LMP: Le kell törni az oligarchák hatalmát

2010.04.25. 22:06
Schiffer András is forradalomról beszélt, de szerinte az LMP eredménye az. A parlament megalakulása után első lépésük antikorrupciós törvénycsomagjuk benyújtása lesz, amellyel országos és helyi szinten is megtörnék az oligarchák hatalmát. Még nem árulják el, ki lesz a frakcióvezetőjük.

Schiffer András, az LMP országos listavezetője vasárnap este kilenc után a párt választási központjában gratulált az LMP második fordulóban is versenyben maradt képviselőjelöltjeinek, és hangsúlyozta, hogy a valódi forradalom akkor történt meg Magyarországon, amikor két éve több ezer magyar választópolgár, politikai tapasztalatok nélkül elkezdett politikát csinálni.

Schiffer szerint azonban az LMP nem előzmények nélküli, folytatni szeretnék az a politikát, és követni akarják azokat az elveket, amelyeket a kilencvenes évek alternatív politikai mozgalmai és civil kezdeményezései képviseltek.

Szekértáborok háborúja helyett

Schiffer András a második fordulót értékelve azt mondta, hogy az elmúlt két hétben mindenki ízelítőt kapott abból, hogy hova süllyedt a politika. „Mi nem lövészárokpolitikát akarunk folytatni, hanem konstruktív ellenzéki politikát. Azért megyünk a parlamentbe, hogy a magyar politikai stílus megváltozzon, ne a rágalmak és összeesküvés-elméletek vezessék.”

A párt listavezetője azt mondta, hogy kissé félve tekintenek a Fidesz kétharmadára, mert nem tudják, milyen lépésekre számíthatnak tőlük, mit kezd a Fidesz a birtokába került irdatlan hatalommal. Az LMP listavezetője szerint a Fidesznek alkalma lesz, hogy bebizonyítsa, tud önmérsékletet tanúsítani kétharmados többsége ellenére is. Éppen ezért, ha kell, készek az együttműködésre a kormánypárttal és a többi párttal is.

Schiffer újságírói kérdésre azt mondta, félő, hogy Orbán Viktor és ő más értelemben használták a második fordulót értékelő beszédükben a forradalom szót. Az LMP listavezetője szerint már húsz éve jól működő parlamenti demokrácia van Magyarországon, így a forradalom szükségtelen. Az LMP ki fog állni minden olyan törekvéssel szemben, amely ezeket a demokratikus értékeket próbálja támadni.

Letörni az oligarchák hatalmát

Schiffer arra a kérdésre, hogy mi lesz a párt első dolga a Parlamentben, azt nyilatkozta, hogy országos és hely szinten is meg kell szüntetni az oligarchák hatalmát, és ehhez a párt be is nyújtja antikorrupciós törvényét, és várják, hogy a többi párt mit szól a javaslataikhoz. Schiffer András szerint emellett azokról kell gyorsan gondoskodni, akiknek veszélybe került a lakhatása a gazdasági válság miatt.

Az LMP listavezetője arra nem akart válaszolni, hogy a megalakuló frakciót ki vezeti majd.