Orbán: Mindenki vigyen el mindenkit!

2010.04.08. 20:47
Kihagyja nemzedéke történelmi lehetőségét, aki nem szavaz vasárnap a Fideszre, sugallta Orbán Viktor a párt kampányzáróján. A szónokok szerénységet és biztonságot ígértek, leszámolás helyett elmszámolást, bosszú helyett törvényt.

A Fidesz kampányzáró gyűlésének legfeltűnőbb üzenete a biztonság volt. Csak meghívottak léphettek be, szemben a Jobbik és az MSZP kampányzáróival. A szónokok nem tartogattak meglepetéseket, hanem az elmúlt hetekben ismételt üzeneteket foglalták össze. Nyugodt átmenetet, fokozatos kilábalást és önmérsékletet ígértek a kormányzásra.

A párt vendégei

A Fidesz aktivistáiból és ismert szimpatizánsaiból álló közönség pedig érezhetően szívesen vett volna részt nagyobb ovációkban, ám viszonylag kevés alkalmuk volt önfeledten éljenezni. Orbán Viktor érkezése váltotta ki a leghevesebb érzelmeket, de a párt miniszterelnök-jelöltje inkább történelmi felelősségről beszélt, és nem sok lehetőséget adott a katarzis átélésére. Színpadra lépése előtt levetítettek néhány másodpercet 20 évvel ezelőtti, Nagy Imre temetésén elmondott beszédéből, és ez legalább akkora sikert aratott, mint amikor élőben azt mondta, hogy ő biztosan elmegy szavazni.

Mint aki nem megy el az esküvőjére

Orbán Viktor hasonlóan március 15-i beszédéhez, most is a lehető legdidaktikusabban magyarázta: a Fidesznek minden szavazatra szüksége van. Az ország végromlásával fenyegetett, ha a Fidesz nem kap hatalmas többséget. A „kétharmados” szó nem hangzott el, de nyilvánvalóan erre a többségre gondolt a Fidesz elnöke.

Figyelmeztetett, hogy aki azt hiszi, hogy majd a többiek úgyis megszavazzák a Fidesz győzelmét, vagy akik elkényelmesednek a közvélemény-kutatások hatására, azok azzal játszanak, hogy nem is lesz változás. Lényegében azt sugallta, hogy kétharmados többség nélkül nem lehet az országot talpra állítani. Az esküvőjéről lemaradó emberhez hasonlította többek között az otthon maradókat.

Az emberek felelősségére és hiúságára egyaránt épített. Azt mondta, hogy vasárnap dől el, hogy büszkék lesznek-e ránk a gyerekeink, de arra is figyelmeztetett, hogy nemzedékenként legfeljebb egyszer adódó történelmi lehetőséget szalaszt el, aki nem szavaz. Utóbbi képhez 1848, 1956 és 1990 nagy pillanataihoz hasonlította a mostani választást. A vasárnap történelmiségét több más szónok is kiemelte, például Pokorni Zoltán egykori történelemtanár, aki szerint „ez a vasárnap nemcsak a Fidesznek, hanem Magyarországnak is történelmi lesz”.

Orbán Viktor is szól vasárnap a szomszédjainak

Orbán ismét elővette a 2002-ben híressé vált „mindenki vigyen el még egy embert” tételt, de most ennél is többet kért: mindenki vigyen el annyi embert, amennyit csak bír. A családot, a szomszédokat, a munkatársakat, de keresse meg a távol élőket is. Olyan nagy egységet vár, amire az egész világ felfigyel. A baloldaliakat is külön megszólította, hogy mondják ki ők is, hogy az elmúlt nyolc év kormányzásából nem kérnek tovább.

„Nagyszerű vasárnap előtt állunk, ne maradjanak ki belőle!” – noszogatta végül a hallgatóságát.

Jobbikozás

A szónokok közül többen is utaltak a tőlük szavazatokat vivő Jobbikra, bár a párt nevét csak Pelczné Gáll Ildikó mondta ki („a Jobbik csak még nagyobb káoszt teremtett, hiszen tudjuk, dobbal nem lehet verebet fogni”).

A legtöbbet Lázár János beszélt a radikálisokról. Hódmezővásárhely polgármestere állítólag a rendvédelmi tárca várományosa, és most lényegében elismételte városában elmondott március 15-i beszédének lényegét.

