Külföldi lapok a Jobbik előretörését elemzik

2010.04.12. 07:43 Módosítva: 2010.04.12. 07:46
A jobboldal győzelmeként és a szocialisták vereségeként könyvelték el a külföldi lapok a vasárnapi országgyűlési választásokat. Mind az amerikai, mind a brit lapok tartanak azonban a Jobbik előretörésétől, elemzéseik szerint a politikai palettán való feltűnésük nem tesz jót a gazdaságnak.

Súlyos szocialista vereségként és határozott jobbratolódásként értékelik a hétfői londoni elemzések a magyarországi választások első fordulójának eredményeit. A BBC hétfő hajnali budapesti helyzetelemzése szerint az MSZP "elképesztő" mértékű vereséget szenvedett.

Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója ugyanakkor "figyelemreméltónak" nevezte a Fidesz győzelmét, a Jobbikot pedig úgy jellemezte, hogy "az antiszemita és romaellenes retorikájáról" ismert párt "a semmiből emelkedett ki" az elmúlt néhány évben, és már a tavalyi európai parlamenti választásokon is 15 százalékot szerzett.

A Financial Times hétfő hajnalban megjelent első értékelése szerint Magyarország határozott jobboldali fordulat előtt áll, miután "a válságba belefáradt" választók földcsuszamlásszerű győzelemre segítették a Fideszt. A napilap szerint a politikai eltolódás mértékét jelzi "a szélsőjobboldali radikális nacionalista párt", a Jobbik áttörése is.

A Financial Times budapesti tudósítása szerint "még mindig visszhangzik a köztudatban Gyurcsány Ferenc 2006-os beismerése arról, hogy újjáválasztása érdekében hazudott a közfinanszírozás állapotáról". Emellett a korrupciós botrányokkal és a rossz gazdaságirányítással kapcsolatos düh is hatékonyan segítette a szélsőjobbot - írta a brit lap.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit napilap internetes kiadásán megjelent első értékelés szerint a Jobbik azzal tudott felemelkedni, hogy a mély válságot kihasználva, "Magyarországon hagyományos módon" ismét a zsidókat és a roma közösségeket tette meg bűnbakká a munkanélküliségért és a szegénységért.

A lap budapesti tudósítása kiemeli ugyanakkor, hogy a Jobbik választási előretörésének előzményeként egész Európában megugrott a szélsőjobb támogatottsága.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport még a választások előestéjén kiadott külön elemzésében például azt írta: a Jobbik erőteljes szereplése arra késztetheti a Fidesz-kormányt, hogy a radikálisabb reformlépéseket az őszi önkormányzati választások utánra halassza, mivel nyilván nem akarja népszerűtlen intézkedésekkel tovább növelni a Jobbik támogatottságát. Márpedig éppen a gyorsan - akár júniusban-júliusban - elinduló reformlendület az, amit a piaci szereplők, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az EU elvár - hangsúlyozták a szakértők.

A The New York Times szerint a Jobbik jelentős választási előretörése miatt sérülhet Magyarország nemzetközi hírneve. A liberális napilap arról írt, hogy a szélsőjobboldali párt - amelynek fekete ruhás félkatonai szélsőségesei a náci korszakot idézik - minden más hasonló pártnál jobban szerepelt a kommunizmus 1989-es bukása óta. A "cigánybűnözés" és a zsidók ellen kikelő párt sikere nemcsak az ország nemzetközi tekintélyét, hanem gazdasági felépülését is veszélyeztetheti.

Az újság szerint a Jobbik növekvő népszerűsége azt illusztrálja, hogyan járult hozzá a gazdasági válság a kisebbségek elleni indulatok felélesztéséhez, az emberek bűnbakkereséséhez.

A lap Tamás Pál szociológust idézte, aki szerint a Jobbik főleg a vidéki munkanélküli szavazókat vonzotta, akik a múlt század összes magyar sérelmét, beleértve a gazdasági válságot, a kisebbségekre vetítették.

Néhány közgazdász attól tart, hogy a külföldi vállalatok kedvező adózását eltörölni akaró Jobbik aláaknázhatja az ország gazdasági felépülését: a befektetőket elriasztva, ijesztgetve a hitelintézeteket, megnehezítve a következő miniszterelnök számára a gazdaság rendbe hozását.

A Stratfor amerikai kutatóintézet azt emelte ki: a Jobbik választási sikere figyelemreméltó jelenség, mely mutatja, hogy a szélsőjobboldali nacionalista pártok, különösen a gazdasági válság idején mekkora vonzerővel bírnak.