Ingyenkrumplizással indul a kampány

2010.01.08. 16:33 Módosítva: 2010.01.08. 17:00

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

Sólyom László szavaira, hogy mikor lesz a választás, most még korteskalácsra és kortespálinkára ittasan várunk, így jogi értelemben nem is kezdődött el a kampány. Ezért csak versenyen kívül indulhat Spaller Endrének, az angyalföldi fideszes önkormányzati frakció vezetőjének, várható képviselőjelöltjének akciója a legnagyobb kampánybénázás versenyében. Krumpliosztást ígért az önkormányzat nevében, magyarázkodás lett, krumpli nem.

"Felhívás! A XIII. kerületi önkormányzat 2010. január 10-től 15-ig ingyenes krumpli- és hagymaosztást tart" – jól hangzó ígérettel kezdődik az új év, legfeljebb azon csodálkozott a hét elején a postáját bontogató derék angyalföldi lakos, hogy az akciót nem a kerületi újságban, hanem szórólapon hirdették meg. Ráadásul a felhívás narancssárga-fekete színekkel nyomták, holott ebben a kerületben emberemlékezet óta a piros a domináns szín, némi kékkel tuningolva. "Váci út felel neki", az MSZP egyik legerősebb bástyáinak egyike Angyalföld a polgármesteri és parlamenti képviselői székből kirobbanthatatlannak tűnő Tóth Józseffel.

szken1

A felhívást viszont nem ő, hanem Spaller Endre írta alá az önkormányzatban ellenzékben lévő Fidesz XIII. kerületi szervezete nevében (Spaller a választási mintapolgár szűkebb pátriájának, a főváros XX. számú választókörzetének a parlamenti képviselőjelöltje lesz a dolgok jelenlegi állása szerint). Bár gyanús volt az ügy, az, hogy a szociális intézményekhez és nyugdíjas klubokba küldték a jelentkezőket, arra utalt, itt nem politikai, hanem kerületi akcióról van szó. De azért a figyelmes mintapolgár gyanakvó típus, mielőtt sziget és lakcímkártyát ragadva elindulna az alamizsnáért, nyomozni kezd.

"Nem az önkormányzat szervezi, ez finoman szólva is átverés, nem egy szép dolog" – kaptuk a választ a kerületi szociális intézménynél, amikor telefont ragadtunk a helyi közélet minden rezdülésére érzékeny mintapolgárként. Hamarosan megérkezett a postaládánkba Prehlik Lajos jegyző közleménye is, miszerint az önkormányzat nevében "jogosulatlanul, félrevezető tartalmú" felhívzást adott ki a Fidesz kerületi szervezete.

szken2

Erre aztán nyomban reagált is honlapján Spaller Endre, aki viszont a kerületet vádolja azzal, hogy "tudatosan káoszt kelt a krumpli és hagyma osztás körül", és a polgármester "már egy krumpli osztást sem tud megszerveztetni az általa vezetett hivatallal" (a helyesírási hibát, ahogy majd később is fogjuk, tudatosan hagytuk meg). Spaller szerint a "Tóth József vezette önkormányzat pont a legrászorultabbakkal packázik", éppen most, amikor a "decemberi költekezések, és a januári nyugdíjak közötti segítségnyújtás szükséges, hiszen ez a tél egyik leghidegebb része".

Szóval a kampány, hiába hallgat még Sólyom László, elindult, nem is akárhogyan krumplival és hagymával. Amit egyébként a rászorulók egyszer majd tényleg meg fognak kapni. Hogy mikor? Telefonon, ügyfélként azt a választ kaptuk, hogy hagyjuk meg elérhetőségünket, és majd jelentkeznek. A jegyzői válasz szerint az "akció valós időpontjáról és módjáról az érintett kedvezményezettek értesítést kapnak".

Abban azért biztosak vagyunk, hogy ez a valós időpont még a választások előtt lesz.