Összegyűlt a kétmillió ajánlószelvény

2010.03.09. 11:47

Összegyűjtötték a célként kitűzött kétmillió ajánlószelvényt a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltjei, jelentette be Nyitrai Zsolt kedden Budapesten.

A Fidesz operatív igazgatója sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az összegyűjtött ajánlószelvények száma meg is haladta a kétmilliót. Ez azt jelenti, hogy a fideszes és kereszténydemokrata aktivisták jelöltenként több mint 11 300 ajánlócédulát gyűjtöttek össze.

Ezen a héten minden Fidesz-KDNP-s jelölt leadja az induláshoz szükséges ajánlószelvényt a helyi választási irodáknál, így a párt mind a 176 egyéni jelöltje hivatalossá válik néhány napon belül.

A párt aktivistái február 8. óta gyűjtik a kopogtatócédulákat, a pártszövetség választási kampánya hivatalosan március 15-én kezdődik:  több tízezer embert várnak délután háromra az I. kerületi Dózsa György szoborhoz.

A kis pártok korábban keményen bírálták a Fidesz-KDNP ajánlószelvény-gyűjtési stratégiáját, mondván a nagy pártok learatják előlük a szelvényeket, így a kevés aktivistával bíró pártok sokkal nehezebben tudják összegyűjteni a jelöltállításhoz szükséges 750 ajánlócédulát.

Az Országos Választási Iroda friss adatai ezt nagyjából alá is támasztják: a Fidesz-KDNP pártszövetségen kívül a Magyar Szocialista Párt és a Jobbik tud jelöltet állítani csaknem az összes egyéni választókerületben. Az MDF eddig csak 28 jelöltet tudott állítani, és a legutóbbi hírek szerint igencsak gondban lesznek Budapesten. Az Lehet Más a Politika színeiben eddig tíz jelölt tudta összegyűjteni a szükséges ajánlószelvényeket.

3-3 jelöltje van eddig az MDF-SZDSZ "szövetségnek", a Magyarok Egymásért Szövetségének, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak, a Magyar Kommunista Munkáspártnak és a Somogyért Egyesületnek.