Temetéspénzt ígért Mesterházy a nyugdíjasoknak

2010.01.31. 14:33 Módosítva: 2010.01.31. 14:33
A Magyar Szocialista Párt Nyugdíjas szolidaritás című vasárnap délelőtti rendezvényén Mesterházy Attila, a párt születésnapos miniszterelnök-jelöltje focilabdát és csillogó puszitömegeket kapott ajándékba, cserébe 75 ezer forintos kegyeleti járandóságot, a nyugdíjkorrekciós program és az utazási kedvezményrendszer folytatását, valamint a méltányossági nyugdíjkassza bővítését ígérte.

A Millenáris Teátrum épületébe a zimankó ellenére hat-nyolcszáz nyugdíjas érkezett, hogy meghallgassa az MSZP miniszerelnök-jelöltjét, amint nyugdíjasoknak szóló programjáról beszél.

Puszi, hátsimogatás

A gyülekezéskor még Kiss Péter társadalompolitikai miniszter és Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke is nyílt színi tapsot kapott az egybegyűltektől. Mindketten begyűjtöttek és kiosztottak jó pár hátlapogatást, és annál is több puszit, majd helyet foglaltak, ugyanis a komoly kampányszavakat Beregi Péter színművész poénkodása vezette fel. Legtöbb mókájában volt valamilyen pajzán utalás, a legnépszerűbb az volt, hogy „Egyszer valaki az Országgyűlés előtt belepisilte a hóba, hogy HÜLYE OGY. Megvizsgálták, és kiderült, hogy az anyag a Torgyáné, de a kézírás a Macó Ágié!”

Fotók: Barakonyi Szabolcs

A gurgulázó nevetést komoly szavakra Dr. Czermán Mártonné, az MSZOSZ nyugdíjas tagozatának vezetője cserélte, aki Mesterházy Attilát, mint az idősek ismerőjét mutatta be. „Megkérdezte tőlünk, mit szeretnénk, de mire mondtuk volna, kiderült, hogy kívülről tudja, mi a nyugdíjasok igénye” – mondta a miniszterelnök-jelöltről. Az MSZP-s nyugdíjasok szavait tolmácsolva azt mondta, a jelenlegi nyugdíjrendszert szeretné, és nem kér a svéd modellből.

A Fidesz által bedobott, majd cáfolt, egyéni számlákon nyilvántartott befizetéseken alapuló, az azoktól és a gazdasági teljesítményektől függő svéd nyugdíjmodellről igen sok szó esett a vasárnapi délelőtti összejövetelen.

Az MSZP prominensei tényként kezelik a svéd modell lehető legrosszabb forgatókönyv szerinti bevezetését, így nagyjából az ördöggel tűnik egyenlőnek a megjelentek számára a rendszer.

Nyugdíjkatasztrófa

A rendezvényen Nyugdíjkatasztrófa feliratú szórólapot osztogattak, amelyen „a Fidesz drasztikus nyugdíjcsökkentésre készül!” szöveg hatalmas narancssárga betűkkel virított. Többször elhangzott, hogy a narancssárgák 70. életévtől adnák a nyugdíjat, amit jócskán meg is kurtítanának. (A svéd modellel a Figyelőben szimpatizált a fideszes Varga Mihály, volt pénzügyminiszter, erre ugrott rá mumust kiáltva az MSZP. A Fidesz cáfolt, majd közölte, szerintük az MSZP akarja a svédet, ami abból is látszik, hogy azt a Gyurcsány Ferenc által a katasztrofális nyugdíjrendszer megoldására 2007-ben felkért Nyugdíj és Időskor Kerekasztal nevű szakértői csoport dobta be, másik négy lehetséges modellel együtt. Itt tartunk most.)

A rendezvény napján 36. születésnapját a nyugdíjasok és szülei jelenlétében ünneplő Mesterházy Attila ugyanebben a szellemben beszélt: említette a hazugságaikat szajkózó papagájkommandós Fideszt, és Orbán Viktort is, aki szerinte Dzsudzsák Balázs labdarúgó kampányszereplését fontosabbnak tartja, mint a nyugdíjasokat. A Fidesszel kapcsolatos mondandóinál valamivel kevesebb időt szánt saját nyugdíjas programjának ismertetésére, amelynek előre összefoglalta a lényegét: az MSZP adni akar, a Fidesz elvenni.

Az időseknek szóló programpontjai a következők: az MSZP legfontosabb választási ígérete, hogy folytatni fogja a kedvezőtlen feltételekkel nyugdíjazottak kompenzációjára kidolgozott nyugdíjkorrekciós programját azok körében, akik eddig kimaradtak belőle.

Nyugdíjas programpontok

Hogy pontosan miből, arra nem tért ki, de ezen kívül évente megduplázná a legrosszabb helyzetben élők számára nyújtott méltányossági nyugdíjkassza összegét, megtartaná a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét és egyszeri 75 ezer forintos kegyeleti járandóságot adna azoknak az átlagnál kevesebbet kereső nyugdíjasoknak, aki megözvegyülnek. A szocialisták további tervei között szerepel a Büntető törvénykönyv módosítása is, amely szigorúbban büntetné az idősek ellen elkövetett bűncselekményeket. Több üdülési csekket is ígért a nyugdíjasoknak és támogatná képzéseiket, amelyek között az idősek internetes oktatását emelte ki.

Szavait mondatonként tapsvihar szakította meg, záró gondolatait pedig álló vastaps követte. Ekkor a sajtónak el kellett hagynia a termet, de még láttuk, ahogy további tíz-húsz résztvevő rohamozza meg a miniszterelnök-jelöltet, és mindegyikük kicsikar legalább egy puszit tőle.