Már 37 pártot vett nyilvántartásba az OVB

2010.02.11. 17:38

Újabb kilenc pártot vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB), ezzel 37-re emelkedett azoknak a jelölőszervezeteknek a száma, amelyek indulnak az áprilisi országgyűlési választásokon.

A testület csütörtöki, budapesti ülésén nyilvántartásba vette a Centrum Összefogás Magyarországért (Centrum), a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja (MVMP), az Együtt a Magyarországi Romákért Párt (EMRP), a Petőfi Nemzeti Néppárt (PNNP), a Pajzs Szövetség, a NÉPPÁRT.HU (NP), a Nemzeti Forradalmi Párt (NFP), a Magyar Realista Egység és Béke Párt és a Szövetség az Egységes Magyarországért "Közbiztonság és Demokratikus Közélet Szövetsége" (SZEM) elnevezésű jelölőszervezeteket.

Az áprilisi országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben pártjelöltek és független jelöltek is indulhatnak, de területi és országos listát csak pártok állíthatnak. Ehhez azonban előbb be kell jelenteniük magukat az illetékes választási bizottságnál. Az OVB-nél azoknak a pártoknak kell nyilvántartásba vetetniük magukat, amelyek több megye, vagy valamely megye és a főváros területén kívánnak jelöltet vagy listát állítani.

Az OVB korábban jelölőszervezetként nyilvántartásba vette már az alábbi pártokat: Civil Mozgalom (CM); Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ); Magyar Szocialista Párt (MSZP); Új Szociáldemokrata Néppárt (ÚSZNP); Demokrata Unió (DU); Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ); Magyar Republikánus Politikai Párt (MRPP); Liberális Roma Unió Párt (LRUP); Történelmi Szövetség, Kisgazdák-Szociáldemokraták Párt.

Nyilvántartásba vette ezeken túl a következő pártokat: Torgyán-Kisgazda-Koalíció; Magyarországi Kisebbségek Pártja (MKP); Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP); Szociáldemokrata Párt (SZDP); Magyar Demokrata Fórum (MDF); Zöld Demokraták - Zöld Baloldal - Zöldek Szövetsége (Zöld Baloldal); Igazi Demokraták Klubja (IDK); Szabad Demokraták Szövetsége - a Magyar Liberális Párt (SZDSZ); Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt); SMS Demokrata Párt (SMSDEMOKRATA); Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt (Jobbik); Összefogás Párt (ÖP); Fidesz - Magyar Polgári Szövetség (Fidesz); MCF Roma Összefogás Párt (MCF); Lehet Más a Politika (LMP); Zöldek Pártja (Zöldek); Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt (FKgP); Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP); Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP).