölt, köztük az MDF-es Dézsi Mihály is hamisított szelvényekkel bukott le. Az idei választásra már nehezebben, fénymásolással egyáltalán nem hamisítható ajánlószelvényeket postáztak.

Csak a Munkáspárt van a piacon

Forrásaink szerint az LMP elutasította az ajánlatot (a múlt héten már látható volt, hogy a párt saját erőből is listát tud állítani Budapesten), az MDF-ről ezt nem tudjuk biztosan.

Az LMP szóvivője, Karácsony Gergely nem kívánta kommentálni értesüléseinket. A párthoz közeli forrásokból viszont úgy értesültünk, hogy valóban megkeresték a múlt héten a pártot olyanok, akik kitöltetlen ajánlószelvényeket ajánlottak megvételre, amiket aztán más kis pártokkal együttműködve lehetett volna felhasználni. Forrásaink szerint az ajánlattevők nem nevezték meg a másik pártokat, de "csak a Munkáspárt jöhet szóba, más nincs a piacon".

lmp kopogtat 01

Az LMP-t ezek szerint nem a Munkáspárt, hanem magánszemélyek keresték meg, akik kitöltetlen ajánlószelvényeket ajánlottak megvételre. Ez minden választási kampányban előfordul, idén sem zárható ki. Ugyanakkor nehéz ellenőrizni az ajánlat valóságtartalmát. LMP-s forrásaink szerint az őket megkeresőkről sem lehetett tudni, hogy ténylegesen képviselnek-e valakit. Szocialista forrásokból pedig úgy értesültünk, hogy például az MSZP megbízásából eljáró, de a párthoz semmilyen formában nem köthető személyek az MDF-et hitegették azzal, hogy nagyszámú kitöltetlen szelvényt tudnak majd szerezni, de az utolsó pillanatban mindig visszavonták az ajánlatot.

Bár a szocialisták 2006-os kampányában dolgozó forrásaink szerint akkor az MSZP aktivistái is gyűjtöttek az MDF-nek - akiket akkor a százezres tagságú nyugdíjasszervezet, a Tisztelet Társasága is segítette -, idén ez már nem állt érdekükben. 2006-ban az MDF bejutása a Fideszt gyengíthette, 2010-ben viszont egyértelműen a szocialistáktól vinne el szavazatokat. Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje március 15-i beszédében már elpocsékolt szavazatnak nevezte a kis pártokra adottat, arra kérte még a szocialistákat nem kedvelő szavazókat is, hogy idén az MSZP-re szavazzanak.

Tagadnak

A pletykával kapcsolatban megkerestük a Munkáspártot is, ahol végül Kovács István, Thürmer Gyula pártelnök személyi titkára válaszolt kérdéseinkre. Kovács elismerte, hogy Budapesten szokatlanul gyengén állnak, és biztosan nem tudnak majd listát állítani, de szerinte egyéni jelöltjük azért lesz. A cédulabiznisz vádját ugyanakkor elutasította. "Nem titok, hogy ilyenkor megkeresik egymást a pártok, de mi nem tárgyaltunk senkivel" - mondta, hozzátéve, hogy pártja idén semmilyen másik szervezettel sem kötött választási megállapodást. "Vannak olyan erők, akik szeretnék befeketíteni a Munkáspártot" - mondta.

Bokros Lajos és Csapody Miklós
Bokros Lajos és Csapody Miklós

A cédulabizniszes elmélet egyik mellékszálla szerint az üres ajánlószelvényeket Kolompár Orbán MCF-e szállítaná le az MDF-nek. A Hír TV kedden Csapody Miklóst, az MDF egyik legismertebb, kopogtatócéduláit a héten leadó jelöltjét nyilatkoztatta az ügyben. A vádakra reagálva Csapody ironikusan annyit felelt, hogy nem csak az MCF, "de a Fidesz, az MSZP, a Munkáspárt, a Jobbik és az LMP is" az MDF-nek gyűjt ajánlószelvényeket. "Ugyanezt tudnám én is hozzáfűzni" - nyilatkozta megkeresésünkre Trencsényi Dávid, a párt sajtósa.