Az MSZP ellenzi az otthoni pálinkafőzést

2010.02.17. 12:19 Módosítva: 2010.02.17. 13:23
A szocialisták nem szeretnék, ha bárki otthon főzhetne pálinkát, mert ez ellentétes a népegészségügyi programmal. Pedig a Fidesz sajtófőnöke is örülne ennek, mert neki is gond, hogy messzire kell vinni a cefrét.

Az MSZP szerint komoly népegészségügyi problémákat okozhat, ha – Orbán Viktor Fidesz-elnök múlt heti felvetésének megfelelően – legalizálnák az otthoni pálinkafőzést.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke úgy ítélte meg, a Fidesz erre vonatkozó elképzelése szembe megy a szakmai szervezetek véleményével és a 2003-ban konszenzussal elfogadott népegészségügyi programmal.

Kijelentette, hogy úgy tűnik, a legnagyobb ellenzéki pártot az is hidegen hagyja, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztáshoz több ezer családi tragédia köthető, illetve, hogy a „fiatal hölgyek körében újra terjed a hétvégi iszákosság”.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője úgy reagált, az MSZP "nyolc év semmittevés és károkozás után" most erőlködik, hogy valahogy beleköthessen a Fideszbe, de csak ostobaságokra futja tőle.

Orbán Viktor a múlt héten vidéki kampánykörútján azt mondta, ha a Fidesz jut hatalomra, adott mennyiségig legalizálná az otthoni pálinkafőzést, ami a jelenlegi szabályozás szerint tiltott tevékenység.

Havasi Bertalan, a párt sajtófőnöke részleteket nem tudott még mondani a szabályozás megváltoztatásáról, de magánemberként örült a hírnek, hiszen neki is problémát okoz, hogy az összegyűjtött cefrét messzire kell fuvaroznia, hogy abból legálisan pálinkát főzzenek egy főzdében, olvasható a fidesz.hu-n.