Kukorelly az LMP legismertebb jelöltje

2010.02.10. 15:24 Módosítva: 2010.02.11. 14:31
Az LMP minden választókörzetben gyűjt ajánlószelvényeket. Kukorelly Endre író, Németh Vladimir Tilosaz Á főnők a legismertebb jelöltek, de Kazincbarcika volt polgármestere is a párt embereként indul.

Az LMP mind a 176 választókörzetben állítana egyéni jelöltet, az emberek már megvannak, most az ajánlószelvények összegyűjtése a feladat. Az egyéni jelöltek listáját szerdán jelentette be a párt. Az EP-választáson több népszerű személyiség is a párt listájára került, például Cserhalmi György színész vagy Lovasi András énekes. Most ekkora nevek nincsenek a jelöltek között. Schiffer András pártelnök szerint helyben ismert, és településükön aktív emberek lettek elsősorban jelöltek.

Országosan talán a legismertebb közülük a Szentendrén induló Kukorelly Endre író. A Fejér megyei Gárdonyban jelölt Németh Vladimir, aki a 90-es évek legendás szórakozóhelyének, a Tilosaz Á-nak volt vezetője, és most Lajkó Félix hegedűművész menedzsere. Szintén az underground szórakozóhelyek felől érkezett Juhász Mihály egri jelölt, aki a MÁS Klub létrehozója volt. Erzsébetvárosban indul Moldován László, aki 1988-ban szamizdatokkal kezdte kiadói pályafutását. Miskolcon indul a párt egyetlen olyan jelöltje, aki már volt parlamenti képviselő: Mile Lajos 1990-94 között MDF-esként dolgozott a parlamentben.

A párt országos listáját vezető Schiffer András Budapesten, Belváros-Lipótvárosban indul. A párt EP-listáját nyáron vezető Szabó Tímea Óbudán jelölt.

A jelöltek között öt kistelepülési polgármester van, illetve Kazincbarcika 1994-2006 közti polgármestere, az akkor még MSZP-s Király Bálint. Hat roma jelöltet indítana a párt, illetve 33 nőt, így az LMP-nek lesz a legtöbb női jelöltje (az MSZP és a Jobbik 14-14, a Fidesz 8 női egyéni jelöltet indít).

Az LMP elsősorban a helyi civil szervezetek aktivistáit szervezte be jelöltnek, 44 százalékuknak van valamilyen aktivista múltja, de csak 8 százalékuk volt más pártnak is tagja. A jelöltek 68 százaléka választókörzetében lakik, átlagéletkoruk 35-40 év között van, mondta Karácsony Gergely kampányfőnök.

Karácsony Gergely kampányfőnök, Schiffer András, a Lehet Más a Politika országos listavezetője és Jávor Benedek szóvivő Fotó: Huszti István
Karácsony Gergely kampányfőnök, Schiffer András, a Lehet Más a Politika országos listavezetője és Jávor Benedek szóvivő
Fotó: Huszti István

A Jobbikhoz hasonlóan az LMP is aláíratott egy nyilatkozatot jelöltjeivel, hogy ha kizárják őket, vagy rendőrségi eljárás indulna ellenük, akkor lemondanak képviselői mandátumukról.

A zöld, globalizációkritikus, elitellenes és baloldali ideológiák mentén szerveződő LMP a tavaly nyári EP-választáson indult először választáson. Akkor a Humanista Párttal közös listájuk 75 ezer szavazatot kapott. Ezzel a párt nem jutott ugyan mandátumhoz Brüsszelben (2,6 százalékot kaptak), de megelőzték például az SZDSZ-t. A párt Budapesten szerepelt a legjobban (4,88 százalék), és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legrosszabbul (1,14 százalék).

Az LMP vezetői szerint demokrácia-ellenes, hogy a Fidesz a szükségesnél jóval több, összesen kétmillió ajánlószelvény összegyűjtését tervezi, illetve felháborította őket, hogy sok helyen a levélszekrényeket feltörve lopják a szelvényeket. A párt elsősorban a neten szervezi a cédulák gyűjtését. Ha bejutnak a parlamentbe, akkor kezdeményezik majd az ajánlószelvényes rendszer megváltoztatását, mert az LMP szerint túl sok a visszaélés a jelöltállítások körül.