OVB: jogsértő az MSZP Narancsvidék című kiadványa

2010.03.19. 17:16
Az OVB pénteki ülésén megtiltotta az MSZP Narancsvidék című kiadványának terjesztését, mert nem szerepel benne impresszum. A több millió példányban terjesztett Narancsvidék kísértetiesen emlékeztet a Magyar Vizslára.

Jogsértő az MSZP Narancsvidék című kiadványa, mert azon a párt nem tüntetett fel impresszumot, mondta ki pénteki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület emiatt elmarasztalta az MSZP-t, illetve eltiltotta a további jogsértéstől, azaz a kiadvány terjesztésétől, valamint szabálysértési eljárást kezdeményezett az illetékes fővárosi II. kerületi jegyzőnél. (Az egyik sérelmező a Moszkva teret jelölte meg, ahol a kiadványt osztogatták.).

Az OVB-hez három beadvány is érkezett a kiadvánnyal kapcsolatban, az egyik kifogást a Fidesz képviseletében Nyitrai Zsolt küldte.

narancsvidek

A testület szerint ebben az esetben a jogsértő személye egyértelműen megállapítható, ezért az MSZP-t név szerint marasztalta el a testület. (Egy korábbi döntésnél nem lehetett bizonyítani, ki készíttetett impresszum nélküli kiadványt, ezért alanytalanul állapítottak meg törvénysértést.)

Az mszp.hu beszámolója szerint a Narancsvidék több millió példányban jelenik meg, és a fideszes önkormányzatok legszemérmetlenebb, legbotrányosabb ügyeit gyűjti össze az ország minden részéről. „Ez a kiadvány megmutatja, hogyan kormányozna a Fidesz egy országot.”

Az ügy kísértetiesen hasonlít a 2006-os kampányban felbukkant Magyar Vizsla ügyére. A kiadvány hasonló tartalommal jelent meg, mint a Narancsvidék, csak az MSZP lejáratását célozta. Egy ideig a Fidesz tagadta, hogy köze lenne hozzá, hivatalosan egy kefeboltban székelő néni volt a kiadó. Később bebizonyosodott, hogy a tartalmat a Fidesz gyártotta.