Pest megye, 10. választókörzet

Gulyás Dénes

Fidesz, Pest megye, 10. vk. (Pilisvörösvár)

2010.04.12. 00:41
Budapesten született, 1954-ben. Nős, három gyermeke van. Énekesi pályafutását a politika mellett sem adta fel. Keveredett már vitába a Magyar Rádió elnökével, és lemondásra szólította fel saját pártjának képviselőit is. 56,55 százalékkal győzött.
gulyas denes

Mit tart a legnagyobb személyes politikai sikerének?

A KMKF Oktatási és Kulturális Albizottsága elnöki tisztségét, illetve azt a tényt, hogy a Parlamentbe kerülhettem 2006-ban.

Mit tart legnagyobb nem politikai sikerének?

Három gyermekemet.

Ki volt a magyar történelem legnagyobb alakja?

Szent István

Van-e valamilyen káros szenvedélye?

Káros szenvedélyem, maga a szenvedély, amely művészi pályám alakítója.

Hol járt legutoljára külföldön?

Ausztriában, az Alpokban.

Ki indult még a körzetben?

Sass Szabolcs (MSZP)

Lenhardt Balázs (Jobbik)

Szél Bernadett (LMP)

Van-e közös fotója Orbán Viktorral?

Van.

Melyik a kedvenc tévéműsora?

Az összes műsor, amelynek tárgya a természet, a művészet, a gasztronómia és a sport.

Milyen könyvet olvas most?

Hermann Hesse: Sziddhárta. Már sokadszor, mert mindig találok benne valami újat, valami útmutatást.

Bor vagy sör?

Bor. De csak amelyik megérdemli, hogy így írjuk: BOR!

Kinek szurkol a nyári focivébén?

Talán rendhagyó a válasz, de nem igazán szeretem a focit. De ha mi magyarok eljutnánk VB-ig, akkor természetesen magunknak.

Civil pálya

Lakatosipari szakmunkásképzőt végzett, s közben énekelt, bejutott a Zeneakadémiára, amelyen 1978-ban szerezte meg az operaénekesi és művésztanári diplomát. 1979-ben második díjat nyert a pármai "Giovani Cantanti Lirici" nemzetközi énekversenyen, 1982-ben pedig megnyerte az első nemzetközi Luciano Pavarotti énekversenyt. A világ szinte összes operaházában és koncerttermében megfordult. Itthon magánénekese volt a budapesti Operaháznak, a Szegedi Nemzeti Színháznak, vezette a győri Kisfaludy Színház operatársulatát. Tagja az országgyűlési képviselőkből álló Szená-Torok elnevezésű kórusnak is, ifjabb éveiben a Munkásőrség központi férfikarában énekelt (Ő látható a „Munkásőrök dalolnak” című bakelit borítóján is.) Munkásságát Liszt-díjjal, érdemes és kiváló művész kitüntetéssel, a Köztársaság Elnökének Érdemrendjével, Magyar Művészetért Díjjal, számtalan nívódíjjal és egyéb elismerésekkel honorálták. 2003 óta tagja a Fidesznek, 2006 óta országgyűlési képviselő.

Amiről beugorhat a neve: Gulyás ellenezte a szavazókörzetében épülő pátyi golfpálya és a mellé tervezett luxuslakóparkot: véleménye szerint a község autóforgalmát a beruházás túlságosan megnövelné. Az ügyben népszavazást is tartottak, ám ez a kevés résztvevő miatt érvénytelenül zárult, a tervet a helyi képviselő testület megszavazta. Gulyás ezért kezdeményezte a testület fideszes tagjainak kizárását a pártból, mert mint fogalmazott: szavazatukkal ők is hozzájárultak a helyi golfpálya-beruházás bővítéséhez. Emlékezetes esete volt még, amikor megjelent a Magyar Rádió zenei együttesei számára meghirdetett társulati ülésen, majd a Rádió elnökének, Such Györgynek kérésére sem volt hajlandó távozni onnan. Az ülést jelenléte miatt megszakították, bár Gulyás szerint képviselőként joga lett volna részt venni a megbeszélésen, mivel a rádió közintézmény. Bevallása szerint csupán arra lett volna kiváncsi, milyen művészi koncepció alapján, milyen anyagi kondíciók mellett dolgozhat tovább a társulat, illetve hogy hol vannak az ének és zenekarra fordítható pénzek. Tanári és operaénekesi állásait nem szünetelteti, ezenkívül saját cége is van.

A Pest megyei 10. választókörzet korábbi győztesei
2006 Gulyás Dénes Fidesz
2002 Dr. Frajna Imre Fidesz
1998 Dr. Frajna Imre Fidesz
1994 Nikolits István MSZP
1990 Szauter Rudolf MDF