Isten adná, hogy a kétharmados többség meglegyen!

Utolsó pillantás a Fidesz óbudai boszorkánykonyhájába

2010.02.17. 19:25 Módosítva: 2010.02.17. 19:27

A blogról

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az MDF-SZDSZ és az LMP pártok aktivistáinak a választásokig fogunk a nyakában lihegni. Ott leszünk, amikor kopogtatócédulát gyűjtenek, a hátuk mögött állunk, amikor a járókelőket győzködik a Flórián téri aluljáróban, lesben állunk, amikor lakossági fórumot szerveznek, és akkor is, amikor kacagnak vagy sírnak a választási eredmények felett.

A jelölt emberei sorozatunkban az óbudai pártok aktivistáinak tevékenységét követjük a választásokig. Tervünk most veszélybe került. A Fidesz sajtóosztálya indoklás nélkül azt üzente az óbudai aktivistáknak, hogy többet ne szerepljenek sorozatunkban. Pedig mindenben alkalmazkodtunk a helyi fideszesek igényeihez, kéréseiket a szerkesztéskor a szokásosnál is jobban figyelembe vettük, hiszen hosszú távú együttműködésre, a választásokig tartó sorozatra készültünk.

A sorozat korábbi részeiben bemutattuk szereplőinket, kopogtattunk MSZP-s Ádámmal, most pedig a legnagyobb párt, a Fidesz aktivistájával fagyoskodtunk, hogy megfigyeljük, hogyan kell kétmillió ajánlószelvényt szorgos hangyaként összegyűjteni.

Fideszes Ákos Csillaghegyen

„Isten adná meg, hogy a kétharmados többség meglegyen, és el lehessen számoltatni a sok gazembert” – fogadja az ajánlószelvények postázásának délutánján bátorító tekintettel fideszes Ákost egy idős úr. Be is hív bennünket zöldövezeti otthonába, isteni töltött cukorkával kínál, és azt meséli, hogy ő a vitézi rend főkapitánya (erről látványos dokumentumot mutat a nappali falán), korábban MDF-es volt, de Bokros Lajos személye miatt kiábrándult a pártból. Vicceket mesél, miközben kitölti az ajánlószelvényt, ilyeneket: „Bajban vannak a nők, mert a delfinek kapják a kettes személyi számot” , mire a felesége megdorgálja, hogy már unja, miután éppen ötven éve hallgatja ugyanezt a poént. A főkapitány régi ismerősként köszönti fideszes Ákost, ő ugyanis mindig ezen a csillaghegyi területen dolgozik pártaktivistaként.

A kopogtatás egyáltalán nem hálás feladat télen, a tapasztalt kopogtató ugyanis öt óra körül indul, akkor már nagyobb eséllyel érnek haza munkából az emberek, de akkor köszönt be az igazán durván hideg idő. A Delta egykori főcímében látható zimankó ahhoz képest kaliforniai napsütés, ami Óbuda külsőn tapasztalható egy februári délutánon. Néhány helyen befagyott a csengő, máshol nem jutunk be, ezeket a címeket feljegyzi Ákos, hogy ide egy másik napon érdemes visszatérnie.

MSZP-s Ádámhoz hasonlóan fideszes Ákos is elutasítja, hogy előre ismert címlista alapján gyűjtene, ő módszeresen végigjár minden rá kiosztott utcát, és abban minden egyes házat. Ahogy azt Pokorni Zoltán néhány hete kifejtette, a Fidesz kétmillió ajánlószelvény összegyűjtésére hajt, a kopogatást fideszes Ákos sem bízza a véletlenre. Rendkívül szorgalmas, a legtöbb házról tudja, ki lakik benne, és oda is kopogtat, ahol korábban nem járt sikerrel.

Csillaghegyi ismerősei telefonon értesítették az ajánlószelvények postázásának hétfői délutánján, hogy megérkeztek a cédulák, úgyhogy már aznap, első aktivistaként kopogtat. Csillaghegynek ez a része egyfajta fideszes Kánaán, két órát követjük fideszes Ákost, akit azalatt csupán két helyen utasítanak vissza, mindketten a Jobbiknak tartogatják a cédulát. „Ismered egyáltalán a Fidesz programját? Röhej, hogy rá akarsz szavazni” – hajtja el az alsónadrágos férfi. Fideszes Ákos nem törődik vele, fideszes hűséggel a szemében kopogtat a következő ajtón.