Orbán: Kubatov hibázott, hogy beszélt arról, hogyan csináljuk a politikát

2010.04.09. 16:21 Módosítva: 2010.04.09. 22:43
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta, hogy a törvényeknek megfelelően építenek adatbázist. Mint mondta, megkérdezte a szerdán előkerült hangfelvételen hallható Kubatov Gábor pártigazgatót, aki azt mondta, hogy minden törvényesen működik. Kósa Lajos debreceni polgármester szerint lehet tudni, hogy ki támogat más pártokat, például ő is tudja, hogy ki MSZP-szavazó az utcájában. A Kubatov-felvételre reagálva azt mondta, a pártigazgató szavai nem arról szólnak, hogy törvénytelenül kezelnének adatkat. Mint mondta, jogszerűen megvették a választói névjegyzéket.

Valóban építünk adatbázist, de betartjuk azokat a törvényeket, amelyek ezt szabályozzák, mondta Orbán Viktor a TV2 Tényeknek adott interjújában a szerdán előkerült hangfelvételre reagálva, amelyen Kubatov Gábor pártigazgató a Fidesz választói adatbázisáról beszélt.

Orbán az Inforádió Aréna nevű műsorában azt mondta, hogy megkérdezte Kubatovot, aki azt felelte neki, minden a törvényeknek megfelelően működik. A Fidesz többször is szembekerült már az adatkezelésre vonatkozó vádakkal, de mindannyiszor megfelelt, és ezeket mindig ellenőrzés követte, amelyek eddig mindig mindent rendben találtak. (Az Orbán Viktorral készült interjút az Inforádió honlapján hallgathatja meg>>>)

Arra a kérdésre, hogy volt-e már olyan, hogy pártigazgató beszéljen ezekről egy felvételen, azt mondta: ez őt is meglepte, de "nem vagyunk egyformák, van, aki beszél ilyesmiről, én annak a híve vagyok, hogy a politika lényegéről kell beszélni, a politika lényege pedig nem az, hogy hogyan csináljuk a politikát, hanem, hogy mit akarunk csinálni, mik a terveink". Ezért általában a politikáról szóló beszédek nem szimpatikusak számomra, de akinek ez a munkája, könnyen elköveti azt a hibát, hogy erről beszél, mondta.

A felvételnek voltak olyan részei, amelyek neki személyesen nem estek jól, de ez nem politikai kérdés, tette hozzá a Tényekben. A felvételen Kubatov azt mondta Orbánról, hogy nem igazán ért a számítástechnikához, de már sokat léptek előre, mert sms-t tud fogadni-küldeni, és tudja, mi a fax és az e-mail közötti különbség.

Orbán a HírTV Péntek 8 című műsorában azt is elmondta, hogy szerinte egy kormányzásra készülő párt érzésvilágát, gesztusait és a lelkét is az alázatnak és a tiszteletnek kell áthatnia, amelyeket nem érez az előkerült hangfelvételen. Mint mondta, beszélni fog Kubatovval, mert szerint a választók iránti tiszteletet szinte kormányprogrami magasságba kell emelni.

 Debreceni kampányzáróján pénteken Kósa Lajos is érintette a Kubatov-ügyet. Szerinte a pártigazgató nyilvánosságra került szavai nem arról szólnak, hogy a Fidesz törvénytelenül kezelné az adatokat. Ugyanakkor szerinte azt is lehet tudni, ki támogat más pártokat. "Én is tudom, hogy az utcánkban ki az MSZP-szavazó" - mondta a politikus.

A debreceni polgármester szerint a Fidesz jogszerűen megvásárolta a választói névjegyzéket, és a kampányban "felhatalmazással, jogszerűen, törvényesen kezelte a választók adatait".

A Kuruc.info szerdán publikált egy részletet Kubatov 2009 szeptemberében fideszes fiatalok nyári egyetemén tartott előadásából, amelyen a pártigazgató arról beszél, hogy milyen választói nyilvántartási rendszert hoztak létre az elmúlt években. A csütörtökön nyilvánosságra hozott hanganyagrészlet szerint pedig a pécsi időközi választáson kampánycsend alatt szórtak ki az MSZP-s szórólapokat.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint több jogszabályt is megsértett a Fidesz a választók adatainak gyűjtésével, a testület ezért hivatalból feljelentést is tesz a rendőrségen. Az MSZP ügyészségi feljelentést is tett az ügyben.