Miskolc megmondja, mi lesz a választáson

2010.04.08. 10:57 Módosítva: 2010.04.08. 22:23
Az országban huszonnégy olyan egyéni választókerület van, amelyben 1990 óta mindig a választást megnyerő párt szerzett egyéni mandátumot. Főként a nagyvárosokban ingadoznak a szavazók a mindig aktuális politikai széljárásnak megfelelően: Miskolcon például a négy egyéni körzetből három ilyen ingatag. A mintakörzetekben kisebb a Fidesz előnye az országos átlagnál, de elvileg mind a huszonnégyben nyerni fog.

Hat budapesti és tizennyolc vidéki egyéni választókerület van, ahol 1990-ben az MDF, 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban az MSZP, míg 1998-ban a Fidesz (vagy Fidesz-MDF) jelöltje nyerte a választást. Vagyis ennyi helyen, nagyjából minden hetedik egyéni választókerületben a szavazók hangulata mindig az aktuális politikai széljárásnak felelt meg (az eredményeknél szigorúan csak azokat a jelölteket vettük figyelembe, akit a győztes pártok indítottak egyéni vagy közös jelöltként, azokat nem, amelyekben a győztes párt jelöltje valaki javára visszalépett, vagy amelyekben később kormányba került párt jelöltje – például 1990-ben kisgazda vagy kereszténydemokrata politikus – nyert).

Ezekben a körzetekben az országos átlagnál bizonyos szempontból szorosabb, más szempontból simább Fidesz-győzelem ígérkezik. Szorosabb annyiban, hogy a 24-ből a korábbi mandátumbecslésünk szerint csak 15 körzetben kapnak a Fidesz-jelölt több mint ötven százalékos támogatást. Ez azt jelenti, hogy míg várakozásaink szerint országosan az egyéni mandátumok csaknem hetven százalékát kapja meg a Fidesz már most vasárnap, a mintakörzetekben ez az arány alig haladja meg a hatvan százalékot.

Másfelől viszont prognózisunk szerint a további kilenc mintakörzetben is a Fidesz-jelöltek nyerik a választás első fordulóját. Csak emlékeztetőül: az országos becslésünk szerint a 176-ból öt egyéni körzetben valószínűsíthető MSZP-s vagy jobbikos jelölt első fordulós, ám mandátumot nem érő győzelme, illetve további tíz lehet, ahol megelőzhetik a fideszes jelöltet. Ez azt jelenti, hogy országosan nagyjából a választókerületek kilencven százalékában várunk Fidesz-befutót vasárnapra, a mintakörzetek között azonban száz százalék ennek aránya.

Főleg a nagyvárosokban élők hajlamosak tendenciózusan a választást végül megnyerő párthoz húzni – derül ki a mintakörzetek listájából. Miskolc és környéken négy egyéni körzetéből három királycsináló is van, csak a város legnyugatibb részén lévő az, amelyik 1998-ban is MSZP-s képviselőt juttatott a parlamentbe.

A három szegedi körzetből kettő (az 1-es és a 3-as körzet) szavazóinak a döntése modellezi az országos hangulatot, de van egy királycsináló körzet Pécsen (az 1-es), a megyeszékhelyek és egyéb megyei jogú városok közül egy-egy Nyíregyházán (a 2-es) és Veszprémben (7-es), továbbá ilyen a békéscsabai az egri, a veszprémi és az érdi. A kisebb települések közül a pétervásáraiak, orosháziak, mezőtúriak, tataiak, monoriak, budaörsiek és dombóváriak voltak 1990 óta mindig éppen olyan hangulatban, mint az ország.

Darabra a legtöbb mintakörzet a fővárosban van (szintén megerősítve azt, hogy a főleg a nagyvárosiak hajlottak mindig a győztes felé). A 32 budapesti egyéni körzetből hat ilyen van: a terézvárosi (8-as számú), a közös erzsébetvárosi-józsefvárosi (10-es), továbbá a XI. kerületi 17., a XVI. kerületi 24-es, a XVII. kerületi 25-ös és a XXII. kerületi 32-es egyéni választókerület ingázott eddig jobbra-balra-jobbra-balra-balra.

A hat fővárosi körzetből becslésünk szerint háromban már az első fordulóban meglesz a Fidesz-mandátum, de a másik háromban – 8-as, 10-es és 25-ös – is 48-49 százalékos eredményt ér el a választások után várhatóan kormányt alakító párt. Ez azt jelenti, hogy Budapesten elveszítheti egyéni mandátumát a 10-es körzetben induló, a Horn-kormányban a kultusztárca politikai államtitkári posztját betöltő Szabó Zoltán – aki pártja fővárosi listáján a 26., az országoson az 58. helyen van, így utóbbiról bekerülhet a parlamentbe –, a szintén MSZP-s Vidorné dr. Szabó Györgyi, Alexa György és Józsa István (bár utóbbi pártja fővárosi listájának hetedik helyéről valószínűleg bejut).

A vidéki királycsináló körzetek közül a három miskolciban, az egyik szegediben – itt indul Botka László polgármester –, Mezőtúron és Nyíregyházán lehet második forduló becsléseink szerint. Az elsőben elbukhatja parlamenti mandátumát a pécsi Bókay Endre, a dombóvári Tóth Gyula és az egri Nagy Imre – ők a listákon sincsenek befutó helyen –, valamint a pártlistán egyáltalán nem szereplő békéscsabai Molnár László. A mintakörzetek négy évvel ezelőtti győztesei közül vélhetően csak listáról lesz képviselő a Szegeden induló Ujhelyi István, a pétervásárai mandátumért küzdő Sós Tamás, a veszprémi Pál Béla és Keller László (Budaörs).