Mesterházy lenyúlja a Fidesz jelszavát?

2010.02.21. 20:41 Módosítva: 2010.02.21. 21:12
Egy kampányszakértő szerint nem rossz ötlet Mesterházy Attilától, hogy tudatosan kifordítva használja a Fidesz régi szlogenjét, és "Hajrá, Magyarország! Hajrá, MSZP!"-vel zárja beszédeit. A szocialisták kormányfőjelöltje ezzel megpróbál ráúszni Orbán hajójára, s ez a hasonítás akár fel is hozhatja a kevésbé ismert MSZP-s jelöltet.

Mesterházy Attila tavaly decemberi kormányfőjelöltté választása óta használja beszédei végén a Fidesz szlogenjére kísértetiesen hasonlító "Éljen Magyarország! Hajrá, MSZP!" köszöntést, illetve ennek különböző változatait. Csepeli kampánygyűlése végén "Hajrá, Magyarország! Hajrá, MSZP!"-vel buzdította a hallgatóságot, másutt előfordul, hogy a település nevét is hozzáteszi, Orbán Viktorhoz címzett videóüzenetét pedig ezzel zárta: "Hajrá, Magyarország! Hajrá, őszinte beszéd!". A SYMA csarnokban tartott kampánynyitón már egy új változatot halhattunk: "Utánam, srácok! Hajrá, MSZP!

A "Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!" köszöntés már több mint hét éve a Fidesz névjegyének számít. Orbán Viktor először 2002-ben április 9-én használta, amikor a két forduló között a Testnevelési Egyetem előtt összegyűlt embereknek mondott beszédet. A BBC akkori rádiókommentárja szerint a magyar miniszterelnök és csapata a populizmus teljes arzenálját bevetette a harcban. Átvették és magyarosították Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök "Forza Italia" jelszavát, mintha a Fidesz hívei egy olyan labdarúgócsapatot alkotnának, melynek külföldiek ellen kell játszania.

Később Hajrá Magyarország mozgalom is indult. A civil szervezet 2003-ban a MIÉP-pel együtt népszavazást kezdeményezett arról, hogy magyar termőföldet átmeneti időig ne vásárolhassanak külföldiek. Az Alkotmánybíróság azonban úgy döntött, hogy ezt a kérdést nem lehet népszavazásra bocsátani.

Orbán Viktor lassan nyolc éve szinte minden beszéde végén használja a "Hajrá, Magyarország! Hajrá,magyarok!"-szlogent. 2009-ben az EP választások előtt tartott évértékelőjében egy kicsit eltért ettől, akkor "Új irányt, Magyarország! Új irányt, magyarok!"-at mondott, de azóta ismét visszatért az eredeti formulához.

Vajon miért nyúlja le Mesterházy Attila ezt a Fideszhez kötődő jelmondatot? Ötlettelenségről vagy célzatos húzásról van szó? Mesterházy Attila erről  az Indexnek csak annyit mondott: "Tudatosan használom, és egyébként sincsenek bérelt szavak".

Egy neve elhallgatását kérő kampányszakértő szerint nem is rossz ötlet ráúszni Orbán hajójára szlogenjének átvételével és kifordításával. Ez azt sugallhatja, hogy a most még kevésbé ismert MSZP-s jelölt is tud olyan lenni stílusában, mentalitásában, céljaiban, mint Orbán. Akár egy plakáton is szerepelhetnének, ülhetnének egy asztalnál és ezek szerint céljaik is hasonlók. Ezzel a hasonításssal tulajdonképpen Orbán segítheti felhozni a kevéssé ismert jelöltet, mondta a kampányszakértő.