Alkoholszigor helyett autószigort!

2010.03.05. 10:06 Módosítva: 2010.03.05. 10:06

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

A nép megszólalt, véleményt mondott, hogy mit vár (választó)kerületünk leendő parlamenti képviselőjétől. És a jelöltek is megszólaltak, válaszoltak a Mintapolgár felkérésére, kérdéseire, ami egyébként jóleső érzéssel tölti el a kerületért ügybuzgolkodó ember szívét, de még inkább az, hogy a nép szava meghallgattatott. A válaszokat, mint írtam, beérkezés szerinti sorrendben közlöm, a sorozat Spaller Endrével indult, most Szabadai Viktor levelét teszem közzé, majd jön Tóth József, Vári György, Méhes Krisztián és, ha megérkezik a válasz, Csender Tamás. Más jelöltről – bár Csender és Tóth József kivételével a felsoroltak még csak jelöltjelöltek – egyelőre nem tudni, ha mégis lesz, természetesen az ő programjának is helyt adunk.

Szabadai Viktor (MDF-SZDSZ)

Köszönöm a megkeresését. Természetesen régóta figyelemmel kísérem az írásait, és örülök annak, hogy lehetőség van szélesebb nyilvánosság előtt is áttekinteni és megvitatni az Angyalföldet érintő kérdéséket, problémákat.

Először a 2002-es önkormányzati választásokon indultam jelöltként Angyalföldön, majd 2006-ban az országgyűlési és az önkormányzati választások alkalmával is megmérettetem magam ugyanitt. Eddigi tapasztalataim is azt mondatják velem: nagy szükség lenne minden választókerületben hasonló kezdeményezésre.

Korábban XIII. kerületi képviselőként, jelenleg a Fővárosi Közgyűlés tagjaként dolgoztam azért, hogy kerületünk élhetőbbé váljon, hosszú távú terveink mellett a mindennapok gondjaira is megoldást találjunk.
Hiszem, hogy egy politikus csak akkor tud helyesen és hatékonyan dolgozni, ha a kitűzött célok megvalósításáért sikerül másokkal összefogva, közösen fellépnie. Az egyénieskedő, a más csoportok képviselőit teljesen negligáló, azok ellen dolgozó politika éppolyan zsákutca ma is, mint azt számtalanszor tapasztalhattuk, tanulhattuk az elmúlt időszakokból.

Így tudtuk elérni, hogy a teherforgalmat szabályozó fővárosi rendelet kerületünket érintő hivatkozásait szocialista és fideszes képviselőtársaimmal közösen kezdeményezve szigoríthassuk, s ugyanígy a fideszes és MSZP-s képviselőtársaimmal közösen jegyzett, a távfűtés áfáját 5 százalékra mérséklő javaslatunk a közgyűlés által parlamenti felterjesztést nyert, s az országgyűlés végül többséggel támogatta azt. Tisztában vagyok ugyanakkor azzal is, hogy e lépés csak szükséges, ugyanakkor nem elégséges feltétele volt annak, hogy a leghatékonyabb és leginkább környezetkímélő fűtési mód versenyképessé, megfizethetővé váljon Budapest 241 ezer háztartása számára.

Távfűtés ügyben további tennivalók közé sorolom a kilenc darab, egymástól szigetszerűen elkülönülő távhőrendszer összekapcsolását egy mintegy 42 kilométernyi gerincvezetékkel, ami az ellátás biztonságának növekedése mellett további alapdíj csökkenést is eredményezne. Emellett természetesen szükséges folytatni az ÖKO Plusz néven ismertté vált programot, amely a távfűtéses lakások szabályozhatóvá és mérhetővé tételéhez nyújt segítséget. Az akár 17 százalékos költségmegtakarítást is eredményező program ugyanakkor továbbra is jelentős lemaradásban van, hiszen az országos szinten újonnan biztosított 5 milliárdos keret teljes kihasználása korántsem tűnik megvalósíthatónak tekintettel az igen szűkre szabott pályázati határidőkre.

Amennyiben csak Budapesten sikerülne minden távfűtéses lakást bevonni az ÖKO Plusz programba – amelybe tavaly mintegy 500, idén valamivel több mint 200 társasház jelentkezett –, úgy 40 ezer tonnát meghaladó károsanyag-kibocsátás kerülne megtakarításra, ami a főváros levegőminőségének javulása mellet további széndioxid kvóta megtakarítás is eredményezne az ország számára. Ehhez kapcsolódóan kezdeményeztem, hogy a széndioxid-kvóta értékesítéséből származó költségvetési bevételek – eltérően a jelenlegi rendszertől, amelynek a legnagyobb kibocsátók a nyertesei – elsősorban a megtakarítókat illesse megtakarításuk mértékében, ezzel is ösztönözve a piac szereplőit további zöld beruházások indítására.

Kerületünkben egy korábban végzett felmérés azt mutatta, hogy bár a rendőrségi statisztikák alapján javul a közbiztonsági helyzet, mégis  az itt élők biztonságérzete romlott. A térfigyelő kamerák rendszerének további fejlesztése némi pozitív elmozdulást eredményezett e téren.

