Mi lesz, lesz, lesz itt a választások után?

2010.04.27. 10:53 Módosítva: 2010.04.27. 11:11
A kampány során különös figyelmet szenteltünk a Fidesz ígéreteinek, 59-et számolt össze a témára szakosodott blogunk, a Lesz, lesz, lesz. Most ezeket összegezzük, szakterületenkénti bontásban.

Magyarország a becsületes emberek országa lesz, ígérte Navracsics Tibor. Navracsics valószínűleg a kancelláriát vezeti majd, ígérete is általános jellegű, minden tárcára, sőt minden állampolgárra vonatkozik, jól gondolják meg, mit mondanak este arról, hogy hol voltak meló után.

Az igéretek legnagyobb része a gazdaságra vonatkozott. Lesz például adócsökkentés. Ez vagy egyszeri, nagyarányú lesz még 2010-ben, vagy annyira nagy, amekkora csak lehet. Vagy nem lesz. Vagy mégis lesz. Akárhogy is, az adórendszer versenyképes lesz. Megszorítások viszont nem lesznek, jobb lesz.

Nem lakoltatják ki a lakáshiteleseket, lesz lakásépítési támogatás, de nem lesz ingatlanadó. A nagy átalakítások miatt új költségvetés lesz, de az uniós támogatásokat az eddigieknél gyorsabban fizetik ki, és lesz informatikai felemelkedés is, ami "alkalmas lehet a válságból kivezető út megtalálására". Ezáltal Magyarország lesz a legkívánatosabb állam.

Nem lesznek külföldi földtulajdonosok
Nem lesznek külföldi földtulajdonosok

A mezőgazdaságban nem lesznek külföldi földtulajdonosok, mert moratórium lesz. És egymillió új munkahely is, bár nyilván nem mindegyik az otthoni pálinkafőzésből. Az egymillió új agrármunkahely egy részét kirúgott önkormányzati képviselők és fővárosi politikusok tölthetik fel, a kormány közigazgatási terveinek kulcsszava a csökkentés. Parlamenti képviselőből is kevesebb lesz.

Magyar állampolgárból viszont több, a kormány első lépései között tervezi megadni a határon túliaknak a kettős állampolgárságot. A nemzetpolitika keretében a kormány a fontosabb lépésekről nemzeti konzultációt szervez, valamint stratégiai szövetséget kötünk a lengyelekkel és a románokkal. Mindezt Martonyi János fogja koordinálni, aki külügyminiszter lesz. Részben ide, részben már a honvédelemhez tartozik, hogy lesz magyar szerepvállalás Afganisztánban és Koszovóban. Nem lesz viszont tanácsadói szerződés fogorvosi rendelőkkel, ahogy NATO-radar sem lesz a Tubeson.

Ezzel el is érkeztünk a környezetvédelem kérdéséig. Radar nem lesz, zöldbank viszont igen, ez adja majd a pénzt a lakások környezetbarát átalakítására, ami "egyetlen fillérjébe sem kerülne az érintett lakóknak".

A rendvédelemre több pénz lesz
A rendvédelemre több pénz lesz

A környezetvédelem nem súlyponti elem, az igazságszolgáltatás annál inkább. Lesz elszámoltatás. Leltárt készítenek, kivizsgálnak, és lesznek kirúgott vezetők. Hosszabb lesz az elévülési idő, a visszaesők harmadszorra kemény csapást kapnak. A rendvédelemre több pénz lesz, amit az önálló belügyminisztérium több rendőrre és több körzeti megbízottra költhet. A polgárok pedig új törvénykönyv alapján rendezhetik peres ügyeiket.

30 százalékkal több pénz lesz az oktatásra, ezt ráadásul többé nem kell alkalmatlan tanárokra pazarolni, akiket kirúgnak. A megmaradt alkalmas tanárok kedvükre buktathatják majd az alsósokat. Ifjúságunk pedig fitt lesz a mindennapi tornaóráktól.

A sport nemcsak utánpótlást, ötször annyi pénzt is kapna, a robbanásszerűen növekvő igényeket Budapesten és Debrecenben új stadionnal szolgálják ki. U20-as vébépályázat is lesz, ha elnyerjük a rendezést, a meccsekre családok is nyugodtan kimehetnek, mert futballhuliganizmus annyira nem lesz, hogy ezt ketten is megigérték.

Lesznek szárnyvonalak
Lesznek szárnyvonalak

"[A] kemény mag tagjai agresszívek, erőszakosak, egyoldalúan képzettek, nem fogékonyak a színház- és filmművészet, illetve az irodalom iránt" - foglalta össze a csoportjukat ért kritikákat még a szakkolégiumban Orbán Viktor és Kövér László. Ezért lehet, hogy a kultúra területén csak egy igéretet tettek, azt is Tarlós István, aki szerint lesz múzeumi negyed. Orbán ezzel szemben még Európa Kulturális Fővárosát is kikerülné, elkerülő utat igért Pécsnek. Televízióra viszont lesz pénz, és az MTI-t sem szüntetik meg.

Lesznek vasúti szárnyvonalak, de nem lesz regisztrációs jegy, így foglalható össze a közlekedési koncepció. A szociális ellátórendszer pedig végképp dúskálni fog a pénzben. Az értékálló nyugdíjakat állami alapból fizetik majd, kórházakra 200 milliárddal több fog jutni, és több lesz az orvos és az ápoló. Ha mindez nem segítene, közvetlen rokonaink után illetékmentesen örökölhetünk majd.