Továbbra sincs népszerű politikus az országban

2010.02.23. 07:08
Gyakorlatilag mozdulatlan a politikusok népszerűsége, már csak azért is, mert a közvélemény végletesen megosztott. Orbán Viktort a Fidesz hívei istenítik, a szocialistáknak viszont csupán 12 százaléka nincs róla rossz véleményen. A lista élére kerüléshez egyáltalán nem kell népszerűnek lenni.

Lényegében változatlan a politikusok népszerűsége, derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadság megrendelésére készített felméréséből. A népszerűségi listát Sólyom László vezeti, de őt is a megkérdezettek kevesebb mint fele támogatja. A köztársasági elnök 47 ponton áll.

Orbán Viktor 44 ponttal a második, Navracsics Tibor pedig 37 ponttal is a dobogóra tudott kerülni.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltjét, Mesterházy Attilát már a választók kevesebb mint egyharmada kedveli, 30 ponton áll, akárcsak Vona Gábor, a Jobbik vezére, vagy Kövér László. A népszerűségi listát Gyurcsány Ferenc és az SZDSZ három vezetője, Retkes Attila pártelnök, Demszky Gábor főpolgármester és Kóka János frakcióvezető zárják, velük a megkérdezettek ötöde szimpatizál csupán.

A Szonda Ipsos elemzése szerint nagy változások nem várhatóak a népszerűségi versenyben, mivel már most nagyon végletes a politikusok megítélése. Orbán Viktor például a Fidesz szavazói körében 81, a szocialisták között 12 ponton áll.