Mesterházy Attila, a plakátok ura

2010.02.22. 00:11
Újabb MSZP-s plakáthullám az utcákon: a kerületi jelölteket bemutató óriásposztereket mindenütt felváltotta egyetlen plakát: a szocialista miniszterelnök-jelöltet bemutató hirdetés elől szinte lehetetlen elbújni, mindenünnen Mesterházy Attila néz a választópolgárokra. Trendi fiatal konzervatívokkal megkezdte plakátkampányát az MDF is.

Nem sokkal az MSZP legutóbbi plakátözöne után új szocialista óriáshirdetések lepték el az utcákat. A miniszterelnök-jelölt, Mesterházy Attila "Új jelölt, új program" szlogenű plakátja váltotta csaknem mindenütt a választókerületi jelöltek plakátjait a fővárosban, ezzel el is tűnt az utóbbi hetek szórakoztató szlogenparádéja az utcákról.

Mesterházy Attila újrahasznosított portréja (ugyanez a kép szerepelt montázsban egy korábbi plakáton, Kovács Lászlóval és Horváth Csabával) olyan mintha maga Mordor Sötét Ura hipnotizálná a választópolgárokat: új jelölt, új program, új jelölt, új program, új, új, új. (Egy jelölt mind fölött, Egy jelölt kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az egyetlen.)

A jelek szerint a szocialista párt még pár hullámban jelentkezik majd plakátokkal, legalábbis erre utal, hogy november óta ez már a harmadik széria az MSZP-s politikai hirdetésekből, és másfél hónap még azért hátra van a választásokig.

A másfél hónap persze nem olyan sok idő, ezért is különös, hogy a Fidesz "Itt az idő!" plakátjai szinte teljesen el is tűntek az utcákról, és a városban járva-kelve eddig csak egy jelölt, az óbudai Menczer Erzsébet kábé A2-es méretű plakátjaival találkoztunk.

A 3. választókerületben induló képviselőjelölt plakátja a Fidesz női tagozatának budapesti elnökének arcát ismerteti meg az emberekkel, valamint megismétli a Fidesz szlogenjét, de csak annyit tesz hozzá, hogy "Az ön országgyűlési képviselőjelöltje".

Az utóbbi napok fontos fejleménye, hogy az MDF is kirukkolt a maga plakátjaival. A parlamenti küszöb átlépésével küzdő jobboldali kispárt szakított korábbi plakátjainak koncepciójával (emlékeznek még a Habsburg Györggyel és Bokros Lajossal rémisztgető EP-kampányra?), és már-már bizsergetően fiatalos, szolidan trendi hirdetésekkel állt elő. A kicsit ruhareklámosra, benettonosra sikerült (lehet, hogy szándékosan) hirdetések kétfélék: fiatal fiúk és lányok tesznek hitet az MDF mellett. Mindkét verzióban közös a bal felső sarokban elhelyezett "new, neue" utánérzésű címke: "ÚJ MDF 2010 - A MINŐSÉG", jobbra alul a tulipános pártlogó és mellette zöld alapon a pártnévből derivált háromszavas szlogen: "Magyarok. Demokraták. Függetlenek."

Az MDF plakátjai egyértelműen a csajozós-pasizós vonalon erősek. Az egyik plakáton négy szimpatikus, fiatal srác igyekszik megragadni a női tekinteteket, míg a másikon három dögös, fiatal lány készteti megállásra a férfinépet. A plázás butikakciók hirdetéseit is felidéző plakátokon érdemes megfigyelni a visszafogottan divatos öltözeteket: a fiúk ingre húzott színes, minőségi pulóverben, mellényben és hanyagul nyak köré vetett színes sálban pózolnak, míg a lányok fehér blúzra rombuszmintás minőségi mellényt és kardigánt vettek a konzervatív stylist utasítására.

Semmiképp ne menjünk el a frizurák mellett sem: mind a fiúk rövidre nyírt, éppen csak kicsit zabolátlan haja, mind a lányok szoros lófarokba és laza kontyba fogott tincsei a modellalkatú fiatalok sugárzóan fiatal, tiszta, újgenerációs arcára irányítja a figyelmet, feledtetve mintegy a párt vezetőinek mély, politikai harcokban megkeményedett ráncait.

Ha a plakátok szereplőit nézzük és a szlogen utolsó szava (függetlenek, mai szinonimával élve: szinglik) visszhangzik közben, akkor válik igazán erőssé a csajozós-pasizós hatás: megegyezhetünk abban, hogy a választás éjszakáján sokan szívesen örülnének együtt ezekkel a nagymama és nagypapa szemében is jó partinak tűnő, rendes fiatalokkal.

A kis pártok közül az LMP lelkesen plakátol a már kihelyezett hivatalos plakáthelyekre, több formátumban is megjelentették már politikai hirdetéseiket, lehet találni például a klasszikus hosszúkás (kutyanyelvszerű) plakátot, egyszerű üzenettel, és részletesebb politikai programot is taglaló nagy plakátot.

A Jobbik még nem jelentkezett óriásplakáttal (legalábbis mi még nem futottunk bele egybe sem), az utcai paravánokra leginkább a szórólapjaikat helyezik el, esetenként egy-egy lakossági fórumra szóló meghívással együtt. (Folytatjuk)

Gyűjtsük együtt!

Ezúton biztatnánk a kedves olvasókat, hogy segítsenek a választási kampány plakátjainak gyűjtésében az utókor okulására. Ha látnak környezetükben megörökítésre érdemes politikai hirdetést, fotózzák le, és választás2010 taggel töltsék fel az Indafotóra, hogy megjelenhessen az alábbi válogatásban:

Korábbi, plakátkampánnyal foglalkozó cikkeink:

  1. Hosszú hajrába kezdett az MSZP
  2. A Fidesz is megkezdte a plakátkampányt
  3. Utcai szocialista szlogenparádé