Sólyomról most derülhetne ki igazán

2010.05.03. 14:31 Módosítva: 2010.05.03. 14:36
Aláírási mozgalmat indított a köztársasági elnök újraválasztásáért néhány ismert értelmiségi, miután a Fidesz vezetése jelezte, hogy nem számítanak Sólyom Lászlóra az újabb ciklusban. A támogatói kör többek között Lányi András, Tölgyessy Péter, Majtényi László és Makovecz Imre aláírásával nyílt levében szólította fel az országgyűlési képviselőket, hogy Sólyom Lászlót válasszák ismét államfővé.

„Akinek a köztársaság védelme és nem a megbuktatása a célja, annak jó oka van Sólyom László ismételt megválasztását támogatni szóval és tettel” – jelentette ki Majtényi László. Az ORTT korábbi elnöke és a köztársasági elnököt támogató társaság tagjai a Parlament Caféban tartott rendezvényükön egymás után álltak ki Sólyom mellett. Majtényi indoklása szerint azért lenne fontos az államfő újraválasztása, mert szakmai életműve és az Alkotmánybíróság élén kifejtett tevékenysége egybeforrt a hazai jogállami forradalom előkészítésével.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Az újraválasztást támogatók a hétvégén kezdtek aláírásgyűjtésbe, és egy, az országgyűlés tagjainak címzett nyílt levelet fogalmaztak meg, amelyben felszólítják a képviselőket, hogy Sólyom Lászlót jelöljék és válasszák meg köztársasági elnöknek. A mozgalom azután indult el, hogy a Fideszben rég keringő pletykát Pokorni Zoltán egyik tévéinterjújában elhangzott félmonda megerősítette. A köztársasági elnök idén lejáró mandátumáról eddig a pártvezetés hivatalosan nem nyilatkozott, de már köztudott, hogy Sólyom nem tartozik jelöltjeik közé, helyette inkább Schmitt Pál és Pálinkás József jöhet szóba fideszes köztársaságielnök-jelöltként.

Sólyom László jelölését 2005-ben sem a Fidesz indította el. Akkor is civilek mozgalma dobta be a nevét, amihez átvihető saját jelölt híján csatlakozott az akkori ellenzék, és jó taktikával legyőzte az MSZP-s jelöltet, Szili Katalint.

Lányi András, Zlinszky János felszólalása után Tölgyessy Péter arról beszélt, hogy Sólyomnak 2005-ben sem volt több mint tízszázaléknyi esélye, amikor jelölésért a civilek elindították mozgalmukat. Most sincs több, de legalább, mindenkinek meg kell indokolnia, hogy miért nem őt támogatja, és miért mást választ. A politológus szerint Sólyom sem volt tökéletes államfő, de a mostani helyzetben ő lenne a legjobb választás. Nem volt populista népi elnök, nem „simogatta a nép buksiját”, hanem értelmiségi arisztokratizmussal vitte végig a ciklust, nem is szerették a baloldalon. Tölgyessy szerint most, a parlamenti kétharmadnál derülhetne ki igazán, mennyire tudná védeni a demokratikus jogintézményeket, ezért lenne fontos, hogy az újabb ciklusban bizonyítani tudjon.

Lányi András szerint eddig százötven-kétszázan csatlakoztak az aláírókhoz, de ezt hétfőtől bárki megteheti a Legyen újra Sólyom László az elnök! honlapon.