Lendvai lemond, az MSZP nevet vált

2010.04.19. 07:56 Módosítva: 2010.04.19. 09:00
Lendvai Ildikó csak a választásokat követően esedékes tisztújításig vállalta a feladatot. A párt új elnöke Mesterházy Attila lehet. Gyurcsány várhatóan háttérbe vonul. A szocialista párt teljes tisztújítása csak ősszel várható, addig azonban új neve lehet a pártnak.

A Népszabadság értesülései szerint a párt vezetésében megállapodás született, hogy a második forduló után Lendvai Ildikó lemond pártelnöki posztjáról. Az utód, Mesterházy Attila személye biztosnak látszik, miután a párt vezetése egységes a támogatásában. Mesterházy – aki a párt országgyűlési frakciójának vezetője is maradna – ugyanakkor kijelentette, hogy azt szeretné, ha személyéről a kongresszus, és nem "fejek felett átnyúló kiegyezés" döntene.

Lendvai lemond
Lendvai lemond

A párt alapszabálya lehetővé teszi, hogy az elnök lemondásakor ne teljes tisztújítás történjen: az MSZP vezetésében most hajlanak arra, hogy utóbbival megvárják (az országgyűlésinél jobb eredménnyel kecsegtető) őszi önkormányzati választásokat. Addig átalakítanák a párt működését, és már új alapszabály szerint választanák meg a helyi és az országos vezetést. A lap szerint ezt a váltást jelezte, hogy az első forduló estéjén Mesterházy mögött nem a párt "nagy öregjei", hanem a kampányban dolgozó fiatalok álltak.

Az átalakulás érintheti a megyei képviseletek arányát: az MSZP azokban a megyékben szerepelt rosszul (Pest, Borsod, Szabolcs), amelyeknek nagyon erős a kongresszusi képviselete. A Népszabadság úgy tudja, hogy Burány Sándor budapesti elnök is  kilátásba helyezte lemondását, ha a párt gyengén szerepel a választás első fordulójában, ám a fővárosi eredmények a vártnál jobban alakultak.

A választási vereséggel jelentős pénzt veszít az MSZP, jövőre az eddigi éves egymilliárdos állami apanázs a felére csökken. Hiába csökken a Gyurcsány Ferenc vezette pártalapítvány támogatása is a felére, 250 millió forintra, a forrásszűkülés miatt a bukott miniszterelnök pozíciójának súlya mégis felértékelődhet. Gyurcsány amúgy is megkerülhetetlen figura marad az MSZP-ben, igaz, korábban belengetett aktivizálódása helyett most legalább az őszi választásokig háttérben marad.

A Népszabadság úgy tudja, komolyan felmerült, hogy a teljes átfazonírozás keretében az MSZP nevét és logóját is lecserélik. Az új név az "Új Baloldal" lehet, ám erről pártszavazást kell majd kiírni.

Cicciolina nyomában

Új Baloldal néven már létezett Magyarországon politikai formáció. A Keresztényszociális Unió és kisebb zöld szervezetek alkotta szerveződés baloldali alternatívát kívánt nyújtani az MSZP-vel és a SZDSZ-szel szemben. Az Új Baloldal sikerrel állított fel 8 területi listát, s így országos listával szerepelt a szavazólapokon 2002-ben. Miniszterelnök-jelöltje Szűrös Mátyás volt, de a listán szerepelt Növényi Norbert olimpiai bajnok és a volt pornószínésznő Staller Ilona (Cicciolina) is. Az országos listán kedvező pozíciót kapott a Magyar Roma Összefogás Párt néhány vezetője is.

Forrás: Wikipédia