2009-ben újabb 20 kamera üzembe helyezését tette indokolttá a bűnügyi helyzet kerületünkben, többek között a Róbert Károly körút - Váci út kereszteződésében, valamint a Lehel Csarnok környezetében. Ám továbbra sem mutatkozott fogadókészség a kerület MSZP-s vezetése részéről azon javaslatomra, hogy a térfigyelő kamerák felügyeletét közvetlenül a rendőrség lássa el, s bontsunk szerződést a jelenleg e feladattal megbízott magáncéggel, amelynek hatásköre és számonkérhetősége a törvényből adódóan jóval csekélyebb, mint a közrendvédelmi szerveknek.

Tavaly kezdeményeztem, hogy az elakadásjelzőt indokolatlanul használó, a forgalmat akadályozó, szabálytalanul parkoló autósokat az eddigi gyakorlattól eltérően szigorúbban vonják felelősségre. Ehhez, amennyiben szükséges módosítsuk korábbi rendeleteinket, hatalmazzuk fel közterületfelügyelőinket, illetve határozzuk meg azt fővárosi szinten feladatként a Budapesti Rendőrfőkapitányság számára.

A XIII. kerületi közterületi alkoholfogyasztással kapcsolatban képviselőként többször is megkerestem a Fővárosi Közterület-felügyelet illetékeseit, hogy többek közt az Agyag utcában és környékén tapasztalható, az ott élőket rendkívül zavaró késő esti, éjszakai italozással, hangoskodással és a vele járó szemeteléssel szemben lépjenek fel minél hatékonyabban, a szabályszegőket vonják felelősségre, ezzel is helyreállítva a környék nyugalmát. Kérésemnek megfelelően többször is ellenőrizték a helyszínt, de megítélésem szerint közösen elfogadott és mindannyiunkra egyaránt vonatkozó szabályaink betartatása még nagyon sok kívánnivalót hagy maga után.

Ugyanakkor helytelenítem a kerület szocialista vezetése által hozott este 11 órát követő alkoholárusítási tilalmat tartalmazó rendeletet, mert meggyőződésem, hogy nem az ehhez hasonló, pótcselekvésként értelmezhető lépésekkel, hanem a jelenleg is hatályos szabályaink betartásával, és betartatásával kell elérnünk, hogy lakóhelyünk élhetővé váljon. Nem beszélve e tilalmi rendelet piactorzító hatásáról, amely rendkívül hátrányos helyzetbe hozza a kerületünkben működő éjszaka is nyitva tartó kisebb boltokat azokkal az elárusító helyekkel szemben, amelyekre e tilalom nem vonatkozik.

A kerületben zajló intézményi beruházások zöméről elmondható, hogy az itt élők igényeinek megfelelően, jó ütemben haladnak, a beruházási célokmányokban megfogalmazottak valóban a kerület lakóinak érdekeit szolgálják. Ezért támogattuk, hogy a Váci út 88. alatti épületben 75 új óvodai és 40 új bölcsődei hely kerüljön kialakításra igazodva a megváltozott igényekhez, és a 2010-es év intézményi felújítási tervében szerepeljen a Futár, a Madarász és a Petneházy utcai tagóvodák teljes rekonstrukciója mellett a Jász utcai Hancúrház Bölcsöde, a Vizafogó tagiskola és az Eötvös József Általános Iskola, valamint az Ady Endre és a Berzsenyi Gimnázium felújítása.

Ám nem lehet szó nélkül elmenni a tavalyi év egyik legszomorúbb kerületi történése mellett: az Ipoly utca és Kárpát utca sarkán álló, kerületünk egyik legértékesebb ingatlanát közvetten egy Virgin-szigeteki off-shore cég érdekeltségébe tartozó csoport szerezte meg versenytárgyalás nélkül – egyes független szakértői vélemények alapján igencsak baráti áron. Tiltakozásunkat kifejezve rendkívüli kerületi képviselőtestületi ülés összehívását kezdeményeztük, ám a kerület vezetése, ellentmondva az addigra ismertté vált tényeknek is, az értékesítés azonos feltételekkel történő folytatása mellett döntött. Az ügyben természetesen feljelentés is született, az ügy további sorsáról az igazságszolgáltatás illetékes rendelkezni.

Kerületi képviselőként is – mikor még a törvényi szabályozás nem tette számomra kötelezővé – elérhetővé tettem vagyonnyilatkozatom honlapunkon, s egyben kezdeményeztem, hogy a XIII. kerület alkosson rendeletet, amely minden képviselője számára kötelezővé teszi a nyilvánosságra hozatalt. Sajnos a képviselők többsége "fázott" még javaslat megfontolásától is, így kezdeményezésünk várja, hogy  a politikai klíma kedvezőbb irányba forduljon.

Tisztelt Mintapolgár!

Kerületi képviselőként és a Fővárosi Közgyűlés tagjaként a fent megfogalmazottakért dolgoztam, dolgozom. Célom, hogy a XIII. kerület, mint sokunk számára a legkedvesebb és legféltettebb helye az országnak élhetővé, szerethetővé váljon. Megválasztásom esetén ugyanilyen elszántsággal és kerületünk problémái iránti érzékenységgel folytatnám munkámat az Országgyűlésben.