2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Svájc 0

Orbán Viktornak nem színe a fekete

2010.02.05. 11:29
Orbán Viktor évértékelő beszédének napján fogtuk az elmúlt tíz év évértékelőin róla készített fotókat, mellétettünk ugyanazokból az évekből egy-egy kevésbé formális ruházatban készített felvételt, és megmutattuk Lakatos Márk sytlistnak, hogy mondjon véleményt a vezér stílusáról. Kiderült, hogy Orbán Viktor akkor jár legjobban, ha világoskék inget visel egygombos zakóval, semleges nyakkendővel, ugyanis túl kicsi a nyaka.

Orbán Viktor már a rendszerváltás előtt politizált, az akkori hosszú hajú-szakállas stílusához képest a mai komoly politikus-imázs szembetűnő változás, de már a kilencvenes évek végéhez képest is sokat módosult a stílusa, mondja a volt kormányfőről Lakatos Márk stylist.

„Orbán Viktor öltözködésében a kilencvenes évek során komoly stílusváltás történt. A kilencvenes évek elején politikus körökben jellemző, költséges anyagokból készült zakóról ismert menedzser típusú öltözködést akkoriban visszafogottabb, egyszerűbb vonalvezetésűre cserélte. A gyapjúzakók, az olaj-, palackzöld színek, barnák felé fordult, feltehetően azzal az üzenettel, hogy egy polgári politikusnak nem kell feltétlenül kihívóan, drága anyagokból öltözködnie. Korábban rajta is láthattunk merino-, alpaka szövetből készült zakókat, akkoriban ezek voltak a legköltségesebb anyagok” – mondja Lakatos Márk.

A drága öltönyök felől Orbán a hétköznapibb anyagok felé fordult, a stylist szerint választásában azonban a szín- és formavilág rossz döntésnek bizonyult. „Orbán Viktornak egyfelől nagyon nem színe a fekete, túlságosan keményíti a vonásait. A világoskék viszont kifejezetten jól áll neki, többször kellene viselnie. A legnagyobb stílusgond azonban a 2007-es, 2008-as évértékelőn készített fotókon is jól látható, magasan záródó ingnyak és zakó használata. Feltehetően aktív sporttevékenysége miatt, Orbán Viktornak kicsi és vastag a nyaka. Ehhez azonban az általa gyakran viselt, magasan záródó, három gombos zakó nem szerencsés választás, optikailag tömöríti a mellkasa felett látható területet, pedig épp az volna a szerencsés (amit például a 2004-es pápai látogatás fotóján is láthatunk), ha egy-két gombos zakókkal nyújtaná az öltözet, lefelé húzná a tekintetet a nyakáról” – állítja a stylist.

Az 1999-es és 2002-es fotókon is világos zakóban láthatjuk a Fidesz elnökét, a stylist szerint ez a politikusok íratlan öltözködésszabályai elleni vétek. „A diplomáciai öltözködéskódhoz, a komolysághoz a politikusok esetében ilyen fajta frivolság nem megengedett.”

Lakatos Márk az ing- és nyakkendőválasztásra is kitért, szerinte Orbán Viktornak a fehér- vagy nagyon világos ing áll jól. „A 2009-es évértékelőn viselt, vékony csíkos ing színe jól áll neki, a hozzá választott pöttyös nyakkendő megoldást pedig kifejezetten kedvelném a férfi Vogue hasábjain, de Orbán Viktor esetében a pöttyöset és csíkosat együtt újra a nyakrészt hangsúlyozó többletinformációnak érzem.”