Jobbikos Miklós, MSZP-s Ádám, LMP-s Eszter az utcán

2010.02.26. 13:53

A blogról

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az MDF-SZDSZ és az LMP pártok aktivistáinak a választásokig fogunk a nyakában lihegni. Ott leszünk, amikor kopogtatócédulát gyűjtenek, a hátuk mögött állunk, amikor a járókelőket győzködik a Flórián téri aluljáróban, lesben állunk, amikor lakossági fórumot szerveznek, és akkor is, amikor kacagnak vagy sírnak a választási eredmények felett.

A jelölt emberei sorozatunkban az óbudai pártok aktivistáinak munkáját követjük. MDF-es László zavaros pártügyei miatt átmenetileg kimaradt a kampányolásból, Fideszes Ákos pedig szeretett volna szerepelni, de pártja megtiltotta neki. Ezért ezen a héten az MSZP, az LMP és a Jobbik aktivistáival mentünk az utcára, hogy megnézzük, miként csábítják saját pártjukhoz a járókelőket.  Az utcai aktivitással kapcsolatos lelkesedés eltérő, az LMP például nagyon teper, hiszen még nincs meg a jelöléshez szükséges mennyiségű ajánlószelvénye, a Jobbik és az MSZP már a szavazókra gyúr.

LMP-s Eszter

LMP-s Eszter hétköznap délelőtt az óbudai, Kórház utcai piacnál próbálkozik, további ajánlószelvényeket gyűjt és népszerűsíti pártja nevét, olykor nem túl nagy sikerrel.

Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila

A piacoló közönség nagy része az LMP támogatói és ismerői körében ritkábban előfordulós nyugdíjasokból, kisebb része kismamákból áll. Az idősebb járókelők nagy része soha nem hallott az LMP-ről, de szimpatizálnak vele, legtöbbjüknek az tetszik, hogy csinos, fiatal emberekről van szó.

„Á, szóval maguk az Ifjúsági Párt!”

„Értem én, LEMP, Lengyel Egyesült Munkás Párt” – mondja két idős piacoló hölgy. Utóbbi megígéri, hogy ráveszi az unokáit az LMP-re, de ő inkább marad a Fidesznél.

LMP-s Eszter nem árulta el, hogy hány ajánlószelvénynél tartanak, annyit sikerült kiszednünk belőle, hogy a jelöltállításhoz szükséges 750 darab cédulához „még kell gyűjteni”. Március 19. a szelvények leadási határideje, Eszter és az egyik óbudai jelölt, Szabó Tímea abban bízik, sok még az elfekvő cetli. Eszter szerint sokan soha senkinek nem adják az ajánlószelvényt, ezért fontos a mindennapos utcai jelenlét. Jobban is szereti, mint a kopogtatást, mert ilyenkor ráérősebbek az emberek, és nyitottabbak, hiszen nem lakásuknál, vagyis intim szférájukban tör rájuk a politika.

„Minden délelőtt kint vagyunk, ugyanazon a helyen, és bízunk abban, hogy megjegyeznek minket, és amikor megint jönnek a piacra, lehozzák a cédulájukat” – mondja Eszter. Az alatt a másfél óra alatt, míg velük vagyunk, öt darab szelvény érkezik.

MSZP-s Ádám

LMP-s Eszternél MSZP-s Ádám valamivel csekélyebb lelkesedéssel veti magát az ajánlószelvény gyűjtésbe, érthető, hiszen neki már mindkét óbudai körzetben megvan a szükséges mennyiség. A biztonság kedvéért legalább kétszer annyit akar. „Minden leadott kopogtató-cédula számít, egészen március közepéig gyűjtjük. Minimum meg szeretnénk duplázni a szükséges ajánlószelvény-mennyiséget minden körzetben, mert az a tapasztalat, hogy sok a hiba: lemarad az aláírás vagy téves a személyi szám. Hétköznapi és hétvégi utcai kitelepüléseinket előre meghirdettük,
itt is leadhatják a választók az ajánlószelvényüket, és találkozhatnak képviselőjelöltjeinkkel” – mondja.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A mostani utcai akció annyiban szerencsétlen helyen és időben van (hétköznap délután, az Árpád hídi HÉV-megállónál délután ötkor), hogy a legtöbb ember hulla fáradtan hazafelé rohan, kevesen állnak le a politikáról beszélni. Az időjárás is a baloldaliak ellen van: csöpörög az eső, ha éppen nem fúj hideg szél, de így is akad, aki eltántoríthatatlan.

