OVB: jogsértő volt Orbán kampánya a zuglói zeneiskolában

2010.03.25. 21:25
Az MSZP emelt kifogást az OVB-nél az ellen, hogy Orbán Viktor a zuglói zeneiskolában kampányolt. A testület megállapította, hogy a Fidesz miniszterelnök-jelöltje megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét, ezért a további jogsértéstől eltiltották.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök esti határozata szerint jogsértő volt, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök egy zuglói zeneiskolában kampányolt kedden.

Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke azért fordult kifogással az OVB-hez, mert álláspontja szerint Orbán Viktor március 23-án megjelenésével és beszédével a zuglói Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

A beadványozó szerint Orbán Viktor szavazásra buzdította a diákokat és a tanárokat, továbbá népszerűsítette pártját.

Arra mutatott rá, hogy a közoktatásról szóló törvény szerint a "nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet (...) párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható". Közölte, a híradásokból egyértelműen megállapítható, hogy Orbán Viktor a zeneiskolát mint a Fidesz elnöke látogatta meg és ott politikai, választási célú tevékenységet folytatott.

Az OVB tagjai arról folytattak vitát, megállapítható-e, hogy Orbán Viktor diákok előtt kampányolt, vagy sem. Végül a rendezvényről írt tudósítások alapján azt látták bizonyítottnak, hogy Orbán Viktor a tanulók előtt beszélt. Az OVB határozatában megállapította a jogszabálysértést és a Fidesz elnökét a további jogsértéstől eltiltotta.