Már ősszel feleakkorák lehetnek az önkormányzatok

2010.04.16. 11:12 Módosítva: 2010.04.16. 11:25
Már az őszi önkormányzati választások előtt beterjesztené a Fidesz az új Országgyűlésben azokat a módosításokat, amelyek lehetővé tennék, hogy az új helyi képviselő testületek a jelenlegihez képest fele akkora létszámmal alakuljanak meg.

Beterjesztik az új Országgyűlésben azt a jogszabály-módosítást, amely szerint már az őszi önkormányzati választásoknál megfeleződik a helyi képviselő testületek létszáma - erősítette meg a Duna Televízió Hattól nyolcig című reggeli műsorában Pokorni Zoltán, a Fidesz egyik alelnöke, Budapest XII. kerületének polgármestere.

Magyarországon az 1990-ben kialakított rendszer alapján mind a 3200 településen létrehoztak önkormányzatokat. A 2006-os választáson összesen 31-32 ezer önkormányzati képviselő kapott mandátumot, ebből könnyen kiszámítható, hogy országos átlagban nagyjából tíz fővel működnek a helyhatóságok.

A szabályozás a települések lélekszáma alapján határozta meg, hogy az adott helyen mekkora önkormányzatnak kell működni. A legapróbbakban, a száz lakosúnál kisebb falvakban háromfős, a 70 ezres nagyvárosokban pedig 27 tagú képviselő-testület létrehozását írta elő, az ennél nagyobb városokban még több a képviselők száma. A legnagyobb önkormányzatok a megyéket irányító testületek és a 66 képviselővel működő budapesti. Amennyiben még az őszi önkormányzati választások előtt valóban elfogadják a Fidesz javaslatát, a következő ciklusban már csak 16 ezer önkormányzati képviselő lenne.

A létszámcsökkentés, ha megszavazzák, minden bizonnyal különböző mértékben érinti majd az egyes önkormányzatokat. A kisebb településeken a döntésképesség érdekében páratlan számú képviselővel működnek a testületek, ezért felezni nem lehet a létszámot. Ráadásul a néhány ezer fős kistelepüléseken tiszteletdíj nélkül dolgoznak a képviselők, így költségvetési szempontból is érékelhető eredmény a nagyobb települések, városok helyhatóságainak racionalizálásától várható.

A javaslat a hírek szerint nem nyúlna hozzá az utóbbi húsz évben használt szavazási módszerekhez. A tízezer főnél kisebb településeken megmaradna a kislistásnak nevezett technika, amelynél a választók egy hosszabb névsorból választhatnak ki a testület létszámának megfelelő mennyiségű jelöltet, a tízezer főnél nagyobb helyeken pedig továbbra is meghagynák az egyéni kerületekben és a pártlistákon megszerezhető mandátumok vegyes rendszerét. A leépítés miatt át kell azonban alakítani a nagyobb települések egyéni választókerületeinek határát. Kevesebb képviselő nagyobb kerületet és a nagyobb választói kört jelent.

A fővárost is átalakítanák

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke már márciusban bejelentette, hogy önkormányzati reformra készül. Akkor úgy tűnt, hogy a strukturális változtatások fő terepe várhatóan a főváros helyhatósági rendszere lesz, de a vidéki önkormányzatok sem ússzák meg komoly változások nélkül. A fővárosi irányítás átalakításának és kerülethatárok módosításának témáját a Fidesz őszi évadnyitóján dobta fel Kósa Lajos. A debreceni polgármester hosszan fejtegette, hogy a kerületek és a főváros vezetése sokszor ellenérdekelt az ügyek rendezésében, ezért a város eleve irányíthatatlan. A működőképes Budapest létrehozásának történelmi feladatáról Kósa fővárosi kollégái viszont azóta is azt állítják, hogy még nem jutottak túl az ötletelésen, és nincs megállapodás az ügyben.

A főváros kerületeinek összevonásával kapcsolatos hírekről Pokorni azt mondta: most első lépésben a képviselőtestületi létszámot kell csökkenteni országosan. „Hogy hogyan működtessük Budapestet, mekkora szerepet kapjon a fővárosi önkormányzat és mekkorát a kerületek, kell-e huszonhárom kerület, vagy kevesebb is elég – ezt alaposabban, nyugodtabban meg kell fontolni. Budapest az ország meghatározó városa, aminek a működőképessége nagyban befolyásolja nem csak a mindennapi életünket, hanem a gazdaság teljesítőképességét is” - mondta.

A Fidesz-KDNP rövid távú tervei között szintén szereplő kisebb Országgyűlésről szóló jogszabály megteremtéséhez a választási törvényt is módosítani kell. Ezzel kapcsolatban Pokorni Zoltán úgy nyilatkozott: meghagynák a mai vegyes választási rendszert, tehát mind az egyéni körzetek, mind a listás rendszer érvényben maradna. „Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy csökkenteni kell az egyéni körzetek számát, ahogy a lista erejét is, mindkét ágon csökkenteni kellene a bejutók számát” – mondta a Duna Televízió stúdiójában a fideszes politikus.