Nyugdíjasok, emlékezzetek!

2010.03.25. 07:57 Módosítva: 2010.03.25. 08:08

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

Szocialista politikusként lakossági fórumot tartani nyugdíjasoknak nyugdíjról – ennél szebb ajándékot csak Hagyó Miklós kaphatott helyre kis nokiás dobozokban a szebb napokban. Korózs Lajos szociális államtitkárnak, füzesabonyi képviselőjelöltnek ez szerdán összejött. Tóth József meghívására – "tegyék össze a két kezüket, hogy ilyen képviselőjük van", mondta róla a vendége – ugyanis az angyalföldi József Attila Művelődési Központban tarthatott előadást százötven-kétszáz fős, zömében idősekből álló hallgatóságnak a nyugdíjrendszer jövőjéről. És még inkább a múltjáról.

A Tóth József bevezetőjével kezdett Korózs-előadás – amely bevezetőről a Mintapolgár a menetrendet kissé rugalmasan kezelő 105-ös busz miatt lemaradt, épp Korózs Lajos első szavainak idején toppant a terembe, ahol nemrég még jobbikos fórumon emlegettek mérsékelten dicsérő jelzők társaságában –, szóval a Korózs-előadás legalább annyira szólt ugyanis a múltról, mint a jövőről. Sőt, a jövőről csak annyiban, ha a nyugdíjrendszer jövője egyenlő a svéd modellel, ami, ó, te jó ég, te jó ég, a világ legrosszabb dolga, még annál is rosszabb, mint az, hogy a Fidesznek nincs programja, sőt, még annál is, mint amikor Orbán Viktornak kezet csókolnak.

Szóval Korózs Lajos – aki bevallotta, hogy egy kicsit XIII. kerületi, mert van egy kis lakásuk a Pannónia utcában –, az előadásában három dologra koncentrált. Egyfelől arról, hogy az Orbán-kormánynak milyen borzasztó hagyatéka volt a nyugdíjasokkal szemben, mert "sok ember nem úgy emlékszik a dolgokra, ahogy voltak". És sorolta, mik és hogyan voltak: hogy Orbán kormányfőként még az idősügyi tanácsot sem hívta össze, elnöki tisztét sem látta el, hogy a Fidesz differenciált nyugdíjemelése hazugság volt – "azt nem kellene elfelejtenie hárommillió nyugdíjasnak, hogy sokkal többen jártak ezzel rosszul, mint akik jól" –, és végül hogy több mint ötvenmilliárd forintot kellett a 2002 után hatalomra került szocialista kormánynak költenie a fideszes intézkedések ellensúlyozására. Volt olyan iroda, ahol méltányossági nyugdíjra beadott 43 ezer olvasatlan kérelmet találtak a kormányváltás után – idézte fel a nyolc évvel ezelőtti idők egy kissé hihetetlennek tűnő esetét az államtitkár.

Az MSZP-kormányok bezzeg! Bezzeg, bezzeg! Horn Gyula – "adja az isten, hogy meggyógyuljon, mert nagyon beteg szegény" – létrehozta az idősügyi tanácsot, bevezette a Gyula-bérletet (a 65 év fölöttiek ingyen utazását), a 2002 után hatalomra került szocialista kabinetek pedig korrigáltak, emeltek, növeltek, bevezettek. "Ennél tisztességesebb nyugdíjpolitika ebben az országban még nem volt, a rendszerváltás óta egy kormány tudott többletjuttatást adni öt éven keresztül: a szocialisták" – büszkélkedett az államtitkár például a tizenharmadik havi nyugdíjjal, kikérve magának az idősek nevében is azt, hogy az ország gazdasági helyzetéért a nyugdíjakra kifizetett pénzeket teszik felelőssé.

A múltidézés mellett persze a lényeg mégis csak az volt, hogy milyen borzasztó dolog a svéd modell, amit a Fidesz be akar vezeteni. Márpedig be akarja, nagyon is. Korózs természetesen előhozta a januári Varga Mihály-interjút, de megjegyezte, hogy Varga erről már 2009-ben beszélt, és szerepel a Fidesz programjában is, amiről hol azt halljuk, hogy nincs, hol azt, hogy van, de bár ne lenne, olyan rossz. Szóval a Fidesz be akarja vezetni a svéd modellt – aminek a kapcsán előjött a svédcsavar kifejezés, így megtudhattuk, hogy az államtitkár fia labdaszedő az egri vízilabdacsapatnál, nem is tudtam, hogy ott van olyan –, a rettenetes egyéni számlás rendszert.

"Négy ország bevezette, ebből három bele akar dögleni" – mondta erről, hát "ne lepődjenek meg, ha a Fidesz kormányra kerül, és két-három év múlva eltörli az özvegyi nyugdíjat", de az is meglehet, hogy nemcsak a 190 ezer özvegyi nyugdíjas marad pénz nélkül, hanem az a 104 ezer gyerek, aki most árvaellátást kap.

Mert ha jön a svéd modell (pfuj, pfuj, pfuj), akkor mindenkinek egyéni számlát nyitnak, és nem lesz nem saját jogon járó ellátás, márpedig "elfogadhatatlan, hogy egy modellváltás miatt idős asszonyok menjenek a polgármesteri hivatalhoz segélyért kuncsorogni" – mondta Korózs, majd némi hatásszünet után hozzátette: "Poroszlón meg is tapsoltak ezért" (később azt is elmondta, azért mindig nyugdíjas nőkről beszél, mert nyugdíjügyekben, és úgy általában is, nőpárti). Persze tudja ő, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról gondoskodni kell, mert "már Kádár elvtárs is megmondta, hogy csak azt tudjuk elosztani, amit megtermeltünk". Szóval finomhangolások még kellenek, de a rendszer jó, a svéd modell rossz, ezt jegyezzék meg jól a nyugdíjasok, derült ki a fórumon.

Amit egyébként egy csodás emberi történet zárt annak kapcsán, hogy persze a fenntarthatósághoz az is kell, hogy mindenki rendesen fizesse a nyugdíjjárulékot, és mindenkire egységesen vonatkozzanak a nyugdíjszabályok, ne legyenek kisportolt negyvenes rendőrnyugdíjasok. De a mélyen emberi mégsem az volt, hogy ez felháborítja az államtitkárt, hanem az, hogy ő nem szolidáris azzal a népszerű színésszel, aki egész életét végighaknizta, zsebbe kapta a gázsit, és most sír, hogy milyen méltatlan körülmények között él. És itt jött két mélyen megható mondat, ezek ni:

"Találkoztam én ezzel az emberrel hajnali négykor, amikor ő a Moulin Rouge-ból jött ki, ahol elverte a pénzét, miközben én dolgozni mentem, mert én dolgoztam, mielőtt a kormányba kerültem, nem az egyetemi padokból lettem miniszter, mint egyesek".