Törvényes rendet ígért, ugyanakkor mértéktartást is. „Nem a Fideszben kell keresni a szélsőségeseket!” – mondta. Szerinte a szélsőségesek ott teremtek, ahol az MSZP miatt nincs munkahely, nincs rendőr. „Mi igazi demokraták vagyunk, akitől nincs miért félni” – mondta. A Magyar Gárdára utalva arról beszélt, hogy a rendet nem gittegyleteknek, hanem a rendőrségnek kell fenntartania.

Jelezte, hogy csak az MSZP ijesztget azzal, hogy a Fidesz leszámolásra készül, mert valójában törvényes elszámolás lesz. Lázár szerint a Fidesz kemény ellenfél, „de a kardlap, a gumibot és a vízágyú mindig hiányozni fog érveink közül”. Arról beszélt, hogy mindenkit megóvnak majd, akár túlkapás, akár kirekesztés áldozatáról legyen szó.

Varga Mihály arról beszélt, hogy megérti, aki radikális fordulatot akar, de valódi jólét csak demokráciában és jogállamban képzelhető el, és olyan párt vezetésével, amely elkötelezett ezen értékek mellett. „A Fidesz az egyetlen ilyen párt a jobboldalon” – tette hozzá.

Önmérséklet

Visszatérő témája volt a szónokoknak, hogy nagyon nagy felelősség vár a Fideszre, nem lehet gyorsan csodát tenni, hatalmasak az elvárások, ezért nagyon nehéz lesz a következő négy év. Pokorni Zoltán szerint az a minimum, hogy erkölcsös, a szakmai szervezetek és a társadalom véleményére nyitott kormány jöjjön. „Ne legyintsenek a választók négy év múlva, hogy ezek is olyanok mint a szocik. Nem vagyunk olyanok. Tartozunk ezzel a bennünk bízó sok-sok embernek” – mondta.

Lázár János arra figyelmeztetett, hogy tanulni kell az elmúlt 8 év, az elmúlt 20 év, de a Fidesz korábbi hibáiból is. „Alázat, szerénység, hit és nagyon sok kitartás kell! Ne okozzunk csalódást!” – mondta beszéde végén.

Végveszélyben az ország

Minden szónok hosszan ostorozta az elmúlt nyolc év kormányzatát. Elloptak minden mozdíthatót, hazudtak, tönkretették a vidéket, Budapestet, Orbán Viktor szerint volt akinek még az élete is ráment a rossz kormányzásra.

Pokorni Zoltán pontokba szedte a baloldal bűneit

Pokorni pontokba szedte a hibákat: mindent a hatalomnak rendeltek alá, propagandával palástolták tehetetlenkedésüket, akarnokság és voluntarizmus jellemezte az MSZP-SZDSZ koalíciót, illetve bűnösek voltak korruptságukkal.

Többen kiemelték, hogy a fiatalok külföldre akarnak menni, az idősek meg félnek, annyira rossz a helyzet. A rendezvény elején röviden tréfálkozó Kósa Lajos arról is beszélt, hogy meg kell tanulni újra, hogy jó igazat mondani. Szájer József a szabadságjogok visszaszerzéséről szólt.

A Csík húzta nekik

Az ismert érveken túl két érdekesebb megjegyzést hallhatott még a közönség. Pelczné Gáll Ildikó arról is beszélt, hogy a család nem akkor kerek, ha két férfi vagy két nő van benne, hanem ha egy férfi, egy nő és a gyerekek. Varga Mihály pedig azt ígérte, hogy az állami hatóságok a jövőben nem fogják mondvacsinált okokból büntetni a magyar vállalkozókat.

A szónokok között a Csík zenekar és Keresztes Ildikó dalai és videóbejátszások szórakoztatták az összegyűlteket. Az egyik klipben sportolók (Mincza-Nébald Ildikó, Balogh Gábor, Czene Attila), színészek (Kautzky Armand, Blaskó Péter, Eperjes Károly, Huszárik Kata, Szarvas József, Reviczky Gábor), írók (Csukás István, Jókai Anna, Csoóri Sándor) és énekesek (Keresztes Ildikó, Váczi Eszter) beszéltek arról, hogy miért mennek el szavazni.

Pálffy István nagy hajjal konferált. Fotó: Barakonyi Szabolcs

A széken minden néző találhatott egy „Csak a Fidesz!” táblát, amit lengetni lehetett ha tetszett a műsor. A műsorvezető Pálffy István egykori tévés műsorvezető volt, aki Liszt Ferencet idéző félhosszú hajat növesztett.