Kövér László: Legelső a leltárkészítés

2010.02.24. 21:51
Elszámoltatást ígért a Fidesz országos választmányának elnöke egy edelényi lakossági fórumon.

A leltárkészítés az egyik legfontosabb teendő a Fidesz kormányra kerülése esetén, vagyis szembesülni kell azzal a valósággal, amit most csak sejteni lehet, jelentette ki Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, országgyűlési képviselő szerdán a Borsod megyei Edelényben. A helyi művelődési házban tartott teltházas fórumon úgy fogalmazott: több okból is ez a legfontosabb feladat, egyrészt azért, mert csak "tényekből lehet kiindulni. Csak így lehet tudni honnan indultunk és hová akarunk eljutni (...) és tudni azt, mit várhatnak el tőlünk" - mondta.

Kifejtette: az, hogy milyen a valóságos állapot, arról "még csak személyes benyomásaink vannak". Példaként említette az iskolák, az egészségügy helyzetét, és kitért a munkanélküliség kérdésére is. Hozzátette: azokat is csak a leltár alapján lehet elszámoltatni, akik ezt a helyzetet összehozták: "a magyar történelem egyik legmélyebb és legösszetettebb válságát", függetlenül a világot sújtó gazdasági recessziótól.

Mint mondta, véget kell vetni annak a korszaknak, amikor azt gondolhatták egyesek - sőt időnként az ország is - hogy nincsenek következményei a tetteknek. Véleménye szerint nem szabad elkövetni azt a hibát, amit 1990-ben, a rendszerváltozás kezdetén elkövettek, "vagyis hogy nem számoltattuk el negyven évnyi diktatúra kegyetlenkedéseit, gyilkosságait, törvénytelenségeit, rablásait, ostobaságait". Mindenkit el kell számoltatni - fűzte hozzá.

Kövér szerint rövidtávon nem tud visszajutni az ország arra az útra, "ahonnan lelöktek bennünket 2002 után, de akkor legalább lakoljanak, feleljenek azok, akik ezt tették velünk".

Egy idegen megszálló hadsereg kíméletesebben bánt volna ezzel az országgal, az elmúlt nyolc esztendőben, mint a saját kormánya - fejtette ki álláspontját Kövér László, "mert egy idegen megszálló hadsereg - volt már ebben részünk -, az hosszú távra próbál berendezkedni".

Arról is szólt, hogy a jelenlegi költségvetés ebben a formában az év feléig, tehát épp a választások időszakáig, egy kormányváltásig tudja az országot működésben tartani. Utána a valóságos számokat beírva kell hozzálátni a költségvetés átalakításához, "mert ami most benne van, annak a fele sem igaz". A politikus szerint a reális célkitűzés az, ha idén december 31-én felhőtlen örömmel lehet pezsgőt bontani, mert "nem omlott össze az ország".

Az edelényi, 8-as számú választókerületben történtek kapcsán Molnár Oszkárról, korábbi fideszes országgyűlési képviselőről úgy nyilatkozott: itt azt hiszi az emberek egy része, hogy a Fidesz olyan jól áll ebben a térségben, hogy két jelöltje is lehet. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje Daher Pierre - jelentette ki.

Mint mondta, tiszteletben tartja "azt a nem rövid időt", amit egy politikai pártban, szövetségben töltöttek Molnár Oszkárral, aki egyben Edelény polgármestere is, és külön üdvözli, hogy az elválás után sem váltak ellenségekké, de a politikában ha vannak is barátságok, nem számítanak.