Legyen fociélet a Vasason kívül is

2010.03.10. 09:09 Módosítva: 2010.03.10. 09:11

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

Az újbóli megszakítás, a szocialista Tóth Józsefről készített két kampánykiadvány ismertetése után – amelyek kapcsán vidám vita alakult ki kommentelőim között, hogy Tóth József vajon két macska-e, aki álmában egymással játszik, amikor önmagát becsmérlő, majd őt dicsérő kiadványt is megjelentet-e, vagy ha nem, akkor ki áll a Nagyon Titkos Lejárató Kampány hátterében –, szóval e kis kitérő után ismét visszatérünk a menetrend szerinti működéshez. A programokat ismertetjük, sorozatunk negyedik állomását a Lehet Más a Politika (LMP) jelöltjének, Vári Györgynek a levele jelenti. Ő egyébként még csak jelöltjelölt, persze márciusi 19-ig még begyűjtheti a megfelelő mennyiségű ajánlószelvényt (akárcsak a sorozatban korábban már szereplő Szabadai Viktor).

Vári György, LMP

Annak ellenére, hogy a Mintapolgár blog kérdéseinek megválaszolásakor nehezen elkerülhető az önkormányzati és az országgyűlési képviselői kompetenciák összekeveredése – amint azt maga Mintapolgár is megállapítja –, mégis fontosnak tartom, hogy beszéljek a kerület problémáiról és megoldási javaslatainkról akár most, az országgyűlési választások előtt is.

Az LMP ugyanis elkötelezett híve a közösségi önszerveződésnek, annak, hogy ha csak lehet, ne absztrakt közösségekről szülessenek központi döntések, hanem az érintettek alulról szerveződő kezdeményezései nyomán alakuljon a politika napirendje. Ezért osztjuk Mintapolgárnak azt a célját, hogy az identitáspolitikai szekértáborharcok helyett a hétköznapi problémákról beszéljünk. Hisszük, hogy a valódi politika az ilyen kérdések megvitatását jelenti.

A foghíjtelkekkel, bezárt gyárak telkeivel kapcsolatos elképzelésünk az, hogy ezeket közösségi térré kéne alakítani. Nem az egyetlen, de fontos példa a tömegsport. A Láng SK a közelmúltban kénytelen volt megszűntetni működését, mert a „Láng Sporttelep megújítása” után nem tudták fizetni a bérleti díjat, így lényegében senki nem tud egyesületben focizni a kerületben, akit a Vasas nem tud foglalkoztatni. Mondani sem kell, hogy az igény ennél messze nagyobb; szükség volna működőképes amatőr sportegyesületekre.

Fontos lenne, hogy a sportlétesítmények hozzáférhetőek legyenek a kerület lakossága számára, a felújított sporttelepek bérléséből befolyó bevételek egy részét el lehetne különíteni ilyen létesítmények építésére, fenntartására. A tömegsport pedig nemcsak az egészséges életmód szempontjából meghatározó fontosságú, hanem a lokális közösségek egyik legfontosabb összetartó ereje is; társadalmi környezetünk minőségét nagyon nagy mértékben befolyásolja. Ugyanezen okból fontos lenne, hogy a Népszigeten működő vizisportegyesületek működéséhez is hozzá tudjon járulni a kerület.

A zöldfelületek gondozását, felújítását, lehetőség szerinti kiterjesztését, a sétálóutcák és kerékpárutak építését kiemelt prioritásként kezeljük.
A panelfelújítási program felgyorsítását és azt, hogy ez lehetőleg nagyobb állami hozzájárulással történjen, teljes erőnkből támogatjuk. A fűtéskorszerűsítés és annak önkormányzati támogatása is szerepel legfontosabb célkitűzéseink között, az energiatakarékosság, a fenntarthatóság szempontjának érvényesítése az LMP programjának egyik sarokpontja. Angyalföldön az önkormányzat – egyedüli budapesti helyhatóságként – nem dolgozott ki támogatási rendszert a társasházak felújítási munkáihoz, szeretnénk hozzájárulni ennek a mulasztásnak a pótlásához is.

Azzal a felvetéssel is egyetértünk, hogy növelni kell a bölcsődei-óvodai férőhelyek számát: a kisgyerekes családok életének megkönnyítése és a nők valódi választási lehetőségének biztosítása miatt is fontos, hogy a kerületi infrastruktúra ki tudja elégíteni ezeket az igényeket. Fontos feladatnak tartjuk továbbá a villamosmegállók és a közösségi közlekedés infrastruktúrája egyéb elemeinek felújítását, valamint a hálózat bővítését is.

Mindent, ami a tiszta közélet megteremtését szolgálja, szívvel-lélekkel támogatunk, meggyőződésünk szerint a demokrácia minőségének és „népszerűségének” kulcskérdéséről van szó. A szélsőséges politikai mozgalmak nagyon nagy mértékben építhetnek a lakosság jogos és érthető elkeseredettségére, becsapottságérzésére. Ezért is tartjuk döntő jelentőségűnek az önkormányzati képviselőtestület üléseinek minél teljesebb nyilvánosságát: az LMP már korábban megtámadta az Alkotmánybíróságnál az önkormányzati zárt ülések gyakorlatát.

Ami a további, nem kerületspecifikus javaslatokat illeti: egy átfogó választásitörvény-módosítás keretében támogatjuk a Parlament létszámának csökkentését és a parlamenti küszöb lejjebbvitelét is, a jelenlegi törvényi szabályozás ugyanis az új politikai szereplők megjelenésének, a politikai osztály megújulásának, frissülésének gátja.

Az átláthatóság és a politika hitelének növelése érdekében támogatjuk a képviselők minél teljesebb vagyoni-jövedelmi átvilágítását is, hogy hatékonyan gátolhassuk a politikai szféra korrumpálódását. Ezért javasoltuk az átlátható kampányfinanszírozást garantáló nyílt kampányszámlát is, amit – elsőként és egyedüliként a magyar pártok között – a Lehet Más a Politika meg is valósított.

Különben azt is reméljük, hogy Mintapolgár blogja nem zár be a választás után sem és továbbra is nyilvános kontrollját jelenti a kerületi politikai életnek. Örülnénk, ha így lenne.