Nem nyomoznak a Kubatov-ügyben

2010.04.15. 08:41 Módosítva: 2010.04.15. 08:46
Az ügyészség elutasította a Kubatov-videóval kapcsolatos MSZP-s feljelentéseket, közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Nem azt vizsgálták, hogy ki van a felvételen, hanem hogy a feljelentésekben foglaltak alapján megállapítható-e bűncselekmény. Az ügyészség álláspontja szerint a Puch László és Lendvai Ildikó feljelentéseiben foglaltak nem valósítanak meg bűncselekményt, mondta Fazekas Géza.

A Központi Nyomozó Főügyészséghez múlt csütörtökön érkezett meg Puch László MSZP-s pártigazgató feljelentése, amelyet eredetileg a legfőbb ügyésznek címzett, és átiratban a főügyészségnek is megküldött. A feljelentésben nem konkrét személy szerepelt, azt ismeretlen tettes ellen tették a választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

Megyei bíróság is kimondta

Fazekas Géza a főügyészségi döntést ismertetve elmondta: a személyes adattal visszaélés úgynevezett eredménybűncselekmény, vagyis jelentős érdeksérelemnek kell hozzá bekövetkeznie. A főügyészség álláspontja szerint erre utaló adat nem merült fel, továbbá a feljelentés sem tartalmaz olyan konkrét adatot, tényt, amely megjelölné, hogy kinek és milyen hátránya keletkezett.

Hangsúlyozta: önmagában az érdeksérelem veszélye nem elegendő a bűncselekmény megállapítására. Kitért arra is, hogy ez nem csak a főügyészség álláspontja, más, személyes adattal visszaélés miatt indult bírósági eljárás során egy megyei bíróság is kimondta már ezt.

A választás rendje elleni bűncselekmény kapcsán szintén azt hangsúlyozta, hogy nem merült fel olyan büntetőjogilag értékelhető adat, amely erre utalna.

Az MSZP megdöbbent

Nyakó István szerint "enyhe kifejezés", hogy az MSZP megdöbbent a Központi Nyomozó Főügyészségnek a Kubatov-videó ügyében hozott döntésén.

Az MSZP szóvivője ezt azzal indokolta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség válaszának lényege az: bár a felvételen Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója bűncselekmények és választási csalás elkövetésével "vádolja önmagát és a pártját", a főügyészség szerint bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel.

Kicsit olyan ez, mintha a főügyészség azt mondaná: nem valószínű, hogy a háromszög háromszög, hiszen megszámoltuk, és csak három sarka van - fogalmazott a szocialista politikus.

Részletes adatbázisról beszélt

A Fidesz választói nyilvántartási rendszerének titkairól szóló felvételt a Kuruc.info hozta nyilvánosságra. A Jobbik-közeli internetes lap által közölt hanganyag Kubatov Gábor pártigazgató zárt körben tartott előadásán készült. Kubatov elmondja, hogy a pártnak részletes adatbázisa van a fideszes és a nem fideszes szavazókról.