Molnár: Nem csináltam segget a számból

2010.04.14. 12:18
A cigányellenes kijelentései miatt ismertté vált edelényi polgármester, Molnár Oszkár korábbi ígérete ellenére nem lép vissza az őt legyőző Daher Pierre javára. Ha Molnár összefog a jobbik jelöltjével, az MSZP tehetetlensége miatt a radikálisok győzhetnek Edelényben.

A kampány elején a független jelölt Molnár Oszkár edelényi polgármester kijelentette: visszalép az első forduló után, ha a fideszes Daher Pierre több szavazatot szerez nála. "Én biztos hogy vissza fogok lépni, ezt most ennyi ember előtt kijelentem, én soha nem csináltam segget a számból" – fogalmazott egy nyilvános rendezvényen.

Az edelényi helyzet több szempontból is különleges. A korábban fideszes Molnár azért indult független jelöltként, mert a roma kismamák általa vélelmezett szokásairól, a zsidó nagytőke térnyeréséről és a melegekről vallott sajátos nézetei miatt kizárták a pártból.

Az első forduló után négy jelölt maradt állva: 36,5 százalékkal Daher Pierre nyert, a második Molnár Oszkár lett, ő a szavazatok 24,1 százalékát kapta. Versenyben maradt a jobbikos Miklós Árpád is 19,1 százalékkal, és a szocialista Gúr Nándor 18,7-tel.

Gúr Nándornak nyilvánvalóan semmi esélye a győzelemre. Visszaléptetése a Fideszt erősítené, egy lépéssel közelebb hozva a párt kétharmados, a szocialisták szerint túlhatalmat jelentő győzelmét.

Ha viszont Gúr a második fordulóban is indul, azzal az egymással várhatóan összefogó Molnár és Miklós malmára hajthatja a vizet: a két radikális jelölt támogatói együtt legyőzhetik Dahert. "Teljes gőzzel előre" – nyilatkozta a dilemma feloldásának módjáról érdeklődő hvg.hu-nak Nyakó István MSZP-szóvivő, Gúr versenyben hagyásával nyilvánvalóvá téve, hogy az MSZP nem tud dönteni két, számára rossz alternatíva közül.

Molnár Oszkár kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy "segget csinált volna a szájából". Mivel az ominózus mondatokat a kampány elején mondta, és azóta a helyzet változott, ma már nem érzi önmaga meghazudtolásának, ha nem lép vissza.

"A kijelentést arra az esetre értettem, ha a Fidesznek szüksége lesz a szavazatomra. Mivel nyilvánvalóan meg lesz nekik a kétharmad, ez a helyzet nem áll fent". Molnár a döntését azzal is indokolta, hogy bár ő többször is hangoztatta visszalépési szándékát, Daher egyértelművé tette, hogy fordított esetben ezt ő nem tenné meg. "Ez már nem a pártokról, hanem a személyekről szól" – mondta Molnár.