Mesterházy Ernő minden ügybe beleszólhatott

2010.03.23. 11:35
Mesterházy Ernőnek egy főpolgármester-helyettesi szignóval ellátott felhatalmazás jogot adott rá, hogy beleszóljon valamennyi fővárosi cég üzleti és személyi döntéseibe. Az Index birtokába került „menlevél” szövegezése homályos, így általában minden városházi ügy belefért az előzetesben ülő tanácsadó tevékenységi körébe.

Mesterházy Ernő, főpolgármesteri tanácsadó és kormányzati koordinátor városházi szerződését Tiba Zsolt főjegyző minősítette kuriózumnak néhány hete. Tiba azt állította: az előzetesbe került „baráti tanácsadóval” kötött megállapodást annyira furcsának találta, hogy megkötése idején nem volt hajlandó ellenjegyezni.

Demszky a BKV ügyeit vizsgáló fővárosi eseti bizottság előtt főként Mesterházy Ernő kormányzati koordinációs megbízásának létezéséről próbálta győzködni a testületet, miután a kormányszóvivő tagadta, hogy létezett ilyen szerződés. Demszky szerint Mesterházyra a Gyurcsány-kormány hivatali ideje alatt volt szükség, akkor folytatott egyeztetéseket a kormányzattal.

Mesterházy Ernő
Mesterházy Ernő

A főpolgármester emellett az tartotta fontosnak elmondani, hogy korábbi bizalmasa – aki lecsukása előtt már inkább az SZDSZ és az MDF választási együttműködésének tető alá hozásával foglalkozott – tanácsadóként szabályos megbízással rendelkezett, valamint ingyen dolgozott a városházán. Demszkyt különféle politikai tárgyalásokon képviselte az önkormányzatban, de önálló döntési jogkörrel nem volt.

Információink szerint a tanácsadónak a főpolgármester által érzékeltetettnél jóval szélesebb körű befolyása volt a városházi ügyekre. A 2007 februárjában kiadott, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes által aláírt megbízás lényegében minden fontosabb önkormányzati területre beleszólást engedett a Főpolgármesteri Iroda Kormányzati Koordinációs Irodájának, vagyis Mesterházy Ernőnek.

Ikvai menlevele felkérte Mesterházyt, hogy a „Fővárosi Önkormányzat gazdasági társaságaival kapcsolatos tanácsadói tevékenységével álljon rendelkezésére”, valamint hogy „nyújtson segítséget egyes stratégiai kérdésekben, döntések előkészítésében”. A levél tételesen fel is sorolta, hogy a főpolgármester-helyettes szerint mi számít a stratégiai kérdések közé: „privatizált gazdasági társaságok ügyei, üzleti tervek és beszámolók előzetes véleményezése, személyi kérdések, kiemelt beruházások, illetve a kormányzati egyeztetéseket igénylő ügyek”.

Az SZDSZ szerint támadás

Az SZDSZ szerint a szerződés az MDF-SZDSZ megállapodás megakadályozása érdekében kapott most nyilvánosságot. Retkes Attila pártelnök közleménye szerint bizonyos politikai körök még az utolsó pillanatban is megpróbálják besározni az MDF országos listáján szereplő Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest. A közlemény a Főváros reagálásához hasonlóan leszögezi, Ikvai és Demszky a szerződést átadták a vizsgálóbizottságnak. A szerződés pontos szövege ugyan eddig egyetlen sajtóorgánumban sem jelent meg, Retkes mégis azt állítja, hogy a „dokumentum régóta nyilvános, abban semmilyen eddig nem ismert tény nem szerepel”.

Az SZDSZ elnöke szerint „figyelemre méltó, hogy a cikket jegyző újságíró fél órán belül publikált másik cikkében Ikvai-Szabó Imre hónapok óta közismert listás helyezését úgy állítja be, mint ami konfliktust okoz a két párt viszonyában, mert mástól veszi el a bejutó helyet”. Ikvai jelöléséről valóban volt szó az elmúlt hetekben, de az MDF országos listáját szombaton nélküle fogadta el a párt országos választmánya.