Orbán: A második forduló a háromharmadról szól

2010.04.22. 16:29
Orbán Viktor szerint "az élet nem tette könnyűvé" a Borsod megyei Edelény és térsége, azaz a 8-as számú választókerület szavazóinak döntését; a Fidesz elnöke a település görög katolikus temploma előtt csütörtökön arra kérte a választópolgárokat, hogy a második fordulós szavazáskor őrizzék meg a tisztánlátásukat.
D VAJ20100422040
Orbán Viktor, akit több százan vártak a városban, egy rögtönzött pódiumon, egy széken állva köszöntötte a helyieket.

Azt mondta: "ennél átkozottabb, bonyolult helyzetet, mint ami itt kialakult, hát a legjobb drámaírók sem tudtak volna papírra vetni". (Az edelényi 8-as számú választókerületben a Jobbik jelöltje visszalépett a függetlenként induló Molnár Oszkár polgármester javára. Itt az első fordulóban Daher Pierre, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 36,54 százalékát szerezte meg, Molnár Oszkár 24,14, a jobbikos Miklós Árpád 19,13 százalékot ért el. A szocialista Gúr Nándor is bejutott negyedikként a második fordulóba, ő nem lép vissza.)

Hozzátette: minél bonyolultabb egy helyzet, annál egyszerűbben kell szemlélni és annál könnyebben lehet jó döntést hozni. Úgy fogalmazott, azt kell eldönteni, hogy mit akarnak az emberek a jövőtől, mert a választás a jövőről szól. Mindez attól független, hogy ki mit gondol és ki mit gondolt a közösen végigharcolt elmúlt nyolc évről - értékelte a politikus, aki hallgatóságának azt mondta, annak kell bizalmat adni, aki azon az úton halad "amelyiken mi akarunk menni".

Az egybegyűltek Orbán Viktor szavait többször tapssal fogadták, a tömegből "Éljen Pierre doktor!", "Hajrá, Pierre!", "Hajrá, Magyarország!" bekiabálások hangzottak el.

A pártelnök szerint látszik, hogy nagyon sok a kétségbeesett ember, elsősorban az ország keleti részében és ezt a választási eredmények is tükrözik, de soha nem szabad összekeverni a pártok vezetőit, a pártokra leadott szavazatok gazdáival, a szavazókkal.

Hangsúlyozta: Magyarországon nagy a kétségbeesés és a düh, hiszen a vezetők "loptak, csaltak, hazudtak, tönkretették az országot, talicskán tolták ki Budapesten a közpénzeket", miközben itt egyébként néhány millió forinttal is csodákat lehetett volna tenni. A tömegből ezt a közlést többen "Jogos!" bekiabálásokkal fogadták.

Orbán Viktor azt mondta: az emberek dühösek és felháborodottak, emiatt nagyon könnyen hallgatnak az egyébként szélsőséges, erőszakba hajló hangra.

D VAJ20100422037

"De nekünk nem szabad őket ezért elítélnünk, nekünk meg kell őket értenünk" - fűzte hozzá, majd úgy folytatta, azt kell számukra mondani, hogy akkor döntenek jól, ha nem engednek teret az indulatoknak, illetve a radikalizmusnak és a szélsőségnek, hanem bizalmat szavaznak a Fidesznek.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a Fidesz egy jó kormányzással, tisztességes, becsületes közélet megteremtésével visszahozza majd a reményt, a lehetőséget, a munkát, a rendet, a biztonságot és a jövőt Edelénybe, azaz a vidékre is. "Ez az út" - tette hozzá.

Arra kérte azokat a választókat, akik a Jobbik jelöltjére, illetve a jelenlegi polgármesterre, Molnár Oszkárra voksoltak, netén az MSZP-re szavaztak, hogy "ezt most már hagyják abba". A több száz fős tömeg nagy tapssal és derűvel fogadta a kérést.

Az első forduló eredménye kapcsán úgy fogalmazott: ezt a korszakot a választók lezárták, a kormányt megbuktatták és egy új, másik utat jelöltek ki.

"Az én számomra a választás második fordulója nem a kétharmadról szól, hanem a háromharmadról" - folytatta beszédében Orbán Viktor. Értékelése szerint ugyanis nagy egységet kell létrehozni, mert minél nagyobb az egység, annál gyorsabban tud az ország kilábalni a bajból és mindez annál kisebb költségbe kerül.

D VAJ20100422043

Az kérte a választópolgároktól, hogy a nemzeti egységet támogassák, amelyet egyedül a Fidesz tud Magyarországon megteremteni.

Orbán Viktor vidéki kampánykörútja zárásaként Borsod megyében csütörtökön elsőként Miskolcra látogatott, majd Sajószentpéteren mondott rövid beszédet, azután Edelényben folytatta útját. Itt több száz fős tömeg várta, akik körbevették a politikust, többükkel a miniszterelnök-jelölt kezet fogott és el is beszélgetett. A kampánykörút csütörtökön Kazincbarcikán folytatódik, Orbán Viktor onnan Ózdra megy majd.