V. Németh Zsolt

Fidesz, Vas megye 5. vk (Körmend)

2010.04.12. 01:55
Lezsák Sándor szerint a "nyugodt derű", saját állítása szerint sem megy humorért a szomszédba. 1990-ben, 27 évesen már Vasvár polgármesterének választották, egy 94-98-as megszakítással azóta irányítja a várost. Ez volt zsinórban a negyedik győzelme a körmendi választókerületben, harmadszor nyert már az első fordulóban. Önkéntes tűzoltó és nagybőgős.

Mit tart a legnagyobb személyes politikai sikerének?

18 05 oltony

Az Országgyűlés 2008-ban törvényt alkotott „Communitas Fortissima” – Kercaszomor a legbátrabb faluról – elismerve a település 1920-as bátor helytállását. Többszöri sikertelen próbálkozásomat követően négypárti javaslatként szavazta meg a jogszabályt a T. Ház. A törvényjavaslatnak kidolgozója és előterjesztője voltam.

Mit tart a legnagyobb nem politikai sikerének?

Még 1999-ben az Országgyűlés jegyzőjeként kezdeményeztem Szacsvay Imre    legjelesebb elődünk emlékének ápolását ( 1849-ben Kossuth mellett ellenjegyezte a Függetlenségi Nyilatkozatot és ezért kivégezték) Termet neveztünk el róla, konferenciákat rendeztünk, ünnepségeket szerveztünk, könyvek kiadását segítettük.  Egy díjat is alapítottunk, melyet minden második évben fiatal nagyváradi (ez a szülőhelye) művészeket, kutatókat díjazunk. Mikor 2004-ben a jegyzői széket kényszerűen el kellett hagynom a jegyzői kar – megváltoztatva a díj odaítélésének addigi szabályait – egyhangúlag, pártbéli hovatartozástól függetlenül Szacsvay Imre-díjban részesített.

Ki volt a magyar történelem legnagyobb alakja?

Széchenyi István

Ki indult még a kerületben?

Oroszvári Péter (MSZP)

Bana Tibor (Jobbik)

Van-e valamilyen káros szenvedélye?

Nincs

Hol járt legutoljára külföldön?

Franciaországban

Van-e közös fotója Orbán Viktorral?

Igen, több is.

Melyik a kedvenc tévéműsora?

A Duna Tv Élő népzene című műsora

Milyen könyvet olvas most?

Herczeg Ferenc : Északi fény

Bor vagy sör?

Bor

Kinek szurkol a nyári focivébén?

Portugália

Eddigi pálya

1963. július 12-én született Szombathelyen. Nős, felesége a vas megyei mentőszervezet kirendeltség-vezetője. Három fiúgyermekük született. Első generációs értelmiségi, a szombathelyi Hevesi Ákos Szakközépiskola földmérő szakának elvégzése után 1984-ben földmérő üzemmérnökként szerzett diplomát az Erdészeti és Faipari Egyetem székesfehérvári Földmérési és Földrendezői Főiskolai Karán. 1994-ben Pécsett, a JATE BTK humánszervező szakán diplomázott. 1984-ben a zalaegerszegi Közúti Építő Vállalat művezetője, később kitűző mérnöke volt. 1995-1996-ban a Stuag Építéskivitelező Kft., 1997-től 1998-ig a Strabag Hungária Építő Rt. építésvezetője volt Szombathelyen. Tagja a róm. kat. egyházközség képviselőtestületének, a Vas-vár Örökség Népfőiskola Egyesületnek, és az önkéntes tűzoltóságnak. Hobbija a népzene, a vasvári Kármentő népzenei együttes vezetője, nagybőgőse.

A vasvári MDF alapítója, 1989-ben alapító tagja. 1990 óta négyszer válaszották polgármesternek Vasváron (94-ben nem ő nyert). 1998 óta hozza a körmendi választókerületet, 2002-ben és 2006-ban is az első fordulóban. Volt az Országgyűlés jegyzője és az MDF frakcióvezető-helyettese is. Az MDF-ből a Lezsák-féle Lakitelek Munkacsoport többi tagjával együtt távozott 2004-ben. 2006-tól már a Fidesz-frakció tagja.

A Zala megyei I. választókörzet korábbi győztesei:
2006 V. Németh Zsolt Fidesz
2002 V. Németh Zsolt
MDF
1998 Németh Zsolt
MDF
1994 Mészáros Béla
SZDSZ
1990 Mészáros Béla
SZDSZ