Szanyi Tibor szerint manipulálták a hangfelvételt

2010.04.16. 16:54 Módosítva: 2010.04.16. 17:50
Szanyi Tibor XIII. kerületi MSZP-s jelölt szerint titkosszolgálati módszerekkel jutottak hozzá, majd manipulálták azt a hangfelvételt, amin arra buzdítja kampánystábját, hogy szervezzenek ismeretségi körükből átszavazókat az ő választókerületébe. Bevezette a külső mozgósítás kifejezést.

Manipulatív, tendenciózusan vágott hangfelvétel került nyilvánosságra egy húsvét előtt tartott értekezletről, amit a szűk kampánystábnak, 20-30 embernek tartottam, mondta péntek délutáni sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor, az MSZP XIII. kerületi képviselőjelöltje. Szerinte a felvételt nem barátok készítették, esetleg az ellenfelek titkosszolgálati módszereket alkalmaztak.

Szanyi Tibor nem adott lehetőséget az újságíróknak kérdések feltételére, mi azért megpróbáltuk megtudni tőle, hogy nyilvánosságra hozza-e állítása bizonyítására az értekezletről készült jegyzőkönyvet. Azt válaszolta, hivatalosan se jegyzőköny, se hangfelvétel nem készült.

Az angyalfold.blog.hu pénteken közölt egy hangfelvételt, amin Szanyi Tibor átjelentkezések megszervezésére buzdítja kampánycsapata tagjait, azt mondja nekik, hogy ismeretségi körükben kérjenek meg elkötelezett baloldali szavazókat, hogy jelentkezzenek át a 19-es választókörzetbe.

Szanyi azzal magyarázza az elhangzottakat, hogy miután látszott, hogy exponenciálisan növekszik a kerületbe átjelentkező választók száma, válaszlépést fontolgattak, és ehhez számba vették a lehetséges ellenlépéseket.

Felmerült, hogy a jogi utat választják, de ezt elvetették, aztán modellezték az ellenük fordított fegyver visszafordításának lehetőségét, de ezt is elvetették. Végül a mozgósítást találták a megfelelő megoldásnak, fejtette ki Szanyi Tibor.

Szerinte a választókerületben politikai eszközökkel kell megvívni a csatát, a mozgósítást pedig tisztességes eszköznek tartja. Azt is mondta, hogy a tények, mások fényes eredményei az igazát, azaz azt bizonyítják, hogy az MSZP nem alkalmazott külső mozgósítást, használta a politikus a közvélemény számára eddig ismeretlen kifejezést. A külső mozgósítás a szövegkörnyezet alapján azt jelentheti, hogy más választókörzetbe jelentkeznek át egy párt szavazói.

„Azt kell mondani mindenkinek, hogy szóljon nyugodtan a testvérének, a rokonának, a barátainak, még Budapesten belül is, hogyha teheti, kérje át magát a XIII. kerületbe, feltéve, hogy MSZP-szavazóról beszélünk. Annyit kell mondani, hogy aki teheti, ne Zuglóban, ne a Ferencvárosban, ne Karcagon, ne Zalaegerszegen, hanem a XIII. kerületben szavazzon. Főleg ha megbízható ismerősről van szó. Tehát nem általában szólogatunk, hanem akiről feltételezzük, hogy van az ismeretségi körében szintén baloldali szavazó" – hallatszik a titokban készült felvételen.

A Fidesz szerint Szanyi Tibor csúnyán lebukott. "Két nappal azután, hogy alaptalanul rágalmazta a Fideszt a lakóhelyüktől távol szavazó polgárok ügyében, most pont róla derült ki, hogy átjelentkezéseket és átszavazásokat szervezett" - írja közleményében Szalay Péter. Szerinte szocialista ellenfele magyarázattal tartozik a szavazóknak, hogy miért szerveztek átjelentkezéseket és átszavazásokat a választókerületben.

A választások első fordulójának tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy Szanyi Tibor egyéni győzelme a lakóhelyüktől távol szavazókon múlhat a 19-es választókörzetben, mivel az MSZP jelöltje mindössze 429 szavazattal kapott kevesebbet fideszes ellenfelénél a hagyományosan szocialista fellegvárnak tekintett XIII. kerületben.

A 19-es választókerületben összesen 1528 igazolással szavazó szerepelt a névjegyzékben, a számukra kijelölt, sorsolással kiválasztott 48-as szavazókörben a kerület átlagához képest kiugróan jó eredményt ért el Szalay Péter, a Fidesz jelöltje. A teljes 19-es választókerületben Szalay 38,33 százalékkal megelőzte Szanyit, aki a szavazatok 36,79 százalékát szerezte meg. Ehhez képest a 48-as szavazókörben Szalay 47, Szanyi viszont csak 21,1 százalékot szerzett.

Szanyi Tibor szerdai sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy választási csalásra gyanakszik, azzal érvelt, hogy a Fidesz és a Jobbik az országos átlagnál is több szavazatot kapott azokban a szavazókörökben, ahol sok volt az átjelentkezés. Azt nem állította, hogy a Jobbik és a Fidesz szervezték be a lakhelyükkel távol, igazolással szavazókat, de szerinte a két pártnak szerepe volt ebben.

A Fidesz szerint Szanyi Tibor csúnyán lebukott. "Két nappal azután, hogy alaptalanul rágalmazta a Fideszt a lakóhelyüktől távol szavazó polgárok ügyében, most pont róla derült ki, hogy átjelentkezéseket és átszavazásokat szervezett" - írja közleményében Szalay Péter. Szerinte szocialista ellenfele magyarázattal tartozik a szavazóknak, hogy miért szerveztek átjelentkezéseket és átszavazásokat a választókerületben.

A számok ugyanakkor ellentmondanak Szanyi kijelentésének, nemcsak a 19-es választókerületben, de a jobboldal számára erősebb 48-as szavazókörben is elmaradt a Fidesz és a Jobbik is az országos átlagtól. A Fidesz országosan 52,73 százalékot, a Jobbik 16,67-et szerzett.

A 48-as szavazókör eredményeire, ahol a kerület egészéhez képest lényegesen nagyobb volt a különbség Szalay és Szanyi között, is van ésszerű magyarázat: a Fidesz és a Jobbik vidéki népszerűsége. Az átjelentkezők számának alakulása se kirívó, az idei 1528-hoz képest négy évvel ezelőtt 1320 volt a kerületben az igazolással szavazók száma.