MSZP-s Ádámnak nem sok beszélgetőpartnere akad, úgyhogy főként az MSZP budapesti programját osztogatja szórólap formájában, és bár azt gyanítjuk, sok inzultus éri az utcán, azt állítja, alig akad. „Amikor az őszödi beszédet osztogattam (a teljes szöveget, hogy ne csak kiragadott gondolatokat, szövegrészleteket ismerjék az emberek), ahhoz képest most sokkal jobb a helyzet. Kevés atrocitás ér bennünket, ami főképp egy-egy odavetett hangos káromkodást jelent, többnyire a szélsőjobboldal szimpatizánsaitól. Ez leginkább ő magukat jellemzi. Szerencsére sok pozitív impulzust kapunk: mosolyt, biztatást, megerősítést.”

Amíg ott vagyunk, csak néhány idősúr kiált mocskos kommunistát, egy fiatalabb pedig kedvesen Szebb jövőt! köszöntéssel hajtja el az aktivistát. Majd a HÉV-hez siető fiatal lány fogadja el a szórólapot Ádámtól, egy széles mosoly kíséretében. "Megmosolyogtató, amikor kommunistát kiáltanak rám az emberek, hisz a rendszerváltás idején épp,
hogy nagycsoportos óvodás voltam. Most pedig büszke vagyok rá, hogy szociáldemokrata vagyok" - így Ádám.

A párthívők is szálingóznak, háromnegyed óra alatt négy új cédulát számolunk, Ádám szerint ennél hétvégén sokkal több van, legutóbbi száz szelvényt szedtek össze.

Jobbikos Miklós

Az időjárás Jobbikos Miklós mellett van, a csütörtök délutáni
napsütésben állítja fel kaszásdűlői standját. Ez a saját terepe, az
EP-választások óta ő itt a körzetfelelős, ami annyit jelent, hogy
szervezi az aktivisták tevékenységét, és a maihoz hasonló utcai
akciókat tart.

A közeli szupermarketbe igyekvő lakótelepi lakosok, kutyasétáltatók és
tinédzserek miatt nagy a forgalom, a járókelők egy része ugyan
fejcsóválva, nagy ívben elkerüli a Jobbikos standot, de aki odamegy,
kivétel nélkül szimpatizáns. Egy embert sem látunk, aki leállna
vitázni, egy nő ugyan megjegyzéseket tesz Morvai Krisztina családjára,
de rajta kívül kizárólag szimpatizánsok veszik körül az asztalt.

"Amint bejuttok a Parlamentbe, hozzátok ki a Szent Koronát, és
vitessétek Visegrádra!"

"Negyven év munkaviszony után a nők hadd menjenek nyugdíjba" - záporoznak a járókelők igényei. A legtöbb szimpatizánsnak az tetszik a Jobbikban, hogy megvédi majd a munkás embereket és a magyarságot. "A külföldi cégek elviszik az adót, nem ide fizetik", érvel egy férfi, ám arra a kérdésünkre, hogy pontosan melyik cég viszi ki az adót, már nem tud válaszolni.

Jobbikos Miklós kedveli a standolást, mint mondja, ez a leghatékonyabb módja a választók megszólításának. "Már nem gyűjtünk kopogtatással ajánlószelvényeket, leadtuk mindkét körzetben a szükséges mennyiséget. A standolásokon összeszedjük az óbudai igényeket a választóktól és szórólapokat osztunk." Az óbudai Jobbiknak egyelőre nincs meg a helyi programja, Miklós szerint az embereket elsősorban most a parlamenti választás érdekli.

Az egyik támogatójuk szerint a Jobbik-programjában nem szerencsés a csendőrség kifejezés használata, mert rossz érzéseket kelthet az idősebb emberben, egy másik szerint kicsit elfelejtkeztek a nyugdíjasokról, de rajtuk kívül az általunk megkérdezett szimpatizánsok nem tudnak olyan programpontot mondani, ami ne lenne kedvükre.

Másfél órát vagyunk Jobbikos Miklóssal, ezalatt hat ajánlószelvényt hoznak a standjához, valamint egy Pici nevű keverék kutyát, aki a gazdája szerint avatott gárdista.