Őszödi beszéd ezerért a Gyurcsányon

2010.03.17. 23:03
Megvásárolható relikvia lesz az őszödi beszéd hanganyaga Gyurcsány Ferenc pénteki évértékelőjén. A 2006-os zavargásokat kiváltó „hazudós” beszédet szocialisták eddig sosem merték pozitív marketingelemként bevetni.

Ezer forintért juthatnak hozzá a relikviagyűjtők Gyurcsány Ferenc négy éve elmondott őszödi beszédének teljes változatához a március 19-i Demokratikus Charta rendezvényen. Az alkalomra készült DVD-n ráadásként megkapják a 2006-os Gyurcsány-Orbán-vita felvételét is.

Az előző választás idején MSZP-s vezetőknek zárt ajtók mögött elmondott miniszterelnöki beszéd a mai napig tisztázatlan körülmények között kiszivárgott, és 2006 szeptemberében nyilvánosságra került, egyes részletei, kifejezései, mint az „elkurtuk”, pedig azonnal szállóigékké váltak. A beszéd nyilvánosságra kerülése indította el a 2006 őszi zavargásokat is, végleg aláásva a Gyurcsány-kormány és közvetve az MSZP működőképességét.

A beszéd által gerjesztett ellenállás miatt az utóbbi években a szocialisták inkább felejteni és felejtetni próbálták az elhangzottakat, ezért meglepő, hogy most maga a főszereplő, éppen az újabb választási kampány közepén ezzel kezdi reklámozni magát.

Gyurcsány, aki régebben is csak túlzott őszintesége miatt tartotta elhibázottnak saját szónoklatát, néhány hete, a belvárosi szabadegyetem előadásán vette elő újra az ügyet azt állítva, hogy a beszéddel egyetlen baj volt, hogy nem volt elég bátor. A februárban reaktiválódott exminiszterelnök azt is kifejtette, hogy a kiszivárogtatással valakik elárulták őt, de nem tudja, kik voltak azok.

A téma felmelegítése valószínűleg erősen bezavar majd a hivatalos MSZP-s kormányfőjelölt, Mesterházy Attila kampányhajrájába. Mesterházyékat már a chartás megmozdulás ténye is meglepte, hiszen Gyurcsánnyal szemben az volt az elvárás, hogy háttérbe vonulva bekkelje ki a választás előtti hónapokat. Az őszödi beszéd kényes témájának felmelegítése viszont nyilvánvalóan ki fogja provokálni más pártok reakcióit, és ezzel Gyurcsány a saját vitastílusának kedvező helyzetet tud teremteni.